Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/62390/kaip-issirinkti-saldytuva/spausdinti/

Kaip išsirinkti šaldytuvą

Publikuota: 2018-01-26 12:00
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šaldytuvas – vienas iš svarbiausių namuose esančių buities prietaisų. Dažnai dairydamiesi tobulo, visus poreikius atitinkančio modelio, užtrunkame, o kartais išvarginti paieškų, skubotai pasirenkame lūkesčių neatitinkantį įrenginį. Nesvarbu, ar renkatės šaldytuvą su šaldikliu, du atskirus daiktus ar kitą šaldymo įrangą – skirkite pakankamai laiko sprendimui priimti. Štai kelios gairės, galinčios jums padėti.

Kaip išsirinkti šaldytuvą

Pradžių pradžia

Susigundėte amerikietiško stiliaus dviduriu šaldytuvu, ar išsirinkote paprastą modelį su bazinėmis savybėmis – dydis, ko gero, bus pirmasis lemiamas pasirinkimo veiksnys. Galime svajoti, apie ką tik norime, tačiau amerikietiško stiliaus šaldytuvai yra didžiuliai – kai kurie jų gali būti didesni nei 90 cm skersmens, taigi, jei neturite pakankamai vietos, sprendimas aiškus. Jei nusprendėte naujuoju šaldytuvu pakeisti senąjį, tikėtina, kad jį statysite į senojo vietą. Bet kuriuo atveju, įsitikinkite, kad už šaldytuvo nugaros, šoninių dalių bei viršaus yra pakankamai vietos ventiliacijai – kitu atveju kondensatorius turės dirbti sunkiau, o įrenginys neveiks taip efektyviai, kaip galėtų. Dažniausiai gamintojas nurodo rekomenduojamą atstumą, tačiau įprastai užtenka nuo 2,5 cm iki 3 cm.

Pagalvokite ir apie kambario, kuriame stovės šaldytuvas, temperatūrą. Pavyzdžiui, jei šaldytuvą ketinate laikyti vėsioje vietoje, tokioje kaip garažas, gali nukentėti įrenginio kompresorius. Rekomenduojama aplinkos temperatūra yra nuo 10 iki 43 °C. Jei ji dažnai nukrenta žemiau 10 °C, gali tekti persvarstyti savo norus. Jei savo svajonių virtuvę kuriate nuo pagrindų, pasinaudokite proga ir numatykite idealią vietą naujajam šaldytuvui. Tradiciniame virtuvės išdėstyme yra tris pagrindinės darbo vietos – šaldytuvas, kriauklė ir viryklė. Tai yra virtuvės darbo trikampis. Įsitikinkite, kad turėsite pakankamai erdvės judėjimui jame.

Apsvarstykite būsimo šaldytuvo apdailą. Nerūdijančio plieno modelis, ko gero, gražiai derės su naujos virtuvės apdaila, tačiau greičiausiai kainuos daugiau nei įprastas baltasis. Ir paskutinis dalykas, kurį turėtumėte apmąstyti, prieš apsisprendžiant dėl dydžio – jūsų savaitės racionas. Kad ir kokį modelį pasirinksite, pagrindinė jo funkcija – patogiai talpinti bei išlaikyti šviežius ir atšaldytus produktus.

Pasirinkimai

Jei jūs jau turite šaldiklį, atskiras šaldytuvas suteiks jums daugiau saugojimo vietos, kurią įprastai užima įmontuoto šaldiklio dalis. Galite pasirinkti šaldytuvą su ledo dėže arba modelį su įmontuotu šaldikliu. Didesniuose šaldytuvuose yra įdiegta automatinė atšildymo funkcija, tačiau jei pasirinksite egzempliorių su ledo dėže, jį periodiškai reikės atšildyti patiems.

Standartinis žemas šaldytuvas yra apie 85 cm aukščio ir telpa po stalviršiu. Aukšti šaldytuvai viršija 130 cm, o kompaktiškieji 60 cm tesiekiantys šaldytuvai – populiarūs tarp žmonių, ieškančių papildomos saugojimo erdvės gėrimams.

