Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/80855/isirengiantiems-saules-elektrines-ruosiama-dar-viena-paramos-doze-kas-gali-tapti-kliutimi-ja-pasinaudoti/spausdinti/

Įsirengiantiems saulės elektrines ruošiama dar viena paramos dozė: kas gali tapti kliūtimi ja pasinaudoti?

Publikuota: 2021-12-02 16:07
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

2022 m. sausį šalies gyventojai sulauks dar vieno papildomo Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) kvietimo pasinaudoti parama saulės elektrinėms namų ūkiuose įsirengti. Apsisprendusius tapti žalesniais elektros vartotojais ekspertai ragina nelaukti ir saulės elektrinių įrengimo reikalavimais ir galimais tiekėjais pradėti domėtis jau dabar.

Įsirengiantiems saulės elektrines ruošiama dar viena paramos dozė: kas gali tapti kliūtimi ja pasinaudoti?

„Kartais miglotai įsivaizduojama, kiek laiko realiai užtrunka visas saulės elektrinės įsigijimo ir įrengimo procesas, koks jo veiksmų eiliškumas. Pirmiausia reikia įsivertinti reikiamą elektrinės galią, išsinagrinėti rinkoje esančius rangovus, jų pasiūlymus bei pasirinkti tinkamiausią. Tuomet laukti kvietimo teikti paraišką paramai gauti, o gavus patvirtinimą dėl skirtos paramos – pradėti įrengimo darbus.

Labai svarbu atkreipti dėmesį, kad apsispręsti dėl elektrinės galios ir rangovo geriausiai iš anksto, tačiau pačios jėgainės montuoti geriau neskubėti, nes pagal paramos skyrimo taisykles elektrinė negali būti įrengta iki kvietimo teikti Registracijos formas paskelbimo dienos“, – sako bendrovės „Elektrum Lietuva“ technikos ir tiekimo vadovas Kostas Dryžas.

Įsivertinti patiems ar kviestis ekspertą?

Norint ant individualaus namo stogo įsirengti saulės jėgainę, kaip svarbiausi įvardijami du niuansai – paties stogo konstrukcija ir namo elektros įvado galia.

„Pirmiausiai reikia išsiaiškinti, ar namo elektros infrastruktūra bus pajėgi atlaikyti papildomos elektros energijos srautą įrengus saulės elektrinę, ar pakanka turimos galios. Elektros įvado galia negali būti mažesnė nei planuojamos saulės elektrinės galia, tad jei yra priešingai, būtina arba didinti įvado galią, arba rinktis mažesnio galingumo jėgainę. Kitas žingsnis – įsivertinti stogą, ant kurio planuojate montuoti saulės elektrinę“, – pabrėžia K. Dryžas.

Vertinant stogą reikėtų nustatyti jo orientaciją, nuolydį bei dangos būklę – neretai būtent senas, neprižiūrėtas ir netvarkingas stogas tampa didžiausia kliūtimi montuoti saulės modulius. Saulės elektrinė efektyviausiai generuos elektrą, jei stogas nukreiptas į pietus, pietryčius ar pietvakarius, o idealiausias nuolydžio kampas yra tarp 30-40 laipsnių, tačiau elektrinė gali efektyviai dirbti ir prie mažesnių ar didesnių stogo nuolydžių. „Elektrum Lietuva“ atstovo teigimu, Lietuvoje didžioji dalis individualių gyvenamųjų namų turi saulės jėgainėms tinkančius stogų nuolydžius.

Eksperto teigimu, nors preliminariai stogo tinkamumą gali įsivertinti ir patys gyventojai, paskutinį žodį turi tarti modulius montuojantys specialistai, apžiūrėję stogą gyvai. Jis pataria atkreipti dėmesį, kuriuo momentu rangovas siūlo gyvą stogo apžiūrą – prieš pasirašant sutartį ar po to.

„Nemažai įmonių stogų apžiūras vykdo jau po sutarties pasirašymo, tačiau tokiu atveju gali kilti problemų dėl netinkamų modulių, jų montavimo galimybių ar galutinės sąmatos. Dar blogiau, jei įmonė vietoj stogo apžiūros pasikliauna kliento atsiųstomis stogo nuotraukomis ir namo planu. Pasitaiko atvejų, kai apžiūros neatlikę rangovai pasiūlo nereikalingos įrangos, pavyzdžiui, optimizatorių ir taip didina projekto kainą, nors iš esmės namo stogas puikiai tiktų ir be šių priedų“, – aiškina K. Dryžas.

Gyvos apžiūros metu įvertinama pastato orientacija, stogo ir jo dangos būklė, plotas, ant stogo ir šalia esantys objektai, galintys daryti įtaką jėgainės apšvietimui, pavyzdžiui, medžiai, kaminai ar šalia esantys aukštesni pastatai. Jei tokių yra, saulės moduliai išdėstomi efektyviausiose stogo vietose ar papildomai įrengiami optimizatoriai.

Koją gali pakišti tinklo techninės galimybės

Energetikos ekspertas sako pastebintis, kad pastaruoju metu daugėja gyventojų, skiriančių nemažą dėmesį saulės elektrinių rangovų paieškoms ir pasirinkimui. Jo teigimu, tai yra labai sveikintina – saulės elektrinė tarnaus ne vienerius metus, todėl būtina, kad pasirinkta įmonė būtų stabili, turėtų didelę patirtį, teiktų garantijas įrangai bei montavimo darbams. Saulės elektrines įrengiančios įmonės turi būti atestuotos Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos elektros įrenginių įrengimui, tad vertėtų pasidomėti, ar pasirinkta įmonė gali teikti tokias paslaugas.

Svarbu nepamiršti pasidomėti, kokiomis sąlygomis planuojama saulės elektrinė gali būti prijungta prie skirstomojo tinklo. Tai padaryti K. Dryžas rekomenduoja kuo anksčiau dėl keleto priežasčių.

„Pirmiausia, dėl paramos gali kreiptis keli šimtai ar tūkstančiai gyventojų, o APVA patvirtinus jiems visiems paramos gavimą jie vienu kartu ir kreipiasi į Energijos skirstymo operatorių (ESO), tad gali susidaryti užklausų „spūstys“. Be to, pavėlavus kreiptis realu susidurti su situacija, kai visa elektros linijos galia jau rezervuota ir dėl to ESO nebeišduos leidimo statyti norimą saulės elektrinę arba pasiūlys rekonstruoti elektros tinklą, kad elektrinę būtų galima prijungti. Tai lemia nemažas ir laiko, ir finansines sąnaudas“, – teigia „Elektrum Lietuva“ atstovas.

APVA administruojama Europos Sąjungos parama skiriama fiziniams asmenims, ketinantiems savo reikmėms įsirengti iki 10 kW galios saulės elektrines. Paramos dydis siekia iki 323 Eur už 1 kW saulės elektrinės galios įrengiant kartu su inverteriu ir 243 Eur už 1 kW be jo.

LR Energetikos ministerijos duomenimis, planuojama, jog kitų metų sausį paramos saulės elektrinių įrengimui kvietimas bus skelbiamas už 3,6 mln. eurų su galimybe padidinti iki 10 mln. eurų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!