Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/61827/kokie-iprociai-padeda-taupyti-saldytuvo-energija/spausdinti/

Kokie įpročiai padeda taupyti šaldytuvo energiją?

Publikuota: 2017-12-07 07:14
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Buitinės technikos įrenginiai mūsų namuose sudaro apie 20 procentų suvartojamos elektros energijos, tad norėdami sumažinti komunalines išlaidas, pirmiausia turėtumėte pradėti nuo šaldytuvo. Tad nepriklausomai nuo to, ar Jūsų namuose stovi naujas energiją tausojantis šaldytuvas, ar vis dar naudojatės senu prietaisu, turėtume atsižvelgti į kelias paprastas taisykles, kurios padės sutaupyti daugiau šio įrenginio energijos.

Kokie įpročiai padeda taupyti šaldytuvo energiją?

Rečiau varstykite dureles. Kaskart atidarius šaldytuvo dureles iš jo išeina šaltas oras, tad įrenginiui reikia eikvoti papildomą energiją tam, kad jis vėl atstatytų buvusią temperatūrą – dėl šios priežasties reikėtų stengtis dureles varstyti tik tuomet, kai iš tikrųjų norite iš šaldytuvo pasiimti produktų.

Leiskite karštiems produktams atvėsti. Šilti patiekalai, įdėti į šaldytuvą, taipogi mažina vidaus temperatūrą, todėl prietaisui kurį laiką tenka stipriau padirbėti. Tad vertėtų maistui leisti ataušti maždaug porą valandų, kadangi laikydami jį patalpoje ilgiau, rizikuosite dėl bakterijų.

Laikykite šaldytuvą pilną. Kuo daugiau produktų šaldytuve, tuo greičiau uždarius dureles jis atvėsta, todėl reikėtų stengtis laikyti jį pakankamai pilną (tačiau neperpildytą), o jeigu jis staiga ištuštėjo, galima papildomai įdėti vandeniu užpildytus indus.

Reguliariai atitirpinkite šaldytuvą. Atitirpinimas padidina variklio energijos našumą, tad ilgainiui reikėtų iš šaldytuvo išvalyti besikaupiančius ledus. Šios procedūros išvengti pavyks, jei Jūsų įrenginyje yra „No Frost“ sistema – šiuos ir kitus šaldytuvus gera kaina galite įsigyti Pigu.lt elektroninėje parduotuvėje.

Pasirinkite tinkamą vietą. Stenkitės statyti šaldytuvą toliau nuo tokių šilumos šaltinių kaip viryklės, radiatoriai, orkaitės ar indaplovės, kadangi aplinkos temperatūros padidėjimas galima padidinti jo energijos suvartojimą net iki 20 procentų. Nepriglauskite įrenginio prie sienų, stenkitės išvengti tiesioginių saulės spindulių ir iš visų pusių nuo šaldytuvo palikite bent kelių centimetrų tarpelius.

Į kokias specifikacijas atkreipti dėmesį?

Aukščiau išvardinti patarimai padės sutaupyti elektros energijos sąnaudų, tačiau jeigu svarstote apie naujo šaldytuvo įsigijimą, turėtumėte atsižvelgti ir į kai kurias specifikacijas, kurios taip pat užtikrins mažesnes komunalinių mokesčių sąskaitas.

Pats svarbiausias kriterijus šiuo atveju yra šaldytuvo energijos klasė, tad jeigu ieškote pačių ekonomiškiausių variantų, Jums tiks A, A+, A++ ir A+++ klasės įrenginiai – jei renkatės iš kelių variantų, turėtumėte žinoti, kad didesnis pliusų skaičius reiškia mažesnes energijos sąnaudas. Vis dėlto, šaldytuvo energijos suvartojimas priklausys ir nuo jo dydžio bei talpos, tad iš anksto turėtumėte apgalvoti savo mitybos įpročius, šeimos narių skaičių ir išsirinkti pakankamai optimalų variantą, kuriame tilptų visi kasdieniai produktai.

Šaldytuvai namuose dažniausiai tarnauja ilgus metus, todėl norisi, kad jie atitiktų visus lūkesčius, tarp kurių neabejotinai yra ir jų efektyvumas bei ekonomiškumas. Vis dėlto, atsižvelgę į šiuos pagrindinius kriterijus ir truputį pakoregavę savo įpročius, be didelių pastangų sutaupysite pakankamai daug elektros energijos sąnaudų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!