Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/67806/kodel-saules-jegaines-priziureti-lengviau-nei-namu-langus/spausdinti/

Kodėl saulės jėgaines prižiūrėti lengviau nei namų langus?

Publikuota: 2019-04-20 12:12
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Saulės jėgainės yra sudėtinga technologija, kuriai ištobulinti prireikė daug laiko ir pastangų, tačiau būtent dėl to šių įrenginių priežiūra nereikalauja daug dėmesio. Ypatingai Lietuvoje, kur gausu ir saulės, ir lietaus, jėgainės ilgiau išlieka švarios, tad mūsų šalyje eksploatacija – paprastesnė nei kasmetinis langų valymas. Ekspertas dalijasi saulės jėgainių priežiūros ypatumais ir patarimais, kaip užtikrinti, kad saulės jėgainė veiktų ir efektyviai, ir ilgai.

Kodėl saulės jėgaines prižiūrėti lengviau nei namų langus?

Saulės jėgainės priežiūra – paprastesnė nei lango

Tikriausiai nuo pat pirmųjų saulės jėgainių vis dar manoma, kad tai yra trapūs prietaisai, kurių veikimas priklauso nuo dulkių, oro temperatūros, sniego, sumontavimo kampo. Todėl svarstant apie alternatyvaus energijos šaltinio įsirengimą ant stogo, pradedama abejoti, ar jėgainės priežiūra nebus sudėtinga ir brangi – reikės samdytis specialistus reguliavimui, dažnai valyti modulius.

Ekspertai pastebi, kad, galbūt dėl panašumų, gyventojai yra linkę saulės jėgainių modulius ir jų priežiūrą gretinti su namo langais – juos reikia dažnai valyti, galbūt kartais ir specialistų, aukštalipių pasisamdyti, kad langai būtų prižiūrimi kokybiškai. Tačiau su saulės jėgainėmis yra priešingai ir jų priežiūra, ypatingai mūsų šalyje, yra paprastesnė – dėl palankių klimato sąlygų, moduliai švarūs išlieka ilgiau. Žinoma, jėgainės veikimas gali priklausyti nuo dulkių ir sniego, tačiau reikėtų nepamiršti, kad moduliai, kad ir kaip paprastai atrodytų, yra labai pažangi technologija.

„Visų pirma, ant namo stogo sumontuoti moduliai yra apsaugoti nuo nešvarumų ir dulkių, kurias kelia mašinos ir vėjas. Taip pat, skirtingai nuo gyvenamųjų namų langų, moduliai yra nukreipti į dangų, todėl juos nuplauna lietus, o kadangi Lietuvoje jo netrūksta – mūsų šalyje saulės jėgainės švarios išlieka gerokai ilgiau“, – sako „Elektrum Lietuva“ saulės energijos projektų vadovas Kostas Dryžas.

Saulės jėgainėms – išskirtinės garantijos

Kadangi saulės jėgainių technologija yra itin pažangi, ekspertas tikina, kad Lietuvos oro sąlygoms ir net sniego apkrovoms žiemą, moduliai yra atsparūs. Jeigu gaminantis vartotojas nori, kad jo elektrinė veiktų efektyviai, tačiau nenori investuoti daug laiko, kartą per metus saulės modulius rekomenduojama nuvalyti įprastais stiklo valikliais. Tai patariama atlikti kovo mėnesį – prieš pat aktyvųjį saulės jėgainių sezoną. Tą patį K. Dryžas pataria daryti ir žiemą – sniego valyti nebūtina, nes tik sušilus orams, jis greitai nučiuožia, tačiau jeigu sniegas kartais ir nuvalomas – tai jėgainei tikrai nekenkia.

Saulės jėgainė, kaip ir bet kuri kita technologija, net ir akylai prižiūrint, neturi 100 proc. garantijų, kad bėgant laikui nesusidurs su vienokiais ar kitokiais gedimais. Tiesa, jau daugiau nei 60 metų skaičiuojanti sistema – tikrai patikima. Itin rūpestingiems ir siekiantiems, kad saulės jėgainės veiktų nepriekaištingai, ekspertas pataria atidžiau jėgainę stebėti pirmaisiais sumontavimo metais – tuomet retai, tačiau gedimų pasitaiko.

Tiesa, ne veltui saulės jėgainių sudedamosios dalys turi itin ilgą garantinį laikotarpį. Moduliui suteikiama 10 metų, keitikliui – 5 metų, o konstrukcijoms – 12 metų garantija. Visi šie komponentai sukurti tarnauti ilgą laiką, gamintojai tai užtikrina, o ilgesnis laikotarpis nei įprastai technikai suteikiamas tam, kad saulės jėgainė klientui tikrai atsipirktų. Iš tiesų dažniausiai su saulės jėgainių veikimu susijusios problemos kyla ne dėl technikos gedimų, o dėl neprofesionalaus darbų atlikimo bei padarinių, kai elektrinė prižiūrima neapdairiai ar keitiklio nustatymai keičiami nepasitarus su specialistais.

Išmani sistema – jėgainės efektyvumui stebėti

„Didžiąją dalį to, kad saulės jėgainė veikia efektyviai, nulemia būtent specialistai ir tai, kokia yra montuojama įranga, jos kokybė ir įdiegtos išmaniosios technologijos. Todėl, norint išvengti ir tuo pačiu apsidrausti nuo bet kokių saulės jėgainės gedimų, darbus verta patikėti sertifikuotiems darbininkams ir rangovams bei vadovautis saulės jėgainės naudojimosi instrukcija tikrinant, ar viskas veikia tvarkingai“, – pataria K. Dryžas.

Taip pat ekspertas atkreipia dėmesį, kad šiandieninės technologijos leidžia gaminantiems vartotojams iki smulkmenų sekti saulės jėgainės darbą ir saugiai tikrinti jos efektyvumą. Pavyzdžiui, „Elektrum Lietuva“ siūloma monitoringo sistema kaupia keitiklio duomenis nuo pat jo įrengimo, todėl telefone ar kompiuteryje galima matyti jėgainės pagaminamą elektros kiekį ir šitaip vertinti darbo efektyvumą. Derinant ir kartu vertinant išmanios stebėjimo sistemos ir ESO skaitiklio duomenis, vartotojas gali matyti, ar užteks pagaminamos elektros visiems metams. Taip pat tai gali padėti ir keičiant elektros vartojimo įpročius: tuomet, kai saulės jėgainė gamina daugiau, rekomenduojama skalbti, džiovinti, įjungti indaplovę, lyginti rūbus. Šitaip pagaminama elektra išnaudojama efektyviausiai ir mažiau jos reikia „skolintis“ iš tiekėjo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!