Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/75882/pagrindiniai-buities-irenginiai-ir-ju-prieziuros-patarimai/spausdinti/

Pagrindiniai buities įrenginiai ir jų priežiūros patarimai

Publikuota: 2020-12-17 12:57
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai (reklama)

Dažniausiai buities prietaisai ir įrenginiai pareikalauja šiokių tokių investicijų, tad įsigiję juos, tikimės, kad kiekvienas toks gaminys sėkmingai veiks itin ilgą laikotarpį. Nors jų tarnavimo trukmė priklauso nuo įvairiausių aspektų, ne paslaptis, kad jai daug įtakos turi ir mūsų skiriamas dėmesys. Daugelis buities prietaisų reikalauja tam tikrų specifinių darbų, kurie užtikrina ir sklandų, ir ilgaamžį jų darbą – apie juos šį kartą ir pakalbėsime.

Pagrindiniai buities įrenginiai ir jų priežiūros patarimai

Šaldytuvas

Tikriausiai net nekyla abejonių, jog periodiškai reikia išvalyti šaldytuvo vidų – nemalonūs aromatai ir patys primena apie šią užduotį. Visgi, toli gražu ne visi žino, jog taip pat reikalingas ir reguliarus kondensatoriaus ritės valymas: ši detalė padeda pašalinti šilumą iš šaldytuvo vidaus. Tačiau jei prie jos prilimpa dulkės ar šiukšlės, šaldytuvas kur kas sunkiau atlieka savo darbą, o taip pat yra didelė rizika, kad perkais jo variklis. Tam, kad viso to išvengtumėte, tereikia šias rites nuvalyti paprasčiausiu šepetėliu – tikriausiai sutiksite, jog šis darbas tikrai nėra sudėtingas.

Viryklė ir orkaitė

Gali būti sunku patikėti, tačiau ši buitinė technika iš tiesų yra viena iš tų, kuri reikalauja mažiausiai papildomos priežiūros – iš esmės viryklę ir orkaitę tereikia palaikyti maksimaliai švarias. Tiesa, jeigu naudojate dujinę kaitlentę, pasidarbuoti teks šiek tiek daugiau, tačiau iš esmės tam neprireiks jokių specifinių žinių. Tuo tarpu orkaitės valymas bus dar paprastesnis, jeigu pasitelksite savaiminio išsivalymo funkciją – ją šiuo metu turi vis daugiau naujausių įrenginių. Tuomet itin aukštoje temperatūroje sudeginami visi maisto likučiai, tad Jums nebereikia naudoti jokių stiprių valiklių. Visgi, jeigu kol kas tokios funkcijos išbandyti negalite, pasistenkite, kad tokie nešvarumai neįsisenėtų.

Skalbimo mašina ir džiovyklė

Klystate, jei manote, kad užtenka reguliariai nuvalyti skalbimo mašinos dureles ar pavalyti būgną. Iš tiesų periodiškai reikėtų atlikti ir kur kas gilesnį valymą. Tam dažnai naudojama citrinos rūgštis arba acto ir sodos derinys – įpylus šias medžiagas į skalbimo mašiną, pasirenkama ilgai besitęsianti, aukštos temperatūros programa, o pasibaigus jai, atliekamas šveitimas ir papildomas skalbimas be jokių priemaišų. Taip pat reikėtų pavalyti ir filtre susikaupusius nešvarumus: jei pavyks jį išimti ir išplauti, galite tikėtis geriausių rezultatų.

Jei namuose naudojate ne tik skalbimo mašiną, bet ir džiovyklę, jai dėmesio paskirti taip pat reikės. Turint tokį prietaisą, praktiškai po kiekvieno naudojimo reikėtų patikrinti jo filtrus ir pašalinti ten susikaupusius pūkelius – taip neapsunkinsite džiovyklės darbo ir prailginsite jos tarnavimo trukmę. Dulkes reguliariai reikėtų išvalyti ir iš būgno (tam galite pasitelkti net ir dulkių siurblį), o taip pat – bent kelis kartus per metus kruopščiai iššveisti ventiliacijos angą. Jei šį darbą praleisite, nenustebkite, jog prietaisas ims veikti ilgiau ir dėl to sunaudos kur kas daugiau energijos.

Indaplovė

Nors indaplovės yra ne kiekvienuose namuose, turint tokį įrenginį, jam taip pat reikės paskirti šiek tiek dėmesio. Džiugi žinia ta, kad šį kartą valymo darbai tikrai nebus sudėtingi. Užteks, jeigu išvalysite indaplovės apačioje esantį filtrą – jis dažniausiai būna po apatiniu purkštuvu ir sulaiko didesnius maisto gabaliukus ar kitas šiukšles. Labai svarbu, kad ši užduotis būtų atliekama reguliariai, o ne tik tada, kai ją prisimenate – taip išvengsite užsikimšimo ir užsitikrinsite kur kas sklandesnį šio prietaiso darbą.

Kavos aparatas

Mėgstančių labai efektyviai mėgautis gardžiais gėrimais, laukia viena svarbi užduotis – kavos aparato nukalkinimas. Būtent susikaupusios kalkės turi daug neigiamos įtakos ne tik kavos kokybei, bet ir pačiam prietaisui: dėl jų dažniau reikalingi remonto darbai, mažėja efektyvumas, o ilgainiui tenka pradėti ieškotis naujo aparato. Naujesni kavos aparatai patys praneša apie nukalkinimo būtinybę, tačiau kitais atvejais turėtumėte stebėti susikaupusias nuosėdas ir gėrimų skonį. Taip pat teigiama, kad toks valymas naudingas kas 200-300 puodelių, tad jeigu kava mėgaujatės reguliariai, nesunkiai suskaičiuosite, kada teks atlikti šią užduotį.

Lygintuvas

Lygintuvas tikrai neatrodo tas prietaisas, kurį reikėtų labai kruopščiai prižiūrėti, tačiau būtent toks požiūris daugeliui ir pakiša koją. Jei naudojate senesnį garinį modelį, turėtumėte pasirūpinti kalkių nuosėdų pašalinimu. Tai nereiškia, kad naujesni prietaisai jų nekaupia, tačiau kai kurie iš jų turi savaiminio išsivalymo funkcijas ar specialiai tam skirtas kasetes. Taip pat reguliariai reikėtų valyti ir lygintuvo padą: jeigu jis aliuminis ar iš nerūdijančio plieno, galite išbandyti ir liaudiškas priemones, tačiau jei naudojate keramikinį ar kitą jautresnį paviršių, verčiau rinkitės specialius valiklius. Tiek juos, tiek ir visą šią namų techniką galėsite įsigyti Pigu.lt el. parduotuvėje.

Praktiškai pritaikę visą šią informaciją, galėsite būti užtikrinti, jog iš savo pusės padarėte viską, kad visi namuose esantys prietaisai veiktų kaip įmanoma ilgesnį laikotarpį. Šios užduotys neatims daug brangaus Jūsų laiko, tačiau rezultatai bus akivaizdūs.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!