Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/58001/ateities-skalbimo-masinos-darys-neimanomus-dalykus/spausdinti/

Ateities skalbimo mašinos darys neįmanomus dalykus?

Publikuota: 2017-01-18 20:47
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Pigu.lt
Inf. šaltinis: Pigu.lt

Kadaise drabužių skalbimas upėje trinant juos į medinę lentą atrodė pats inovatyviausias skalbimo metodas. Vėliau atsirado rankinės skalbimo mašinos, kurios šiek tiek palengvino, pavyzdžiui, gręžimo funkciją. Prasidėjus masinei elektrinių skalbimo mašinų gamybai jos tapo visiems įprastos, o siekiant išrasti kažką naujo, buvo imta ieškoti papildomų funkcijų, tokių kaip drabužių džiovinimas. Skalbimo mašinos su integruota džiovykle itin pasitarnauja butų savininkams, mat jos neužima tiek vietos, kiek skalbyklė ir džiovyklė atskirai. Tačiau kokias funkcijas turės ateities skalbimo mašinos? Ar yra dar tokių funkcijų, kurios palengvintų namų ruošos darbus dar labiau?

Ateities skalbimo mašinos darys neįmanomus dalykus?

Pasirodo, jų tikrai yra. Įvairūs išradėjai buitinės technikos gamintojams siūlo integruoti netgi drabužių lankstymo funkciją! Neįtikėtina, tiesa? Tačiau be to kai kurios skalbimo mašinų gamyba užsiimančios korporacijos pristato itin inovatyvaus dizaino skalbykles, kurios yra itin kompaktiškos bei pasižymi viena puikia savybe. Kokia? Juk labiausiai drabužių skalbimo procesą apsunkina tai, jog skalbimo laikas būna pakankamai ilgas. Jei įskaičiuojamas ir drabužio džiovinimas, tuomet švarinimasis užtrunka dar ilgiau. Jei ruošiantis į vakarėlį netyčia sutepami rūbai, kelio atgal nebėra – reikia ieškoti kitos aprangos. Tačiau būtent šią problemą ir taikosi išspręsti inovatyvūs skalbimo mašinų gamintojai.

Pavyzdžiui, dizaineris Ning Ning Lee tarp 2022-iesiems metams skirtos buitinės technikos dizaino pavyzdžių pristatė ir „Pebble“ skalbimo mašiną, kuri drabužius išskalbia bei išdžiovina per neįtikėtinai trumpą laiką. Negana to, ši skalbyklė itin gražiai atrodys kiekvienuose namuose. Skalbimo ciklo problemą pripažįsta ir Electrolux, panašiu metu pristatė „Renew“ prietaisą. Ši naujos kartos Elektrolux skalbyklė nė iš tolo neprimena įprastos skalbimo mašinos. Mat ji yra itin plokščių formų ir be skalbimo būgno! Įdomu, kaip tai įmanoma? Electrolux „Renew“ drabužius skalbia pasitelkdama garus – pakanka drabužius įdėti į aparatą ir ištraukti jau švarius ir sausus. Šis prietaisas naudoja infraraudonuosius spindulius, kuriuos naudodamas atpažįsta audinį, jo sudėtį bei kokybę, taip užtikrinant, kad didžiausios dėmės bus tikrai pašalintos. Ši skalbimo mašina turi ir Wi-Fi ryšį bei liečiamąjį ekraną – šie komponentai skalbimo mašinos naudojimą paverčia itin paprastu veiksmu. Žinoma, nederėtų pamiršti, kad vis dar nėra vykdoma masinė tokio tipo skalbimo mašinų gamyba, tačiau smagu įsivaizduoti, kaip pasikeistų kasdienybė įsigijus tokį prietaisą!

Tačiau kalbant apie skalbimo mašinų inovacijas, kūrėjai nepamiršta ir itin opių pasaulinio mąsto problemų, tokių kaip elektros neturėjimas ar riboti vandens ištekliai. Pagrindinė daugumos buitinės technikos dizainerių idėja – tai rutulio formos skalbimo mašinos, kurios veiktų „jo-jo“ žaislo principu. Tokio tipo skalbimo mašinos būtų naudojamos absoliučiai nenaudojant elektros energijos, o skalbimui reikalingas vandens kiekis taip pat būtų neįtikėtinai mažas. Šios skalbyklės būtų tikras išsigelbėjimas trečiojo pasaulio šalims, kuriose mums įprastos komunikacijos neegzistuoja.

Atsižvelgiant į klimato kaitą ir nuolat akcentuojant per didelį gamtinių išteklių suvartojimą, skalbimo mašinų gamintojai siūlo nedideles skalbimo mašinas, kurios eikvotų per pusę mažiau elektros energijos bei vandens sąnaudų. Manoma, kad tokio tipo skalbimo mašinos būtų itin populiarios namuose, kuriuose gyvena vienas ar du asmenys. Tokiu atveju būtų sunaudojama tik tiek išteklių, kiek yra būtina. Taip būtų tausojama gamta, o drabužiai – švarūs! Juk neretai poros valandų trukmės skalbimo ciklas yra būtinas norint išskalbti vos keletą drabužių. O tolimesnis tokių neefektyvių skalbimo mašinų naudojimas tik toliau blogins ekologinę situaciją visoje planetoje. Tad belieka sulaukti, kuomet tokio tipo skalbimo mašinos atsiras ir lietuviškose buitinės technikos parduotuvėse.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!