Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/76781/6-efektyvus-budai-sumazinti-pcb-surinkimo-kaina-neprarandant-kokybes/spausdinti/

6 efektyvūs būdai sumažinti PCB surinkimo kainą neprarandant kokybės

Publikuota: 2021-02-15 10:22
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai (reklama)

Daugelis inžinierių, ypatingai tie, kurie yra pradedantieji, užduoda klausimus, tokius kaip „Kur galėčiau rasti pigiausią PCB surinkimo paslaugą?“ arba „Kaip galėčiau sumažinti mano PCB surinkimo kainą?“ Tiesą sakant, niekur nėra „pigiausių“ PCB (spausdintinių plokščių) surinkimo paslaugų. Tiems, kuriems rūpi tik žemos kainos ir nekreipia dėmesio į PCB surinkimo kokybę, jų projektai gali patirti nesėkmę dėl prastos plokščių kokybės.

6 efektyvūs būdai sumažinti PCB surinkimo kainą neprarandant kokybės

Nors PCB plokščių surinkėjai nuolat bando ieškoti būdų, kaip sumažinti plokščių surinkimo išlaidas, kad pritrauktų daugiau klientų ir galų gale gautų daugiau pelno, kaina pas skirtingus surinkėjus skiriasi. Mes jums labai rekomenduojame rasti aukso viduriuką tarp surinkimo kokybės, klientų aptarnavimo ir kainų. Jų prioritetas turėtų būti pakoreguoti grandinės dizainą, kad sumažintumėte surinkimo kainą, ir susirasti tinkamą PCB surinkėją, kuris teiktų geriausias paslaugas, telpančias į jūsų turimą biudžetą.

Toliau pateikiami šeši efektyvūs būdai, kaip galima sumažinti PCB surinkimo kainą, užtikrinant, kad išliks aukšta kokybė.

1. Suraskite patikimą, profesionalų ir „pigų“ PCB plokščių surinkėją

Beveik visi PCB surinkimo paslaugų teikėjai deklaruoja, kad teikia ekonomiškas, leidžiančias sutaupyti paslaugas, tačiau ne visi siūlo tai, ką žada. Visų pirma, turėtumėte nuodugniai žinoti savo projekto reikalavimus ir biudžetą; tada internete, spaudoje ar parodose atlikti nuodugnius tyrimus apie kiekvieną plokščių surinkėją. Tam prireiks tikrai daug laiko ir pastangų, tačiau ilgainiui tai tikrai verta. Rinkdami informaciją apie PCB plokščių surinkėjus, įsitikinkite, kad atkreipėte dėmesį į šiuos aspektus:

Sertifikatai: Sertifikatai užtikrina PCB surinkėjo gamybos galimybes ir valdymo tvarkos, kurios jie laikosi. Būtini sertifikatai yra: ISO 9001, RoHS, UL ir kt. ISO 9001 yra tarptautiniai kokybės valdymo standartai ir gairės, kuriais siekiama skatinti įmonių ir organizacijų galimybes patenkinti ir viršyti klientų poreikius ir lūkesčius, efektyviai ir veiksmingai gerinant paslaugų kokybę, produktus ir paslaugas. Direktyva dėl tam tikrų pavojingų medžiagų naudojimo elektros ir elektroninėje įrangoje apribojimo, arba RoHS, apima daugybę ribojančių įstatymų, susijusių su šešių pavojingų medžiagų naudojimu gaminant elektroninę ir elektos įrangą. UL produkto saugos sertifikatas, taikomas spausdintinėms plokštėms (PCB) ir maitinimo šaltiniams, reikalauja, kad gamintojai griežtai išbandytų savo gaminius, laikydamiesi teisingų procedūrų, kad sumažintų produkto gedimus.

Įranga: Naujausia įranga ženkliai prisideda prie didelio efektyvumo ir aukštos surinkimo kokybės. Tobulėjant ir populiarėjant paviršinio montavimo technologijoms (SMT), SMT montavimo įranga yra glaudžiai susijusi su labai tiksliu komponentų išdėstymu ir dideliu gamybos greičiu.

