Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/78530/automobiliu-lempuciu-klastociu-daugeja-kaip-apsisaugoti/spausdinti/

Automobilių lempučių klastočių daugėja: kaip apsisaugoti?

Publikuota: 2021-06-14 17:14
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Per pastaruosius trejus metus padirbtų prekių pardavimai išaugo nuo 5 iki 6,8 proc. visos ES importo vertės. Klastotės neaplenkia ir automobilių žibintų apšvietimo sprendimų – įprastai pirkėjams siūlomos autentiškos išvaizdos lempučių klastotės, kurios yra nestandartinės, nepatikimos ir potencialiai pavojingos, deja, paprastai ne specialisto akiai sunkiai pastebimos. Ekspertai perspėja vairuotojus būti atidiems ir dalinasi patarimais, kaip klastočių išvengti.

Automobilių lempučių klastočių daugėja: kaip apsisaugoti?

Iššūkis – vairuotojų saugumas

„Pasauliniu mastu, padirbtų prekių pardavimai yra milžiniškas verslas, kurio vertė šiandien skaičiuojama 460 milijardų eurų. Vairuotojams pakliūti į sukčių rankas gana lengva, nes gaminiai įprastai pasižymi autentiška išvaizda, deja, padirbtų automobilių lempučių gamintojai nėra suinteresuoti gaminti aukštos kokybės produktus, todėl šie nėra praėję griežtų bandymų, inovatyvių tyrimų ir kitų aktualių procedūrų. Tai reiškia, kad įsigijęs klastotę vairuotojas negauna garantijos, jog lemputė veiks kokybiškai – skleis ryškų šviesos pluoštą, ne tik pagerinsiantį matomumą, bet ir apsaugantį žibintus nuo perkaitimo, o eismo dalyvius – nuo akinimo“, – svarbiausius klastočių pavojus įvardija „Philips“ apšvietimo sprendimus Lietuvos rinkai pristatanti „Lumileds“ generalinė patarėja Julia Talke.

J. Talke akcentuoja vartotojų saugumo svarbą – pasak ekspertės, kova su padirbtais gaminiais yra itin rimta, ypač tuomet, kai tai daro įtaką vartotojų saugumui: „Automobilių apšvietimo sprendimų gamintojai bendradarbiauja su teismais, muitine ir tyrėjais, kovodami su padirbėjais ir gindami savo vartotojus. Tam yra kuriamos ir specialios kovos su klastotėmis programos, skirtos edukuoti vartotojus ir padėti jiems išvengti klastočių“.

Atidumas ženklams

Pasak Vilniuje įsikūrusio autoserviso vadovo Tomo Marecko, vairuotojams verta atkreipti dėmesį į keletą pagrindinių skiriamųjų ženklų, galinčių padėti identifikuoti, ar gaminys yra kokybiškas.

„Ant lemputės kepurėlės galima matyti keletą žymėjimų – svarbu žinoti, kurie simboliai yra privalomi kokybiškam gaminiui. Pirmiausia tai – tiksliai nurodytas prekės ženklo pavadinimas. Antras dalykas – lemputės techniniai parametrai: kepurėlės tipas (pvz., H7, H4, P21W ir pan.), galingumas ir įtampa. Trečia – lemputė turėtų turėti Europos sertifikatą, kuris žymimas didžiąja raide E ir skaičiumi, reiškiančiu, kurioje šalyje ji yra sertifikuota“, – į svarbiausius kriterijus dėmesį atkreipia ekspertas.

Pasak T. Marecko, lemputėse taip pat įprastai nurodomas ir gamintojas, konkreti gamykla – tokia informacija pateikiama skaičių ir raidžių kombinacija. Visgi, eksperto teigimu, šiandien vairuotojai gali susidurti su gaminiais, turinčiais visus šiuos identifikacinius ženklus, kurie yra originalo klastotės: „Tokias lemputes identifikuoti gali tik specialistai. Todėl šiandien vairuotojai jau gali pasinaudoti specialiai jiems sukurtomis programomis, padedančiomis apsisaugoti nuo padirbtų automobilių lempučių įsigijimo“.

Originali lemputė – patikrinti galima

Neseniai tokį sprendimą, padėsiantį apsisaugoti nuo „Philips“ lempučių klastočių, pristatė „Lumileds“. Patikrinimas vyksta dviem etapais: pirmiausia vairuotojas turi nuskaityti QR kodą išmaniajame telefone, kurį galima rasti gaminio pakuotės šone arba užpakalinėje dalyje. Tuomet vairuotojas yra nukreipiamas į „Philips“ produkto autentifikavimo tikrinimo svetainę. Antrasis žingsnis – vairuotojui reikia savo išmaniuoju telefonu nufotografuoti gaminio pakuotės priekinę dalį ir jau vos per kelias sekundes svetainėje bus nustatyta, ar lemputė tikrai yra „Philips“ gaminys, ar klastotė. Tokia autentiškumo patikra veikia visame EMEA regione.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!