Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/7987/trys-paprasti-patarimai-ipod-turetojams/spausdinti/

Trys paprasti patarimai „iPod“ turėtojams

Publikuota: 2007-05-23 07:11
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: el. paštas Vygintas Kunigėnas
Aut. teisės: ©Games.lt
Inf. šaltinis: Games.lt
iPod

Sakyti, kad „iPod“ manija galų gale pasiekė ir Lietuvą jau būtų gerokai pavėluota. Taip nutiko ne šiandien ir ne prieš mėnesį – „iPod“ mes matėme visuomet, na o pirkti rimtai ėmėme dar per Kalėdinį sezoną. Taigi, „iPod'us“ mes turime, o žingsniuojant Gedimino prospektu Vilniuje nesunku pastebėti, kad baltos šio grotuvo ausinės matyti ir ant moksleivio, ir ant jauno tarnautojo kaklo. Belieka iš šių puikių, bet ir nepigių grotuvų išspausti kuo daugiau. Šiandien pateiksime tris labai paprastus būdus, kaip tai padaryti.

1 patarimas - kaip naudoti du „iPod“ grotuvus su vienu kompiuteriu

Viskas čia gerokai sudėtingiau nei su kokiais nebrangiais „Apacer“ grotuvais. Turint „iPod“ nepakanka grotuvo prijungti ir drag-and-drop būdu įmesti dainas - būtina naudoti „iTunes“ programinę įrangą, na o tai turi ir savų privalumų, ir trūkumų.

Iš esmės su jokiom rimtesnėmis problemom naudodami du „iPod“ ir vieną kompiuterį nesusidursite tol, kol jus tenkins tai, jog abiejuose grotuvuose saugomos vienodos dainos ir playlistai. Bet tai ne visuomet praktiška, juk kažin ar jūsų draugė taip pat žavisi sunkiuoju metalu kaip ir jūs. Taigi, reikia sprendimo.

Bene paprasčiausias būdas prie vieno kompiuterio lengvai dirbti su dviem „iPod“ grotuvais yra tiesiog sukurti antrą "Windows" vartotoją (user) bei jam atskirai idiegti „iTunes“. Tokiu būdu panorus sinchronizuoti kitą grotuvą tereiks prisijungti kitu vardu. Patogu, be to, veikia ir „Mac OS“ aplinkoje.

Čia gali praversti ir „Shared Music“ katalogas, kurį „Windows“ sukuria automatiškai. Tereikia sudėti visas dainas į jį ir jos bus matomos abiems kompiuterio vartotojams, na o jie nepriklausomai vienas nuo kito prisijungę su savo duomenimis galės pasirinkti, ką į „iPod“ įrašyti.

Taigi, tokiu būdu keli žmonės gali puikiai naudotis vienu kompiuteriu ir muzikos kolekcija savo „iPod“ turiniui atnaujinti.

2 patarimas – didesnė „iPod“ baterijos ištvermė

iPod

„iPod“ akumuliatoriai yra ličio polimerių elementai, numatyti 500 arba daugiau įkrovos ciklų. Vienas įkrovos ciklas yra vienas pilnas išsikrovimas, kurį sekė pilna įkrova. Statistiškai jei savo „iPod“ pakraunate kasdien, 500 ciklų turėtų pakakti maždaug trims metams. Jei bateriją krausite rečiau, tikėtina, kad ji laikys ir dar ilgiau, nors dažniausiai būna priešingai – talpos mažėjimą dažnas melomanas pajungta jau po pirmų metų.

Svarbiausias patarimas čia būtų tiesiog neleisti baterijai visiškai iki galo išsikrauti. Taip pat, nepriklausomai nuo to, kiek mažai „iPod“ naudojate, reiktų pilnai pakrauti bateriją bent kartą per tris savaites. Jei ilgesniam laikui išvykstate, paprašykite, kad bent kartą per kelias savaites tai padarytų kas nors kitas. Bet nejaugi planuojate iškeliaudami neimti su savimi „iPod“...?

Energijos sąnaudas sumažina bei ilgiau groti su vienu pakrovimu leidžia ir gudrus „iPod“ naudojimas. Tarkime, muzikos klausymasis iš eilės pagal albumą ar playlistą yra taupus dalykas, nes nereikia šokinėti nuo vienos dainos prie kitos ir sumažėjo "iPod" kietajam diskui tenkantis krūvis, o atitinkamai – ir energijos sąnaudos.

ACC ir MP3 failų grojimas taip pat mažiau apkrauna akumuliatorių nei WAV ar AIFF muzikos klausymasis. WAV ir AIFF muzika yra nespausta, tad „iPod“ grotuvo tarpinė atmintis (cache) naudojama neefektyviai, vėl daugiau darbo atsiranda kietajam diskui.

Kelias minutes klausymosi laimėsite ir sumažinę arba vasarą visai išjungę ekrano apšvietimą. Juk ir taip žinote kokia daina groja bei kaip perjungti kitą. Pažaisti su apšvietimo parametrais galite grotuve nuėję į „Settings“ > „Backlight Timer“. Čia galima nusistatyti, kad apšvietimas pats išsijungtų po to, kai grotuvas nejudinamas 2, 5, 10 arba 20 sekundžių.

3 patarimas - dainų rūšiavimas pagal „Composer“ įrašą

iPod

Landžiodami po „iPod“ valdymą veikiausiai pastebėjote, jog siūloma ir kategorija „Composer“. Ji dažniausiai naudojama klasikinės muzikos kūrinių taguose, mat joje svarbu ne tik kūrinys, bet ir kas jį atlieka. Tarkime Beethoveno devintoji simfonija gali būti rasta ir ieškant pagal jo pavardę, ir pagal atliekantį orkestrą.

Patogu, bet laukelį „Composer“ galima naudoti ne tik klasikinei muzikai. Ji galima panaudoti visam kam, pavyzdžiui, kad ir norint rasti tam tikro filmo garso takelyje buvusias dainas, kurias turite pavienes, o ne atskirame albume. Vienintelis trūkumas šiuo atveju yra tai, kad suvesti „Composer“ lauko įrašus teks pačiam. Bet turint kantrybės išlaužti naudos iš šio informacinio lauko galima.


Games.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!