Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/61686/kaip-tinkamai-priziureti-elektronikos-prietaisus-kad-jie-tarnautu-maksimaliai-ilgai/spausdinti/

Kaip tinkamai prižiūrėti elektronikos prietaisus, kad jie tarnautų maksimaliai ilgai

Publikuota: 2017-11-23 13:18
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Apie elektroninio prietaiso keitimą nauju dažniausiai susimąstome jam sugedus. O kiek iš tikrųjų laiko turėtumėme būti ramūs ir naudotis puikai veikiančiu nauju šaldytuvu ar indaplove? Keisti gerai veikiančių daiktų vien dėl naujesnio modelio ar stiliaus nevertėtų, tačiau ekspertai pataria, kaip prižiūrėti daiktus, kad jie tarnautų ilgiau ir atkreipia dėmesį, kaip pastebėti signalus, rodančius, kad prietaisas jau nebeveikia taip, kaip turėtų. Dėl nusidėvėjimo elektros prietaisai tampa nebeekonomiški – sunaudoja žymiai daugiau elektros energijos.

Kaip tinkamai prižiūrėti elektronikos prietaisus, kad jie tarnautų maksimaliai ilgai

Šaldytuvas yra vienas brangiausių namie būtinų elektronikos prietaisų, todėl ir jo gyvavimo ciklas gana ilgas – apie 15 metų. Kad taip būtų, reikėtų vadovautis keliais patarimais, kurie padeda ilgesnį laiką išvengti šaldytuvo gedimų. Pavyzdžiui, reikėtų jį laikyti toliau nuo viryklės, radiatorių ar kitų šiltų vietų, antraip šaldytuvas naudos žymiai daugiau energijos tam, kad palaikytų šaltį, o sunaudodamas daugiau energijos jis ir tarnaus trumpiau. Taip pat nederėtų apkrauti šaldytuvo viršaus įvairiomis pakuotėmis ar kitais daiktais, nes jie trukdo iš šaldytuvo pasišalinti sušilusiam orui. Nei perpildytas nei tuščias šaldytuvas nėra gerai – optimaliausia, kai lentynose lieka erdvės oro cirkuliacijai, o išvykstant atostogauti nevertėtų palikti šaldytuvo visiškai tuščio – geriau palikti kelis butelius ar stiklainius, pripildytus vandens. Teisingas temperatūros parinkimas taip pat svarbus šaldytuvo ilgaamžiškumui – šaldiklyje ji turėtų būti 0 laipsnių Celsijaus, o lentynose 4 laipsniai Celsijaus.

Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) direktorius Linas Ivanauskas pabrėžia, kad dažnas elektronikos prietaisų keitimas be reikalo nėra draugiškas aplinkai. „Protingiausia būtų naudotis prietaisu tol, kol jis gerai veikia, o jei norisi kito dėl to, kad naujesnis modelis pasiūlo naujų funkcijų arba dėl stiliaus, senąjį vertėtų atiduoti į antrinę rinką – parduoti arba dovanoti. Norint įsitikinti, ar šaldytuvas tikrai veikia gerai galima atlikti paprastą testą – kambario termometrą penkioms minutėms įdėti į šaldytuvo lentyną – jei po šio laiko temperatūra viršija 7 laipsnius Celsijaus, reikia galvoti apie naujo prietaiso pirkimą“, – pataria L. Ivanauskas.

Nauja indaplovė gerai veikti turėtų bent 10–15 metų. Tačiau reikėtų reguliariai tikrinti filtrus ir juos išvalyti, kad dėl prikibusių maisto likučių ar kalkių nestrigtų darbas. Taip pat reikėtų stebėti ar ant metalinių detalių, jei tokių yra, nesusidaro rūdys ir pakeisti tas dalis kitomis.

Galima plauti tik indus – jokių kitų daiktų ar maisto produktų ten dėti negalima, nes stipri vandens srovė gali nulaužti ar nuskelti smulkias detales, kurios sukelia sunkiai pataisomus užsikimšimus. Dar naudinga būtų bent kartą per mėnesį naudojant specialiai tam skirtas priemones nustatyti indaplovės plovimo funkciją ir tai daryti be viduje sukrautų indų.

Pasak L. Ivanausko viryklė ir orkaitė gerai veiks bent 10 ar kiek daugiau metų, kombinuotą viryklę galima naudoti ir iki 18 metų. Pirmosios problemos, signalizuojančios apie naujo daikto poreikį, yra uždegimo elemento arba valdymo gedimai. Šias problemas reikėtų spręsti nedelsiant ir nelaukti, kol viryklė ar orkaitė visai nebeveiks.

Skalbyklė ir džiovyklė gerai veikti turėtų apie 8–12 metų ir tik iki 5 metų, jei bus netinkamai prižiūrima. Reikėtų reguliariai valyti filtrą – jis dažniausiai yra skalbimo mašinos apačioje, atidarius liuką nesunkiai išsiima sukamuoju judesiu. Kas 5–6 skalbimus naudinga būtų išvalyti ir stalčius, į kuriuos dedami skalbimo milteliai, pilamos kitos priemonės, kad ten nesikauptų pelėsis, kalkės, kiti nešvarumai.

L. Ivanausko nuomone, ilgas produkto gyvavimo laikas yra ir gamintojų ir vartotojų atsakomybė. „Gamintojai turi orientuotis į ilgai tarnaujančių, lengvai atnaujinamų ir pataisomų produktų gaminimą. Gyventojams čia tenka ne mažiau svarbus vaidmuo – jie turėtų savo vartojimo įpročius keisti tokia linkme, kad daiktus tinkamai prižiūrėdami naudotų ilgiau, taisytų, neišmestų dar veikiančių“, – komentuoja EPA direktorius.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!