Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/58146/ka-daryti-kad-filmuoti-namu-vaizdeliai-atrodytu-profesionaliai/spausdinti/

Ką daryti, kad filmuoti namų vaizdeliai atrodytų profesionaliai?

Publikuota: 2017-01-31 09:17
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Pigu.lt
Inf. šaltinis: Pigu.lt

Geriausia vaizdo kamera yra ne ta, kuri stovi parduotuvės lentynoje, o ta, kuri yra jūsų rankose. Pasak didžiausios Lietuvoje elektroninės parduotuvės Pigu.lt specialistų, net ir neturint profesionalios vaizdo kameros galima sukurti nuostabius ir akį traukiančius filmus. Tereikia žinoti keletą paprastų taisyklių, kurių laikantis vaizdo įrašai atrodys daug geriau.

Nedrebinkite kameros

Jei turite galimybę, filmuojant laikykite kamerą kuo stabiliau. Nors daugelis kamerų turi funkciją „išlyginančią“ mažus drebuliukus, tačiau bendrai vaizdo nepataiso. Tad daug geriau pasirūpinti filmavimo metu, kad vaizdo kamera judėtų kuo mažiau. Tai galima padaryti pastačius kamerą ant tvirto pagrindo, o jei kamera laikoma rankoje, geriau prietaisą laikyti abiem rankomis, o pačiam kur nors atsiremti pečiu. Dar geriau, kai į tvirtą pagrindą atremiamos rankos, tuomet judėjimas būna net nepastebimas. Žinoma, filmuojant profesionaliai, jau reikėtų stovo kamerai, nes ir pati kamera yra gerokai sunkesnė ir ją išlaikyti gana sudėtinga. Be to, jei esate tik mėgėjas ir su filmavimu neketinate sieti savo ateities, tikrai galite išsiversti ir be profesionalios vaizdo kameros.

Ką daryti, kad filmuoti namų vaizdeliai atrodytų profesionaliai?

Išlaikykite lygų horizontą

Ši taisyklė itin svarbi, jei filmuojate gamtą arba architektūrą. Jums gali atrodyti, kad vaizdo kamerą laikote tiesiai, tačiau tik peržiūrint filmuotą medžiagą, pasimato, kad horizontas nėra lygus. Tad filmuojant, jei kamera suteikia tokią galimybę, reikėtų užsidėti horizonto linijas (angl. grid), kurias stebint galima išlaikyti lygų horizontą net ir judant. Banguojantis horizontas nėra itin malonus akiai ir gadina vaizdą, todėl vertėtų įsidėmėti šią taisyklę – kuo tiesiau laikoma kamera, tuo geriau.

Kadro dydis

Jei filmuojate kažkokį veiksmą, atsitraukite per žingsnį ar daugiau, kad viskas tilptų į kadrą ir nereikėtų labai judinti kameros, sekant visą veiksmą. Taip filmuojant, matosi visas kontekstas, o ir aplinka atrodo subtiliau. Tad specialistai nerekomenduoja vaizdo kamera gaudyti judančio objekto, o įsitaisyti taip, kad per objektyvą puikiai matytumėte visą „paveikslą“. Be to, ne visada reikia pritraukti ir veiksmo herojų rodyti stambiu planu, ypač jei jis dažnai dingsta iš kadro. Verčiau atsitraukti ir nufilmuoti, kur vyksta veiksmas – atrodys daug profesionaliau.

Išbandykite, ką nors įdomaus

Štai pavyzdžiui, kodėl nepadarius „time-lapse“ stiliaus vaizdo įrašo? Tam tinka bet kokios vaizdo kameros, o rezultatas visada stulbinantis, net jeigu ir filmuojate paprasčiausius debesis, plaukiančius virš namo stogo. Filmuojant „time-lapse“ ugdoma kantrybė ir mokomasi kamerą palikti kelioms minutėms ar daugiau nejudančią. O rezultatas kaip tik – užburiantis ir malonus akiai. Nesvarbu, kokią vaizdo kamerą turite rankose, net jeigu turite ir paprasčiausią išmanųjį telefoną, elkitės ir naudokitės patarimais tarsi filmuotumėte meninį filmą už milijoną – tuomet ir rezultatas bus to vertas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!