Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/80999/dar-mazesnis-elektros-energijos-suvartojimas-ismaniuose-namuose-misija-imanoma/spausdinti/

Dar mažesnis elektros energijos suvartojimas išmaniuose namuose – misija įmanoma

Publikuota: 2021-12-13 12:22
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Išmanūs namų apšvietimo, šildymo, elektros sprendimai, prietaisų valdymas vos vieno mygtuko paspaudimu – tokios naujovės sparčiu žingsniu atkeliauja į lietuvių namus. Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, jog išmanios sistemos namuose sunaudos daugiau elektros energijos, tačiau jos padeda efektyviai paskirstyti sunaudojamą elektros energiją ir net sumažinti sąskaitas už elektrą. Žinoma, net ir įdiegus išmaniuosius sprendimus, nereikėtų pamiršti įprastų elektros energijos taupymo būdų. Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pataria gyventojams kaip net tamsiuoju metų laiku galima mažinti energijos vartojimo kaštus bei didinant energijos vartojimo efektyvumą.

Dar mažesnis elektros energijos suvartojimas išmaniuose namuose – misija įmanoma
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Viena iš technologinių naujovių namams – išmaniojo apšvietimo sistema. Ypač patogu turėti galimybę vieno mygtuko paspaudimu reguliuoti šviestuvų įjungimą, išjungimą ar šviesos intensyvumą. Šiuolaikinėse apšvietimo sistemose yra integruotos LED lemputės, kurios pasižymi ilgaamžiškumu ir ekonomiškumu.

„Stebėdami išmaniojo apšvietimo populiarėjimą, elektros vartotojams rekomenduojame ir papildomus elektros energijos taupymo būdus. Rečiau lankomose patalpose siūlome įrengti judesio daviklius, kad šviesa įsijungtų tik žmogui užėjus į patalpą ir išsijungtų jam išėjus – taip eliminuojama žmogiškoji klaida, kai išeinant iš patalpos yra pamirštama išjungti šviesą“, – teigia Asta Vaitulevičė, „Ignitis grupė“ Energetinio efektyvumo programos vadovė.

Išmani buitinė technika – didelė pagalba namuose

Išmaniuose namuose veikia plati elektros prietaisų įvairovė, o naujausios technologijos elektros energiją naudoja taupiau ir efektyviau. Šiuo metu buitinės technikos rinka siūlo platų inovatyvių prietaisų pasirinkimą – į pagalbą buityje galima pasitelkti ne tik orkaitę, valdomą mobiliąja programėle, bet ir išmanų lygintuvą ar indaplovę.

Pavyzdžiui, išmanioje indaplovėje galima nustatyti mažesnės apkrovos režimą ir taip sutaupyti daugiau energijos ir vandens, o naujos kartos išmanūs lygintuvai atpažįsta audinį ir pagal medžiagos savybes parenka reikiamą karštį.

Dėl išmaniose skalbimo mašinose įdiegtų inovacijų skalbimo metu parenkamas ne tik taupiausias skalbimo režimas, bet ir yra suplanuojamas skalbimo tvarkaraštis pagal išanalizuotus elgesio įpročius. Specialios technologijos leidžia skalbti šaltame vandenyje – taip drabužiai tarnauja ilgiau ir sutaupoma vandens šildymui reikalinga energija. Taip pat pagal skalbinių svorį nustatoma, kiek reikia vandens ar skalbimo priemonių.

Robotai dulkių siurbliai su integruota dirbtinio intelekto funkcija gali ne tik atpažinti daiktus savo valymo kelyje (laidus, batus ar pan.), bet ir jų išvengti. Naujausi robotai dulkių siurbliai gali išsiurbti smulkiausius nešvarumus, sudarydami tiksliausią ir optimaliausią maršrutą, o po siurbimo šie prietaisai išsivalo patys.

Išmanios sistemos ir buitinė technika namuose – žalesnė planetos ateitis

„Išmanios namų sistemos ir moderni buitinė technika padeda ne tik sutaupyti laiko ir lėšų, tačiau prisideda ir prie draugiškesnės gamtai aplinkos kūrimo. Elektros energijos nešvaistymas sulėtina klimato kaitos procesus, o inovatyvūs buitiniai prietaisai tarnauja efektyviau ir ilgiau, sudarydami geresnes komforto sąlygas“, – atkreipia dėmesį ekspertė.

Iki 2026 m. įvairias išmanių namų sistemas įsidiegs ar buityje inovatyvią buitinę techniką naudos 339,6 mln. vartotojų visame pasaulyje. Sparčiai didėjant šių technologijų namams pasiūlai ir paklausai – pozityvesnė ir ateities prognozė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!