Komponentų įsigijimas: Remdamiesi „Raypcb“ ilgamete patirtimi PCB pramonėje, pastebėjome, kad PCB gamybos etape per dažnai prarandami pinigai ir laikas dėl to, kad proceso etapai nėra susiję. Tad tam, kad sutaupytumėte pinigų ir laiko, rekomenduojame bendradarbiauti su tais PCB surinkėjais, kurie siūlo komponentų tiekimo paslaugą. Tuomet jūs galite visiškai sutelkti dėmesį į projekto gamybą ir leisti surinkimo įmonei atlikti tai, kame jie yra žinovai – įsigyti nebrangių, bet kokybiškų komponentų ir surinkti juos ant jūsų plokščių. Vėliau aptarsime, kaip sužinoti, ar PCB surinkėjas turi konkurencingų komponentų tiekimo galimybes.

Be šių aspektų, renkantis patikimą PCB surinkėją, reikėtų atsižvelgti į pasiūlymo kainos normą, pagaminimo laiką, kainą, gamybos galimybes, mažiausią užsakymų kiekį ir kt. Kai kurie iš šių aspektų bus aptarti toliau straipsnyje.

Verta paminėti, kad pasaulio elektroninės schemos yra pagrįstos JAV dolerių sistema, dėl to kainos nedaug svyruoja tarp skirtingų šalių, išskyrus darbo sąnaudas, kurios skiriasi kiekvienoje šalyje. Todėl PCB surinkėjai, įsikūrę JAV ir Europoje, turi mažiau pranašumų kainų atžvilgiu, nei tie, kurie gyvena tankiai apgyvendintose besivystančiose šalyse, kaip Kinija.

Kadangi rasti geriausiai jūsų poreikius atitinkantį PCB surinkėją yra pakankamai sudėtingas procesas, kreipti dėmesį tik į vieną ar kelis iš šių išvardintų aspektų būtų labai vienašališka. Turėtumėte juos visus išsamiai apžvelgti ir apsvarstyti.

2. Optimizuokite tuščių PCB plokščių schemos dizainą, kuris padės sutaupyti

Pirmasis žingsnis prieš tikrąją gamybą yra patikrinti, ar jūsų schema gali būti paprastai realizuota – kitaip dar vadinama gamybos projektavimo (DFM) patikra. Daugelis PCB surinkėjų teikia nemokamą DFM tikrinimo paslaugą, kuria galite pasikliauti, kad sumažintumėte surinkimo kainą.

Veiksniai, įtakojantys tuščių PCB kainą, pavaizduoti paveiksle. Norint sumažinti tuščių PCB plokščių kainą, kiekvienam elementui galima atlikti tam tikrus veiksmus:

Sluoksnių skaičius: PCB plokščių kaina padidėja, kai pridedama daugiau sluoksnių – kitaip tariant, kuo daugiau sluoksnių pridedama prie vienos plokštės, tuo labiau išauga kaina.

Trasavimo technologijos: Trasos, tame tarpe nepastebimos, paslėptos ar net mikrotrasos, vaidina pagrindinį vaidmenį kuriant sąsajas plokštėje. Paprastai tariant, kuo daugiau trasų, tuo didesnės išlaidos ir mažesnis skersmuo, taigi ir brangesnė PCB plokštė. Todėl turėtumėte kruopščiai sutvarkyti trasų skaičių, kad sumažintumėte tuščių PCB kainą, tuo pačiu garantuodami pakankamas veikimo funkcijas.

Dydis ir forma: Schemų plokštės turėtų būti suprojektuotos tvarkingai ir funkcionaliai. PCB dydis turėtų tikti jūsų PCB surinkėjo turimai montavimo įrangai ir jos reikalavimams. Plokštė turėtų būti tiksliai suprojektuota, kad būtų galima realizuoti ir įdiegti visas funkcijas nedidelėje erdvėje. Kai reikia, rekomenduojamos plokštės. Tačiau pagerėjus šiuolaikinės elektronikos tankiui ir sudėtingumui, mažos PCB plokštės taip pat gali būti gana sudėtingos. Maža plokštė nereiškia, kad ji nedaug kainuoja. Kainai įtakos turi PCB forma. Dažniausiai standartinės formos, tokios kaip kvadratas ar stačiakampis, kainuoja mažiau, o specialios formos paprastai yra brangesnės.