Šaldytuvas-šaldiklis

Tai populiariausias šaldymo įrenginio tipas. Jo kainų spektras svyruoja nuo labai prieinamų iki kiek brangesnių su papildomai įdiegtomis funkcijomis ir patobulinimais. Jie sukurti nesunkiai rasti vietą standartinėje virtuvėje ir patenkinti paprastus poreikius – šviežią maistą išlaikyti šviežiu, o šaldytą – šaldytu.

Šaldytuvo-šaldiklio talpa ir jų deriniai skiriasi, todėl svarbu žinoti, ar norite daugiau vietos produktams šaldyti, ar išlaikyti šviežių gaivumui, o gal viskam po lygiai. Jei jau turite šaldiklį ir mėgstate gaminti iš šviežių produktų, veikiausiai labiau tiks įtaisas su didele šaldytuvo dalimi. Taip pat apsispręskite, kurios dalies norėtumėte viršuje, o kurios apačioje.

Verta žinoti, kad tam tikros funkcijos gali padidinti įrenginio kainą. Pavyzdžiui, ne visi modeliai turi atskirus valdiklius, kurių dėka kontroliuoti šaldytuvo nustatymus galite patys. Atsisakę tokių naudingų funkcijų, kaip greitas atšaldymas ar automatinis atšildymas, sumokėsite dar mažiau. Rinkdamiesi įmontuojamus įrenginius, susidursite su mažesne bei kiek brangesne pasiūla. Įmontuojamos virtuvės modeliai dažniausiai suprojektuoti taip, kad atitiktų standartinį 60 cm plotį bei 178 cm aukštį.

Šaldytuvas ir šaldiklis

Jei nemėgstate griozdiškų ir didelių šaldytuvų – du atskiri modeliai gali būti sprendimas jūsų virtuvei. Atskiras nuo šaldytuvo šaldiklis pravartus ir tuomet, jei šaldyto maisto jums prireikia tik kartais. Tokiu atveju, išsaugodami virtuvės erdvę, šaldiklį galite laikyti net ir rūsyje, o virtuvėje pasitenkinti nedideliu, tačiau talpiu šaldytuvu. Dar vienas atskirų įrenginių privalumas – abu neprivalo veikti kartu. Išvažiuodami ilgesniam laikui, veikiausiai ištuštinate šaldytuvą. Šaldiklį turėdami atskirai, jį galite ne tik ištuštinti, bet ir išjungti. Atvirkščias variantas – jei neturite užšaldyto maisto, šaldiklis neprivalo būti įjungtas. Ilguoju periodu atskiras šaldytuvas ir šaldiklis padeda sutaupyti.

Yra du pagrindiniai šaldiklių tipai: vertikalūs ir horizontalūs šaldikliai. Pastarieji labiau tinkami didesniems, nepatogios formos elementams ir dažniausiai yra naudojami namų ūkiuose bei restoranuose. Horizontalus šaldiklis neturi lentynų, todėl palaikyti produktų tvarką jame kiek sunkiau. Vertikalus – populiariausias šaldiklio tipas, lengvai pritaikomas namų virtuvėje.

Šaldiklio tipo pasirinkimas turi priklausyti nuo jūsų poreikių bei numatytos erdvės galimybių. Rinkdamiesi šaldiklį, atkreipkite dėmesį į „klimato klasės“ įvertinimą. Jis parodo, su kokiu temperatūros diapazonu įrenginys gali susidoroti. N (normalus) yra skirtas kambariui, kurio temperatūra yra 16–32 °C. Jei jūsų kambario temperatūra nukrenta žemiau 16 °C arba savo šaldiklį laikote garaže, kur temperatūra nukrenta ir žemiau 10 °C, jums labiau tiktų SN klasės (sub-normalus) modelis. ST (subtropinis) modelis skirtas 18–38 °C temperatūros skalei.

Suradę visus poreikius patenkinantį sprendimą, neskubėkite pirkti pasirinkto modelio pirmoje pasitaikiusioje parduotuvėje. Pasidairykite po elektronines parduotuves, tokias kaip pigu.lt. Ten galima įsigyti šaldytuvus bei šaldiklius pigiau, nes tokiom prekėms dažnai taikomos sezoninės nuolaidos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!