Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/80565/renkantis-nama-nedarykite-sios-klaidos-sildymo-iranga-be-garantijos-gali-paploninti-pinigine/spausdinti/

Renkantis namą nedarykite šios klaidos: šildymo įranga be garantijos gali paploninti piniginę

Publikuota: 2021-11-11 10:41
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Perkant namą gyventojams tenka nemenkas iššūkis įvertinti jo statybų bei medžiagų kokybę, per trumpą laiką perprasti jo patogumą ir įrengimo niuansus. Šildymo įrangos specialistai ragina nepamiršti patikrinti name sumontuotos šildymo sistemos, kad būtų galima išvengti nemalonių staigmenų užklupus pirmiesiems šalčiams.

Renkantis namą nedarykite šios klaidos: šildymo įranga be garantijos gali paploninti piniginę
Asociatyvi nuotr.

Dar prieš keliolika metų šildymo rinkoje karaliavo kietojo kuro katilai ir didžioji dalis šildymo sistemų buvo radiatorinė. Palaipsniui daugelis namų statytojų perėjo prie mišrios sistemos, kai grindinis šildymas derinamas su radiatoriais – įprastai šildančios grindys būdavo įrengiamos pirmajame namo aukšte, o radiatoriai – antrajame.

„Šiuo metu naujai projektuojamuose namuose matome išimtinai tik grindinio šildymo sistemas – tai yra ne tik pats efektyviausias šildymo būdas, bet ir būtina sąlyga ekonomiškam šildymui statant aukštos energinės klasės namą. Prie grindinio šildymo populiarumo prisidėjo ir sparčiai paplitę šilumos siurbliai oras-vanduo, kurie efektyviausiai dirba būtent su šia šildymo sistema“, – pasakoja NØRDIS šilumos siurblius Lietuvoje platinančios „Baltic Refrigeration Group“ Šildymo ir kondicionavimo skyriaus vadovas Mindaugas Beniušis.

Pasak jo, šilumos siurblys yra efektyvus nepriklausomai nuo namo tipo – ar jis būtų karkasinis, ar pastatytas iš plytų, svarbiausia, kad namas būtų sandarus ir tinkamai apšiltintas. Problemų naujakuriams dažniau kyla, kai namas įsigyjamas nepatikrinus visų sistemų.

Be garantijos remontas kainuos daugiau

Apžiūrint perkamą namą, svarbu patikrinti ne tik visą jame sumontuotą įrangą, ar ji pilnai sukomplektuota ir veikianti, bet ir jai priklausančią dokumentaciją.

„Kartu su namu perduodama šildymo įranga privalo turėti galiojančią, oficialaus platintojo atstovo suteiktą garantiją. Kad ši galiotų, naujam namo savininkui turi būti perduotas įgalioto inžinieriaus pasirašytas įrangos paleidimo-derinimo aktas, kuriame nurodomas įrangos sumontavimo adresas, jos serijos numeris, montavusi įmonė bei kiti duomenys. Taip pat garantijai būtinas garantinis lapas, kuriame nurodytas įrangos pardavėjas, modelis, serijos numeris bei pardavimo data“, – aiškina M. Beniušis.

Jei tokios dokumentacijos nėra, vertėtų susirūpinti – įvykus šildymo įrangos gedimui, jos remontą teks dengti iš savo kišenės. Todėl taip pat pravartu pasidomėti, ar name sumontuota įranga turi garantinio ir pogarantinio aptarnavimo servisą Lietuvoje.

„Sugedus šildymo įrangai sunku įvertinti, ar gedimas neatsirado dėl netinkamo montavimo – tokių atvejų pasitaiko, kai šildymo sistemas įrenginėja ne šios srities specialistai. Perkant jau pastatytą ir įrengtą namą, svarbu gauti kuo daugiau informacijos apie tai, kas ir kaip buvo daroma, išsiaiškinti galimas rizikas“, – pataria M. Beniušis.

Tuo atveju, kai nėra jokios dokumentacijos, nors sumontuota šildymo įranga ir pati šildymo sistema atrodo be priekaištų, patariama kreiptis į šildymo įrangos specialistus, kad šie dar prieš šildymo sezoną patikrintų jos veikimą, ar nėra akivaizdžių šildymo sistemos trūkumų. Tiesa, gedimų rizika išlieka, nes neįmanoma patikrinti sienose ar grindyse paslėptų vamzdžių montavimo niuansų bei jų būklės.

Seną šildymo sistemą galima atnaujinti

Paprastai šildymo sistema jau būna numatyta rengiant namo projektą. Pastaruoju metu projektuojant ir statant aukšto energinio efektyvumo namus vis dažniau pasirenkami plokštuminiai pamatai, su kuriais įrengiama ir grindų šildymo sistema.

„Įsigijus namą su kietojo kuro katilu ir radiatorine šildymo sistema galima ją atnaujinti sumontuojant šilumos siurblį oras-vanduo, kuris ne tik efektyviai šildys, bet ir ruoš karštą vandenį ištisus metus. Vis dėlto norint grindinio šildymo, tektų investuoti kur kas daugiau į visos naujos šildymo sistemos įrengimą bei naują grindų dangą“, – pastebi „Baltic Refrigeration Group“ atstovas.

Šilumos siurblių oras-vanduo montavimas nėra sudėtingas – dažniausiai jis atliekamas jau įrengus namo lauko ir vidaus apdailą. Įprastai reikia gręžti sieną, kad namo išorėje būtų galima pastatyti išorinį šilumos siurblio bloką – vidinis blokas įrengiamas patalpoje. Visi reikiami vamzdynų ir laidų instaliavimo darbai turi būti atlikti prieš vidaus apdailos darbus.

„Žinoma, naujakuriams yra patogiau, kai namas įsigyjamas su jau veikiančia ir lūkesčius atitinkančia šildymo sistema, tačiau verta prisiminti, kad namų šiluma priklauso ne tik nuo šildymo įrangos, bet ir pačių gyventojų – neprižiūrint šildymo įrangos ir nesivadovaujant gamintojo instrukcijomis galima sugadinti net ir pačius geriausius įrenginius“, – pabrėžia M. Beniušis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!