Paviršiaus apdaila: apsaugodama plokštes nuo oksidacijos, paviršiaus apdaila padeda užtikrinti puikias litavimo savybes ir elektroninį veikimą. Skirtingi paviršiaus apdailos tipai (HASL, OSP, ENIG, ENEPIG ir kt.) turi savų privalumų ir trūkumų – pasirinkite paviršiaus apdailos tipą, kuris geriausiai tinka jūsų produkto reikalavimams.

Tiesą sakant, tuščių PCB kaina priklauso nuo kelių elementų, kurių kiekvienas gali įtakoti nedidelius galutinės kainos svyravimus. Tai tik keletas praktinių patarimų, pagrįstų mūsų ilgalaike PCB gamybos ir surinkimo patirtimi.

Šie pagrindiniai išvardinti faktoriai turėtų būti apsvarstyti PCB surinkimo metu, ir visus juos galima supaprastinti su pasirinktu tinkamu PCB surinkėju.

3. Pasiruoškite veiksmingą ir išsamią BOM (Bill of Materials)

Gaminio komponentų žiniaraštis (BOM) yra išsamus žaliavų, elementų, montažo ir sub-motažo, komponentų ir kt. sąrašas, kurie reikalingi produkto pagaminimui. Kai kurie iš jūsų gali manyti, kad sukurti BOM yra žymiai lengviau nei parengti Gerber failą. Tiesa tokia, kad mes nustatėme, jog daugiau klaidų dažniausiai padaroma BOM žiniaraščiuose, o ne Gerber failuose.

Išsamiame BOM turėtų būti įtraukti pagrindiniai elementai, skirti PCB surinkėjams, įskaitant dalies numerį, gamintojo pavadinimą, nuorodą, kiekį, aprašymą, korpusą/pakuotę, SMT metodą, viršų/ apačią, taškus/pėdsakus ir BOM lygį. Paprastai PCB surinkėjai turi savo vidinį BOM šabloną ir BOM kūrimo gaires, kurias galite atitinkamai užpildyti ir pagreitinti pasiūlymo pateikimo procedūrą.

Labai rekomenduojama į savo BOM įtraukti komponentų pakaitalus (alternatyvas). Elektronikai žengiant į priekį vis spartesniu tempu, be abejo, komponentai taip pat greitai atnaujinami, o senų detalių atsisakoma. Nors jūsų PCB surinkėjas praneš jums apie detales, kurios jau nebegaminamos, bet jau bus gaištamas laikas ieškant pakaitalų, todėl vėluos gamyba. Gavęs išsamų BOM, kartu su pakaitinėmis detalėmis, PCB surinkėjas gali pateikti pasiūlymą vos per vieną ar dvi dienas ir iš karto pradėti gamybą gavęs jūsų patvirtinimą. Visada gera mintis žiūrėti kelis žingsnius į priekį ir būti visiškai pasirengusiems bet kokioms netikėtoms situacijoms.

4. Išsiaiškinkite komponentų tiekimo šaltinį

Jei esate nedidelė įmonė, gali būti sunku kontroliuoti savo biudžetą ir projekto grafiką. Esant tokioms aplinkybėms, geriau ir prasmingiau bus pasikliauti PCB surinkėju. Tikėtina, kad dėl ilgalaikio bendradarbiavimo, PCB surinkėjai palaiko draugiškus santykius su franšizės pagrindu dirbančiais komponentų platintojais. Jie iš tų platintojų gali gauti jums reikalingus komponentus už didmeninę kainą, kuri yra daug mažesnė nei mažmeninė kaina. Norėdami įvertinti PCB surinkėją, kuris iš tikrųjų bendradarbiauja su įgaliotais komponentų platintojais, galite paprašyti jo pirkimo sąskaitos, kurią išrašė platintojas.

