Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/72187/9-patarimai-kaip-taupyti-energija-daug-laiko-praleidziant-namuose/spausdinti/

9 patarimai, kaip taupyti energiją daug laiko praleidžiant namuose

Publikuota: 2020-03-20 21:39
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šiomis dienomis daugumai tenka pratintis prie pasikeitusių gyvenimo sąlygų – didžiąją dalį laiko praleisti namuose. Nevykdami į darbą sutaupome laiko ir išlaidų kelionėms, tačiau ilgiau būdami namuose suvartojame ir daugiau energijos – elektros ir dujų. Tausojantis energijos vartojimas tampa labai aktualus, nes taupydami elektrą ir dujas ne tik mažiname savo sąskaitas, bet ir prisidedame prie gamtos išsaugojimo.

9 patarimai, kaip taupyti energiją daug laiko praleidžiant namuose
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

„Ignitis grupė“ kviečia sąmoningai stebėti savo energijos vartojimą namuose ir dalinasi patarimais, kaip elektrą bei dujas naudoti efektyviau:

  • Išnaudokime dienos šviesą. Baldus reikėtų išdėstyti taip, kad į namus (ypač darbo vietas) patektų kuo daugiau dienos šviesos ir šilumos. Taip pat reikėtų išjungti šviesą kambariuose net tuomet, kai iš patalpos išeinama vos kelioms minutėms.
  • Įsitikinkime, kad visi nenaudojami elektros prietaisai yra išjungti iš elektros lizdo. Budėjimo režimu veikiantys įrenginiai (net ir į elektros tinklą įjungtas mobilaus telefono kroviklis!) nuolat naudoja elektros energiją. Taigi, nors prietaisu ir nesinaudojama, tenka mokėti už elektros energiją.
  • Kompiuteriuose, mobiliuosiuose telefonuose, planšetėse įjunkime energijos taupymo funkcijas. Paprasčiausiai patikrinę įrenginių nustatymus, atlikę keletą pakeitimų bei išjungę nenaudojamas programas, taupysime ir elektros energiją, ir įrenginių baterijas.
  • Skalbkime tik prikrovę pilną skalbyklę ir pasirinkę ekonominį skalbimo režimą. Sunaudosime mažiau vandens ir elektros energijos jam pašildyti. Nustatykime mažiausią galimą vandens temperatūrą. Apie 90 proc. energijos, kurią naudoja skalbyklė , naudojama vandeniui pašildyti.
  • Virtuvėje šeimininkaukime sąmoningai:
    • Virdulyje virkime tiek vandens, kiek reikia vienam kartui. Norint išgerti puodelį arbatos, tikrai nereikia virinti pilno virdulio vandens. 
    • Įpraskime išjungti elektrinę viryklę likus kelioms minutėms iki maisto gaminimo pabaigos. 
    • Stenkimės gaminti patiekalus vieną po kito – pasigaminę vieną patiekalą, ant tos pačios kaitvietės statykime kitą puodą. Sutaupysime ir laiko, ir elektros.
    • Jei naudojatės orkaite, kepimo procesą stebėkite per stiklą. Kiekvienas durelių atidarymas sumažina temperatūrą orkaitėje ir verčia prietaisą naudoti daugiau energijos, kad temperatūrą atstatytų .
    • Šaldytuve pasirinkite optimalią temperatūrą – +3,5 pačiame šaldytuve ir -18 šaldiklyje. Atšildykite šaldiklį, jei susidarė 5 mm ledo sluoksnis. Kuo daugiau šaldiklyje ledo, tuo daugiau sunaudojama elektros energijos.

Šiandien, Žemės dieną, puiki proga prisiminti, kad siekdami efektyviau valdyti namų biudžetą, galime prisidėti ir prie aplinkos tausojimo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!