Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/62884/lagamino-patikrinimas-ko-verciau-neimti-i-kelione-lektuvu/spausdinti/

Lagamino patikrinimas: ko verčiau neimti į kelionę lėktuvu

Publikuota: 2018-03-12 10:06
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Nors pagrindinis kelionių pikas prasideda vasarą, tačiau dalį žmonių kiek užsitęsusi žiema paskatina susikrauti lagaminus kiek anksčiau ir pavasario saulės ieškoti svetur. Oro uoste paprašytas papildomas mokestis už viršytą bagažo svorį gali numušti ūpą prieš kelionę, todėl lagamino turinį nuodugniau apsvarstyti pravartu dar būnant namie. Ekspertai pataria atsisakyti visų daiktų, kurie patenka į „gal prireiks“ kategoriją ir imti tik tai, kas išties būtina, taip pat atsisakant ir kai kurių elektronikos prietaisų.

Tikslius daiktų, kurie draudžiami skrydžių metu, sąrašus teikia skrydžių bendrovės ir bendrąja tvarka jokiame skrydyje neleidžiama su savimi turėti ginklų, įvairių lazdų su kuriomis galima sužaloti kitą, aštrių daiktų, darbui skirtų įrankių kaip plaktukai, grąžtai, sprogstančių medžiagų ir pan. Skrendant į Jungtines Amerikos valstijas iš kai kurių Viduriniųjų Rytų ir Afrikos valstybių rankiniame bagaže neleidžiama turėti elektronikos prietaisų, didesnių nei išmanusis telefonas. Tačiau tarp leistinų skrydžio metu neretai atsiranda bereikalingo balasto, kuris tik prideda svorio, o kelionėje nepraverčia.

Lagamino patikrinimas: ko verčiau neimti į kelionę lėktuvu

Pasak Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) direktoriaus Lino Ivanausko kalbant apie saugumą, tinkamai skrydžio metu naudojamas kompiuteris, planšetinis kompiuteris ar telefonas grėsmės nesukels, tačiau svarbu įvertinti realų šių daiktų poreikį. „Skrydžio režimu veikiančiais prietaisais galima naudotis viso skrydžio metu, tik reikia įsidėmėti, kad kylant ir leidžiantis draudžiama naudoti savo ausines – taip gali būti praleisti svarbūs įgulos pranešimai. Keliaujant darbo tikslais, greičiausiai be asmeninio kompiuterio neapsieinama, tačiau pažintinėje ar poilsinėje kelionėje jį pilnai gali pakeisti išmanusis telefonas.

Tereikia atlikti namų darbus ir susikelti į jį visą reikalingą informaciją, susijusią su skrydžiais, transportu, apgyvendinimu, filmus, muziką ir kt., be ko kelionėje neišsiverčiama“, – pataria L. Ivanauskas.

Kai kurie elektronikos prietaisai nemažai sveria ir susipakavus kompiuterį, žaidimų konsolę, įkroviklius, foto kamerą, plaukų džiovintuvą, barzdaskutę gali būti pasiektas ir visas leistinas bagažo svoris. Todėl kitas svarbus namų darbas, padedantis išvengti lagamino svorio pervišio – iš anksto pasitikslinti, kokie prietaisai bus vietoje, kur apsistosite. Viešbučiai dažniausiai skelbia prietaisų, kurie bus kambaryje sąrašą ir papildomas paslaugas, kaip pavyzdžiui, lyginimas, kurios taip pat bus prieinamos lankytojams. Tai padėtų apsispręsti ir galbūt stipriai sumažinti į lagaminą pakuojamų daiktų kiekį atsisakius plaukų džiovintuvo, skutimosi ar prausimosi priemonių ir pan.

Elektroninės cigaretės asmeniniam naudojimui nepatenka į draudžiamų daiktų sąrašą ir gali būti supakuotos rankiniame bagaže, tačiau skrydžio metu jų lėktuve naudoti negalima. Atsarginės elektroninių cigarečių baterijos gali būti laikomos rankiniame bagaže, tačiau L. Ivanauskas pabrėžia, kad jos turi būti tinkamai apsaugotos, geriausia atskiroje dėžutėje be kontakto su papildomais daiktais. Atsarginės ličio baterijos, pavyzdžiui, nešiojamųjų kompiuterių, ir ličio AA dydžio baterijos gali būti transportuojamos tik rankiniame bagaže.

Per kelionę išsekusias baterijas, sulūžusias ausines ar kitus elektronikos prietaisus reikėtų išmesti saugiai. Jei šalyje, kurioje atostogaujama ar dirbama, nepavyksta rasti specialių baterijoms ar elektronikai išmesti skirtų vietų, socialiai atsakingas žingsnis būtų tais daiktais tinkamai atsikratyti jau grįžus į Lietuvą. „Nebeveikianti baterija, jei iš jos nebėga skystis ar nėra kitų išoriškai matomų pakitimų skrydžio metu nesukels pavojaus, lygiai taip pat, kaip ir neveikiantys elektronikos prietaisai. Jei vistik kyla įtarimų, geriau pasikonsultuoti su asmenimis, oro uoste tikrinančiais bagažą“, – sako EPA direktorius.

Baterijas bei smulkiąją elektroniką (pavyzdžiui, elektronines cigaretes, ausines, įkroviklius) galima išmesti specialiose tam skirtose vietose, kurių EPA visoje Lietuvoje įkūrė per 4 tūkst.: prekybos centruose, elektronika prekiaujančiose parduotuvėse, bibliotekose ir pan.

Nebepataisoma arba dėl kitų priežasčių naudojimui nebetinkama pilnos komplektacijos stambiagabaritė elektronika (pavyzdžiui, šaldikliai, skalbimo mašinos, indaplovės) nemokamai išvežama iš namų užregistravus iškvietimą telefonu arba užpildžius formą internete.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!