Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/68295/kaspersky-lab-patarimai-kaip-keliautojams-aptikti-pasleptas-stebejimo-kameras/spausdinti/

„Kaspersky Lab“ patarimai, kaip keliautojams aptikti paslėptas stebėjimo kameras

Publikuota: 2019-05-30 15:14
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Neseniai pasklido informacija, kad paslėptos kameros yra naudojamos šnipinėti išnuomojamų patalpų svečius, tačiau saugumo pramonei tokia taktika nėra naujiena, rašoma pranešime spaudai.

Stebėjimo įranga gali būti naudojami, pavyzdžiui, keliaujantiems verslininkams, politikams, įvairiems aktyvistams ar žurnalistams šnipinėti. Todėl, norėdami padėti šiems asmenims išlikti saugiems, „Kaspersky Lab“ saugumo ekspertai sukūrė aukščiausio lygio patarimų sąrašą, kurį galite lengvai pritaikyti savo kelionių metu.

„Kaspersky Lab“ patarimai, kaip keliautojams aptikti paslėptas stebėjimo kameras

Šį balandžio mėnesį Airijoje apsigyvenusi šeima aptiko, kad jų gyvenimą kažkas gyvai transliuoja internete per kamerą, kuri paslėpta jų nuomojamo namo gyvenamojo kambario dūmų signalizacijoje. Ir tai tik vienas iš keleto naujausių tokios veiklos pavyzdžių. Atrodo, kad tarp keliautojų ši problema pasitaiko vis dažniau. „Kaspersky Lab“ saugumo ekspertai pasinaudojo savo patirtimi, kad galėtų pasidalinti kelionių metu saugumui iškylančių pavojų sąrašu ir parodyti, kokias būdais vartotojai gali šias problemas lengvai ir praktiškai išspręsti.

Pavyzdžiui, norėdami užtikrinti, kad jūsų viešbučio kambaryje ar nuomojamame bute nebūtų jokių paslėptų kamerų ar mikrofonų, ekspertai rekomenduoja keliauti su nedideliu įrankiu, kurį lengvai galite įsigyti internete.

Šis įrankis leis aptikti bet kokius šaltinius, kurie skleidžia elektromagnetines bangas (daugelis belaidžių blakių ir kamerų tai daro), ir padės surasti paslėptus įrenginius. Kameros objektyvas daug geriau atspindi šviesą nei kiti paviršiai, todėl, jeigu jūs nukreipsite diodų šviesą į paslėptą kamerą ir pažiūrėsite į ją per raudoną stiklą, tada pamatysite ryškiai raudoną tašką.

Taip pat galite panaudoti ir savo mobilųjį telefoną, nes mobiliųjų telefonų kameros gali aptikti infraraudonuosius spindulius. Tačiau turėkite omenyje, kad kai kuriuose telefonuose, pavyzdžiui, „iPhone“, infraraudonųjų spindulių filtras yra pernelyg stiprus, kad galėtumėte tai padaryti.

O norint išvengti paslėptų mikrofonų, tiesiog reikia sukurti tam tikrą foninį triukšmą. Vanduo iš čiaupo ar kiti garsai, kuriuos galima lengvai imituoti naudojant tokias paslaugas, kaip „Noisli“, sugadina beveik visus garso įrašus.

„Kaip saugumo tyrėjai, mes daug keliaujame ir puikiai suvokiame iškylančias grėsmes. Naujienos apie svečių šnipinėjimą tik įrodo, kad slaptas stebėjimas yra ne tik tai, ką matote filmuose, bet ir itin realus pavojus. Saugumas neprivalo apimti sudėtingų technologijų ir brangių priemonių. Svarbiausia – sveikas protas ir paprastų priemonių rinkinys. O tada jūsų skaitmeniniai įrenginiai ir informacija bus apsaugoti, o jūs galėsite laisvai mėgautis savo atostogomis“, – sakė Marco Preuss, „Kaspersky Lab“ saugumo ekspertas.

Kiti svarbūs ekspertų patarimai:

  • Niekada nepalikite savo daiktų, įskaitant ir prietaisus, be priežiūros. Išeidami iš viešbučio kambario pasiimkite ir visus savo įrenginius.
  • Įsitikinkite, kad jūsų įrenginiai yra apsaugoti slaptažodžiu, o juose saugoma informacija yra užšifruota. Naujausios „Android“ versijos ir slaptažodžiu apsaugoti „iOS“ įrenginiai yra šifruojami automatiškai. Sužinokite, kaip įjungti viso disko šifravimą, dar žinomą kaip „BitLocker“, „Windows“ įrenginiuose ir, kaip „Mac“ operacinėje sistemoje įjungti „FileVault“ funkciją.
  • Venkite nesaugių „Wi-Fi“ tinklų. Savo kompiuteryje naudokite laidinę pelę ir integruotą klaviatūrą.
  • Sužinokite, kaip aptikti dvipusį veidrodį. Realiame gyvenime jie pasitaiko retai, bet tokia galimybė egzistuoja. Padėkite pirštą ant veidrodžio paviršiaus, jei tarp piršto ir jo atspindžio yra tarpas, tai yra normalus veidrodis. Jeigu tarpo nėra, tada veidrodis gali būti dvipusis. Tačiau atminkite, kad tokio tipo veidrodžiai kartais yra naudojami, pavyzdžiui, automobiliuose.
  • Pradėkite naudoti VPN paslaugą, jeigu norite nuolatos šifruoti visą išsiųstą ir gautą informacijos srautą, arba tik tais atvejais, kai saugumas yra ypač svarbus. Pavyzdžiui, jei jums reikia prisijungti prie nesaugaus „Wi-Fi“ tinklo, kai apsistojate viešbutyje arba išsinuomotame bute.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!