5. Suderinkite užsakymo apimtį ir pagaminimo laiką

Užsakymų kiekis paprastai yra atvirkščiai proporcingas kiekvienos prekės kainai. Apibendrinant, kuo didesnė jūsų užsakymo apimtis, tuo pigiau kainuoja kiekvienas plokštės surinkimas (tas pats pasakytina ir apie PCB gamybos paslaugas). Atsižvelkite į įmonės ar organizacijos situaciją ir žinokite savo užsakymų kiekį (didelis, vidutinis ar mažas), tada pasirinkite PCB surinkimo gamintoją, kuris atitiktų jūsų užsakymų kiekį.

Kalbant apie laiką, pagrindinė problema yra jo apskaičiavimas. Niekada nepasimeskite dėl patrauklaus pagaminimo laiko, kurį žada PCB surinkėjas. Skirtingi PCB surinkėjai skirtingai skaičiuoja užsakymo įvykdymo laiką, todėl įsitikinkite, kad žinote šiuos dalykus: koks yra darbų pradžios laikas? Kokia yra jūsų užsakymo ir mokėjimo diena? Kada atkeliauja komponentai? Dažniausiai pagrindinė užsakymo įvykdymo laiko taisyklė yra tokia: kuo ilgesnis jūsų gamybos laikas, tuo mažesnė kaina.

6. Niekuomet nepamirškite atlikti patikrinimo ar testavimo.

Turbūt jums kyla klausimas, koks ryšys tarp kainos sumažinimo ir patikros ar testavimo. Dažniausiai patikrinimai ir testavimai padidina išlaidas. Vis dėlto, prisimenant straipsnio pradžioje paminėtą šio straipsnio misiją, mūsų tikslas yra sumažinti išlaidas neprarandant produktų kokybės.

Bandymai ar testavimai vaidina lemiamą vaidmenį, prisidedant prie aukštos produktų kokybės, iš anksto atrandant problemas ar klaidas. Kai kurie PCB surinkėjai teikia tokią paslaugą, bet kiti to nesiūlo. Patogiau ir efektyviau, kai produktai yra tikrinami ar išbandomi pas tą patį gamintoją, kuris jį surinko. Esant tokioms sąlygoms, PCB surinkėjas paprastai patiria mažesnes bandymų išlaidas, palyginti su tais, kurie užsiima tik patikrinimu. Be to, jūsų produktai nenukentės transportavimo į kitą vietą metu.

Jei jūsų PCB surinkėjas teikia bandymo paslaugas gamybos linijos pabaigoje, turėtumėte pateikti savo bandymo matricą, kad jų bandymą būtų galima atlikti pagal jūsų specifikaciją. Įprasti patikrinimo metodai yra nuo vizualinio patikrinimo iki automatinio optinio patikrinimo (AOI), ar automatinio rentgeno patikrinimo (AXI).

Esant didelės apimties užsakymams, prieš viso užsakymo kiekio surinkimą reikia atlikti pirmųjų kelių gaminių patikrinimą. Tai parodo tokius dalykus kaip komponentų orientacija ir poliškumas ir leidžia atlikti pakeitimus laiku. Jei leidžia laikas, galite net paprašyti surinkėjo pristatyti produktų pavyzdžius, kad galėtumėte juos paleisti ir išbandyti realioje aplinkoje.

Dar viena taisyklė: Bendradarbiaukite su vienu PCB surinkėju, kaip su partneriu. Jei daugiau nei penkerius metus dirbate su tuo pačiu PCB surinkėju, tuomet galite tikėtis sklandaus bendradarbiavimo, abipusio kredito ir per tą laiką sukurto pasitikėjimo vienas kitu. Tačiau, jei pastaruoju metu jums sunkiau sekasi dirbti su jūsų PCB surinkėju ar jūsų verslas kenčia nuo tam tikros rūšies išlaidų, tuomet atėjo laikas atlikti tam tikrus pokyčius.

Atidžiai laikantis per praktiką nusistovėjusių taisyklių, kurias aptarėme šiame straipsnyje, gali jums padėti lengviau apsispręsti ir galiausiai pasirinkti naują PCB surinkėją. Ir jums tikrai pavyks sumažinti tam tikras išlaidas, neprarandant kokybės.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!