Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/77032/is-daugiau-kaip-desimties-skalbimo-rezimu-gyventojai-naudoja-tik-du-kaip-parinkti-tinkamiausia-skalbimo-rezima/spausdinti/

Iš daugiau kaip dešimties skalbimo režimų gyventojai naudoja tik du. Kaip parinkti tinkamiausią skalbimo režimą?

Publikuota: 2021-03-02 14:22
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Skalbyklėse galima pasirinkti daugiau kaip 10 skalbimo režimų, taip pat įjungti įvairias kitas funkcijas, todėl skalbimą nesunku pritaikyti bet kokiems drabužiams. Tačiau neseniai „LG Electronics“ atliktas tyrimas* atskleidė visai kitokias tendencijas: 50 % apklaustų Lietuvos gyventojų naudoja tik du – tris skalbimo režimus. Reikia manyti, jog taip yra todėl, kad žmonėms trūksta žinių apie kitas funkcijas.

Kaip parinkti tinkamiausią skalbimo režimą?

Maždaug trečdalis apklaustųjų (37 %) parenka skalbimo programą, tinkamą konkretiems skalbiniams – medvilnei, sportinei aprangai, švelnios priežiūros reikalaujantiems drabužiams ir kt. Tarp sąmoningiausių naudotojų (tų, kurie kaskart įvertina, kokio režimo reikia konkretiems audiniams) yra žmonių, kurių vidutinės pajamos viršija 1500 eurų (46 %) – jie drabužių priežiūrai skiria daugiau dėmesio. O tarp vidutines pajamas (400–700 eurų) gaunančių šalies gyventojų 34 % parenka specialų skalbimo režimą.

Įdomu, kad nors skalbimo režimų yra daugiau nei dešimt, 11 % respondentų naudoja tik vieną. Besilaikančiųjų tokio įpročio yra maždaug tiek pat visose socialinėse ir demografinėse grupėse.

Kaip parinkti tinkamiausią skalbimo režimą?

Visų skalbimo mašinų režimai susideda iš kelių parametrų, įskaitant temperatūrą, audinių rūšį, taip pat taupymo programas. Tiesa, ekspertai primena, kad galima įsigyti ir skalbimo mašiną AI DD™. Šios skalbyklės pačios parenka reikalingą režimą, todėl naudotojams to nebereikia daryti rankiniu būdu.

Pagal temperatūrą

  • 60 laipsnių: nešvariems drabužiams, patalynei ir rankšluosčiams gerai išskalbti.
  • 40 laipsnių: medvilniniams drabužiams.
  • 30 laipsnių: nelabai purviniems drabužiams, sintetiniams audiniams, mišraus pluošto drabužiams. Naudojant ne 60, o 30 laipsnių temperatūrą galima sutaupyti iki 45 % elektros energijos, nes daugiausia jos skalbyklė sunaudoja vandeniui šildyti.

Pagal audinių rūšį

Medvilnė – rekomenduojama patalynei, apatiniams drabužiams, rankšluosčiams ir vaikų drabužiams (jei nėra specialios programos vaikiškiems drabužiams).

Mišrūs audiniai – patogiausia kasdienė programa nelabai purviniems drabužiams skalbti, nes galima kartu sudėti skirtingų audinių drabužius. Dažniausiai šioje programoje naudojamas 30 laipsnių temperatūros režimas. Taip pašalinami nedideli nešvarumai, apsaugomi audiniai ir sutaupoma elektros energijos.

Ploni audiniai ir (arba) vilna – šia programa skalbiami visi vilnoniai gaminiai, šalikai, skaros, ploni lininiai audiniai ir mezginiai, taip pat užuolaidos (jei nėra specialios užuolaidų programos).

Ekonominės programos

Verta atkreipti dėmesį, kad mažos trukmės skalbimo programa nebūtinai yra ekonomiškiausia. LG teigimu, pavyzdžiui, ekonominė medvilnės programa trunka maždaug valandą, bet sunaudoja dvigubai daugiau energijos nei įprastinė programa. Kita vertus, renkantis trumpąsias programas, trunkančias 20 ar 30 minučių, reikia turėti omenyje, kad elektros sąnaudos bus mažesnės, bet teks sumažinti ir skalbinių kiekį, nes šia programa rekomenduojama skalbti ne daugiau nei 2,5 kg skalbinių.

* „LG Electronics“, bendradarbiaudama su „OMG Lietuva“, 2020 m. lapkritį atliko internetinį tyrimą, kuriame dalyvavo 1002 lietuviai nuo 18 iki 74 metų amžiaus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!