Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/60122/eso-pataria-kaip-saugiai-elgtis-su-elektros-irenginiais-vandens-apsemtose-patalpose/spausdinti/

ESO pataria, kaip saugiai elgtis su elektros įrenginiais vandens apsemtose patalpose

Publikuota: 2017-07-12 14:55
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Užklupus smarkioms liūtims, elektros ir dujų skirstymo bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) ragina pasirūpinti savo ir aplinkinių saugumu. Jei vanduo apsėmė patalpas, reikėtų kuo skubiau sustabdyti elektros energijos tiekimą patalpose išjungiant įvadinį (automatinį) jungiklį.

ESO ragina pasirūpinti, kad elektros laidai, kištukiniai lizdai, kištukai ir patys elektros prietaisai nesudrėktų. Svarbu stebėti, kad neįvyktų kontaktas tarp įjungtų elektros prietaisų, jungiamųjų laidų, jungiklių ir vandentiekio, kanalizacijos, šildymo ar kitų sistemų metalinių vamzdžių. Taip pat pasirūpinkite, kad grindys būtų sausos ir stovėtumėte ant sauso medinio pastovo ar guminio kilimėlio.

Potvynio atveju elektros energijos tiekimą išoriniame tinkle saugiai išjungti gali tik skirstomųjų tinklų specialistai. Pastebėjus apsemtus skirstomojo tinklo įrenginius – transformatorines, transformatorių pastotes ir kt. – skubiai praneškite ESO trumpuoju numeriu 1802 (+37061121802). ESO bendradarbiauja su priešgaisrinėmis tarnybomis, likviduojant potvynio padarinius ir siekiant sustabdyti elektros energijos tiekimą vandens apsemtose vietovėse.

Atsidūrus šalia įtampos šaltinio, kai žemė ir žolė įmirkusi, rekomenduojama pasitraukti toliau nuo nelaimės vietos, tačiau nebėgti, o judėti mažais žingsneliais kuo arčiau suglaudus kojas arba šuoliukais. Žingsniuojant įprastai, kyla pavojus susidaryti elektros grandinei ir gauti smūgį. Pastebėjus pažeistus elektros tinklo įrenginius ar nutrūkusius elektros laidus, būtina nedelsiant apie tai pranešti ESO trumpuoju numeriu 1802 (+37061121802).

Pastebėjus pažeistus elektros tinklo įrenginius ar nutrūkusius elektros laidus, būtina nedelsiant apie tai pranešti ESO trumpuoju numeriu 1802 (+37061121802). Prie jų jokiu būdu negalima artintis. Tarp žmogaus ir nutrūkusio laido turėtų būti bent 8 metrų atstumas. Reikėtų saugotis ir ant elektros laidų užvirtusių medžių ar išvirtusių laidų atramų, kurios taip pat gali būti pavojingos gyvybei. Prie jų taip pat nerekomenduojama artintis ar, juo labiau, jų liesti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!