Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/68868/patarimai-kaip-issirinkti-televizoriaus-laikikli/spausdinti/

Patarimai, kaip išsirinkti televizoriaus laikiklį

Publikuota: 2019-07-11 15:28
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Televizorius gali tapti elegantišku svetainės ar miegamojo elementu ir tikrai neprivalo užimti vietos ant baldų. Galima jį paprastai pritvirtinti prie sienos ir net lubų, tačiau tam reikės specialaus televizoriaus laikiklio. Varle.lt televizorių specialistai parengė televizoriaus laikiklio pirkimo gidą.

Patarimai, kaip išsirinkti televizoriaus laikiklį

Kodėl verta televizorių kabinti ant sienos?

Priežasčių, kodėl perkant televizorių vertėtų pagalvoti ir apie jam skirtą laikiklį, yra daugybė. Pirmiausia, tai yra estetinis klausimas. Televizoriaus montavimo ant sienos būdas lemia, kad kambario interjeras atrodo kur kas moderniau, ypač jei turimas didelės ekrano įstrižainės modelis. Taip pat tokiu būdu kambaryje atsiranda daugiau vietos. Pasak televizorių specialistų, kasmet gamintojai pasiūlo vis didesnės ekrano įstrižainės modelius, todėl tiems didžiausiems paprasčiausiai gali neatsirasti vietos ant mūsų baldų. Kitas argumentas – pakabintą ant sienos televizorių sunkiau pasiekti mažiems vaikams.

Televizorių laikiklių tipai

Renkantis televizoriaus laikiklį, rekomenduojama susipažinti su keliais pagrindiniais tipais.

Sieniniai televizorių laikikliai

Sieniniai televizorių laikikliai yra populiariausias klasikinis sprendimas. Televizoriaus laikiklis sienoje montuojamas varžtų dėka. Laikiklis pritvirtinamas prie sienos, o vėliau jame tvirtinamas televizorius. Rinkoje galima rasti kelių rūšių sieninių televizorių laikiklių. Paprasčiausi modeliai leidžia nustatyti televizorių tik vienoje padėtyje. Kiek brangesni variantas leis rankiniu būdu reguliuoti televizoriaus pakreipimą. Disponuojant didesniu biudžetu, galima įsigyti televizorių laikiklius, kurie leidžia reguliuoti kampo pakreipimą nuotolinio valdymo pulto dėka.

Lubiniai televizorių laikikliai

Lubiniai televizorių laikikliai puikiai pasiteisina tais atvejais, kai sienos pasižymi nepatvariausia medžiaga, pavyzdžiui yra iš gipso kartono plokščių. Tokios sienose pritvirtintas laikiklis gali neatlaikyti sunkesnio televizoriaus modelio, todėl rekomenduojama rinktis lubinį sprendimą.

Kaip išsirinkti televizoriaus laikiklį?

Tai, koks televizoriaus laikiklis jums būtų optimaliausias, priklauso nuo trijų faktorių: televizoriaus svorio, tvirtinimo sistemos jo korpuse ir medžiagos, iš kurios pagaminta siena. Specialistai renkantis televizoriaus laikiklį rekomenduoja atkreipti dėmesį į tokius aspektus:

  • Maksimali apkrova
  • VESA standartas
  • Pakreipimo kampo reguliavimas
  • Atstumas nuo sienos

Maksimali apkrova

Televizorių laikikliai yra pritaikyti įvairaus dydžio televizoriams ir pasižymi įvairia maksimalia apkrova, pavyzdžiui, iki: 20 kg, 30 kg, 35 kg arba iki 50 kg. Todėl rinkdamiesi televizoriaus laikiklį, pirmiausia, patikrinkite, kiek sveria jūsų televizorius. Tai leis susiaurinti tinkamo laikiklio paieškas. Jeigu planuojate prie televizoriaus prijungti garso sistemą (angl. soundbar), nepamirškite pridėti ir jo svorio. Nedidelės garso sistemos paprastai sveria nuo 2 iki 5 kg.

VESA standartas

Rinkdamiesi laikiklį, patikrinkite ar televizorius pasižymi (Video Electronics Standards Association) standartu. Šis standartas apibūdina montavimo skylių atstumų išdėstymą vertikaliai ir horizontaliai galinėje televizoriaus pusėje. Galima rasti tokius variantus: 200×200, 300×300, 400×300, 400×400, 600×400 mm. Pirmasis skaičius reiškia atstumą tarp viršutinės ir apatinės montavimo skylės. Antrasis skaičius apibūdina atstumą tarp pirmosios ir paskutinės angos toje pačioje eilėje.

Jeigu televizoriaus gamintojas neaprūpino savo produkto VESA standartu, išeitis – rinktis universalų televizoriaus laikiklį. Tokie variantai tinka daugumai televizorių. Tokiu atveju nepamirškite tik laikiklio parametrus rinktis atsižvelgdami į televizoriaus svorį ir dydį.

Pakreipimo kampo reguliavimas

Televizoriaus laikiklis su kampo pakreipimo reguliavimo funkcija rekomenduojamas dideliems kambariams, kuriuose sofos bei kėdės priešais televizorių yra išstatyti plačiu spinduliu. Tada galima pasirinkti bet kurią vietą ir atitinkamai pasukti televizorių.

Pažymima, kad televizoriaus laikiklis taip pat gali turėti reguliavimo į viršų-apačią funkciją. Ji pravers tais atvejais, kai įrenginys yra pakabintas virš mūsų akių linijos. Tada jį galima pakreipti šiek tiek į apačią. Pakankamai reta funkcija kalbant apie televizorių laikiklius yra „pivot“ – galimybė pasukti televizorių 90 laipsniais iki vertikalios padėties.

Atstumas nuo sienos

Renkantis televizoriaus laikiklį, specialistai taip pat siūlo atkreipti dėmesį į televizoriaus atstumą nuo sienos. Ko gero dauguma teigtų, kuo tas atstumas mažesnis, tuo geriau. Rinkoje galima rasti televizorių laikiklius, kurie leidžia pasiekti mažesnį nei 5 cm atstumą. Tačiau turėkite omenyje tai, kad kuo daugiau reguliavimo funkcijų turės laikiklis, tuo didesnis atstumas nuo sienos bus reikalingas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!