Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/79326/co2-matavimo-svarba-tai-gali-padeti-apsisaugoti-nuo-koronaviruso/spausdinti/

CO2 matavimo svarba: tai gali padėti apsisaugoti nuo koronaviruso

Publikuota: 2021-08-12 14:53
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Nors padėtis dėl koronaviruso pandemijos, palyginus su žiema, yra gerokai pagerėjusi, tačiau nereikia pamiršti, kad jau daugybę žmonių pražudęs COVID-19 virusas niekur nedingo. Taip pat nerimą kelia augantis susirgimų skaičius, mažesnis nei planuota imunizacijos procentas bei visai šalia esantis kur kas lengviau plintantis delta atmainos virusas. Tad norint išvengti nuotolinio ugdymo ir prekybos vietų uždarymo, privalu ne tik skiepytis, bet ir maksimaliai kovoti su viruso plitimu. Čia vieni svarbiausių uždavinių – lankytojų srautų reguliavimas ir anglies dvideginio stebėjimas.

CO2 matavimo svarba: tai gali padėti apsisaugoti nuo koronaviruso

Srautus reguliuoti svarbu, tačiau to nepakanka

Kalbėdama apie koronaviruso SARS-CoV-2 plitimo būdus, Baltijos-Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos šeimos gydytoja Vaida Bartašiūtė visų pirma akcentuoja, kad geriausiai jis sklinda oro lašeliniu būdu, esant artimam tarpusavio kontaktui ir per užkrėstus paviršius.

„Užsikrėtimo rizika ypač padidėja esant didesniems žmonių srautams. Tuomet daugiau lankytojų iškvepia orą su galimai infekuotomis dalelėmis, nebeišlaikomas saugus atstumas tarp asmenų“, – teigia pašnekovė.

Visgi net ir suvaldžius lankytojų srautus bei sudarius tinkamas galimybes jiems apsipirkti bei pramogauti, didesnė užsikrėtimo COVID-19 rizika išlieka netinkamai vėdinamose patalpose. „Šios dujos susidaro organizmo medžiagų apykaitos procesuose, sujungtos su raudonaisiais kraujo kūneliais nunešamos į plaučiuose esančias alveoles ir pašalinamos iškvepiant – per valandą žmogus gali išskirti apie 20–25 litrus anglies dvideginio. Nepaisant naudos reguliuojant kraujo rūgštingumą ir palaikant kvėpavimo procesą, patalpose esant padidėjusiai šių dujų koncentracijai sunkiau susikaupti ir mąstyti, tai gali sukelti nuovargį, mieguistumą, galvos skausmą, dėl šių dujų gali padažnėti kvėpavimas ir širdies dūžių skaičius“, – kalba medikė.

Anot jos, anglies dvideginio sekimas ypač svarbus ir dėl koronaviruso plitimo prevencijos – mat esant aukštai šių dujų koncentracijai patalpose galima daryti prielaidą, kad patalpų ore taip pat gali būti įvairių cheminių ir biologinių medžiagų, tarp jų ir COVID-19 ligos sukėlėjo.

Modernūs sprendimai sukūrė saugesnę aplinką

Jau beveik dvejus metus su COVID-19 pandemijos sukeltais iššūkiais kasdien susiduriantys mažmenininkai ir toliau ieško būdų kaip užtikrinti saugesnę darbo, apsipirkimo bei pramogų aplinką asmenims bei taip prisidėti prie koronaviruso plitimo suvaldymo.

Prekybos ir pramogų centro „Ozas“ turto valdytoja Ina Augulienė pritaria medikei sakydama, kad nuolatinis patalpų vėdinimas ir jų užterštumo rodiklių sekimas yra viena svarbiausių kiekvieno mažmenininko atsakomybių, o technologiniai didelių pastatų inžinerinių sistemų valdymo (BMS) sprendimai leidžia pastato valdytojams užtikrinti tinkamą oro kokybę pagal CO2 koncentraciją.

