Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/75842/vaistine-atsako-apie-pulsoksimetra-ka-naudinga-zinoti/spausdinti/

Vaistinė atsako apie pulsoksimetrą – ką naudinga žinoti?

Publikuota: 2020-12-15 10:28
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kraujo įsotinimą deguonimi ir pulsą galintis matuoti pulsoksimetras vis dažniau atsiduria namų vaistinėlėje. „Eurovaistinės“ vaistininkė Laura Gogienė sako, tai naudingas medicininis prietaisas, kuriuo tinkamai naudojantis galima anksti pastebėti nerimą keliančius požymius ir greičiau kreiptis gydytojų pagalbos, rašoma pranešime.

Vaistinė atsako apie pulsoksimetrą – ką naudinga žinoti?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Pulsoksimetras – tai neinvazinis medicininis prietaisas, leidžiantis matuoti žmogaus kraujo įsotinimą deguonimi (SpO2) ir pulsą. Vaistininkė paaiškina, kad žmogaus kraujo prisotinimo deguonimi rodikliai priklauso nuo sveikatos būklės, lėtinių ligų, gyvenimo būdo, kvėpavimo dažnio, deguonies kiekio ore, žalingų įpročių ir kitų veiksnių. Pasak jos, žmonėms, turintiems kvėpavimo ir širdies ligų svarbu nuolat stebėti deguonies įsisotinimo lygį.

Vaistininkė paaiškina, kad prieš naudojantis pulsoksimetru, svarbu žinoti, kokie rodikliai yra įprasti. „Sveikam žmogui normalus arterinio kraujo įsotinimo deguonimi (SpO2) lygis tūrėtų būti nuo 94 proc. iki 99 proc. Jei arterinio kraujo įsotinimo deguonimi lygis nukrenta žemiau 90 proc. turėtų būti tiekiamas papildomas deguonis. Jeigu pacientas karščiuoja ir kraujo įsotinimo deguonimi lygis yra mažesnis nei 94 proc., patariama kuo greičiau kreiptis į medikus“, – paaiškina „Eurovaistinės“ vaistininkė Laura Gogienė. Ji atkreipia dėmesį, kad rekomendacijos skirtinguose šaltiniuose keliais procentais gali skirtis – tai vis dar yra aiškinamasi.

Pandemijos metu pulsoksimetras dažnesnis ir lietuvių namuose. Pradėjus karščiuoti artimajam galima lengviau įvertinti pulso ir deguonies įsotinimo duomenis.

„Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė sako, kad klientai dažnai teiraujasi šio medicininio prietaiso. Šis medicininis prietaisas yra paprastai naudojamas – jį tereikia uždėti ant piršto galiuko ir stebėti rodiklius. Pulsoksimetras yra tinkamas tiek suaugusiems, tiek ir vaikams.

Pastebėjus nerimą keliančius požymius specialistai rekomenduoja kuo skubiau kreiptis į gydytojus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!