„Dar iki pandemijos aktyviai svarstėme visoje vėdinimo sistemoje, t.y., kiekvienoje ventiliacijos kameroje, instaliuoti CO2 jutiklius, tačiau tuo metu mūsų planai labiau buvo susiję su tuo, kaip panaudojant naujausius ir efektyvius vėdinimo sprendimus galėtume taupyti energijos sąnaudas. Kilus COVID-19 pandemijai, iš pradžių beveik nieko nežinojome apie virusą ir kaip su juo kovoti, todėl kaip vienas pirmųjų sprendimų kovai su koronavirusu buvo išjungta pastato rekuperacija, organizuotas intensyvus pastato vėdinimas derinant kartu priverstinį ir mechaninį vėdinimo būdus, taip užtikrinant maksimaliai šviežią orą, taip pat dažniau keičiami vėdinimo sistemų filtrai“, – pasakoja I. Augulienė.

Visgi, ji pažymi, kad diegiant CO2 jutiklius vėdinimo sistemoje ir ją integravus į pastato valdymo sistemą buvo prieita išvados, kad CO2 jutiklių pagalba galima dar efektyviau užtikrinti šviežio oro kiekį, t.y., atsižvelgiant į mokslininkų ir medikų rekomendacijas CO2 ribą nustatyti iki 600 ppm. Padidėjus CO2 koncentracijai ore, sistema automatiškai padidina šviežio oro kiekį.

Donatas Karčiauskas, „City Service Engineering“ APEX analitikos centro vadovas pabrėžia, jog vėdinimo sistemose integruoti CO2 davikliai nuolat fiksuoja šių dujų koncentraciją ir pagal parametrus automatiškai reguliuoja oro srautą, kad visos patalpos gautų tokį šviežio oro kiekį, koks reikalingas tuo metu patalpose esantiems žmonėms ir kuris nebūtų palankus viruso plitimui.

Pataria imti pavyzdį ir kitiems prekybininkams

Papildomai taip pat vykdomi matavimai atskirose patalpose ar parduotuvėse, tuo pačiu reguliuojant oro srauto paskirstymą atskiroms zonoms. Stengiamasi, kad tokiu būdu keičiantis lankytojų kiekiui nuolat būtų užtikrinami reikiami oro parametrai. Anot pašnekovo, visa tai – ypač svarbu esant pandeminei situacijai šalyje ir vėl augant susirgimų skaičiams.

„Pagal naujausius mokslininkų tyrimus, dėl COVID-19 prevencijos patalpose rekomenduojama išlaikyti ne didesnį negu 700 ppm CO2 koncentracijos lygį. Prekybos ir pramogų centre „Ozas“ „City Service Engineering“ nuolat atlieka pastato valdymo sistemos priežiūrą bei visos vėdinimo sistemos monitoringą, kas šiuo metu padeda užtikrinti ne tik standartus atitinkančią gerą oro kokybę, bet ir efektyvų energetinių išteklių valdymą. Visgi vieni negalime drastiškai pakeisti padėties, nes užsikrėsti įmanoma ir kitur, todėl visi prekybininkai ir/ar paslaugų, pramogų teikėjai privalo rūpintis kuo saugesne aplinka savo lankytojams ir darbuotojams. Kaip sakome, vienas lauke ne karys, o laimėti mūšį gali tik vieninga kariuomenė“, – įvardija D. Karčiauskas.

Tam tikslui „City Service Engineering“ naudoja „Apex Intelligence“ platformą, kurios pagalba efektyvinami pastato veikimo algoritmai ir nuolatinis vėdinimo sistemų veikimas. Prekybos ir pramogų centre „Ozas“ visuomet palaikoma 500-600 ppm CO2 koncentracija, palyginimui miesto centre, lauke, CO2 koncentracija siekia iki 450 ppm.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!