Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/58000/dziovykles-kokia-pasirinkti/spausdinti/

Džiovyklės. Kokią pasirinkti?

Publikuota: 2017-01-18 18:10
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Pigu.lt
Inf. šaltinis: Pigu.lt

Ne taip ir seniai perkama nauja buitinė technika turėjo atitikti kone vienintelį kriterijų – atlikti tą funkciją, kurią reikia. Vadinasi, skalbimo mašina turėjo skalbti, viryklė – virti ir kepti, šaldytuvas – šaldyti. Laikui bėgant buitinės technikos gamintojai ėmė lepinti vartotojus ir pasiūlyti jiems ne tik įvairias funkcijas turinčių prietaisų, tokių kaip džiovyklės, tačiau ir paversti jas funkcionaliais ir tyliai veikiančiais interjero elementais.

Džiovyklės. Kokią pasirinkti?

Džiovyklės taip jau ganėtinai seniai tapo nebe prabangos preke, o kone būtinybe. Mat drabužius džiovinti lauke ar kambaryje ne visuomet patogu, o taip pat, esant šaltajam metų laikui, ir itin ilgai užtrunka. Tačiau džiovyklė, kaip ir bet kuris kitas prietaisas, turi tarnauti ilgai, o ir rinktis ją derėtų atsakingai. Tad į ką atkreipti dėmesį renkantis savo pirmąją džiovyklę ar nusprendus įsigyti naują?

Renkantis džiovyklę derėtų apsvarstyti keletą svarbių klausimų. Pirmasis jų, žinoma, kiek pinigų planuojama skirti naujam pirkiniui? Kiek gali padidėti elektros energijos suvartojimas? Kiek vietos gali užimti naujas prietaisas? Kiek svarbi džiovyklės išvaizda ir kokias funkcijas ji turėtų turėti? Tačiau prieš atsakant į šiuos klausimus derėtų išsirinkti džiovyklės tipą – dujinė ar elektrinė.

Kalbant apie energijos suvartojimą, tiek dujinė, tiek ir elektrinė džiovyklė suvartos daugiau energijos nei bet kuris namuose esantis šaldytuvas. Visos džiovyklės būgno sukimui naudoja elektros energiją. Elektrinės džiovyklės drabužius džiovina pasitelkusios elektrinį ventiliatorių, o dujinės – dujinį. Dujinės džiovyklės kainuoja šiek tiek daugiau, tačiau suvartoja mažiau energijos nei elektrinės. Tačiau bet kuriuo atveju prieš renkantis reikėtų atsižvelgti į taikomus komunalinių mokesčių tarifus. Taip pat svarbu įvertinti ir tai, jog elektrinės džiovyklės veikimui pakanka tiesiog vieno elektros lizdo, tuo tarpu dujinei reikalingas ne tik elektros lizdas, bet ir dujų įvadas. Taigi elektrinę džiovyklę yra paprasta perkelti iš vienos vietos į kitą, o tai itin aktualu tiems, kurie planuoja kraustytis į naują būstą kelerių metų bėgyje.

Nusprendusiems įsigyti skalbimo mašiną su integruota džiovykle per daug galvą sukti tikrai neteks. Tačiau nusprendusiems namuose įrengti ir atskirą skalbyklę, ir atskirą džiovyklę, derėtų apsispręsti dėl pastarosios dydžio. Jei bus įsigyjama per maža džiovyklė, tuomet visas skalbimo mašinos turinys netilps. O jei džiovyklė bus per didelė – išaugs ir energijos suvartojimas, juolab, kad ji bus nepilnai užpildyta – pinigai bus išleidžiami į orą. Žinoma, optimaliausia yra pasirinkti tokio paties dydžio džiovyklę, kaip ir skalbyklę. Žinantiems, kad skalbinių nebūna daug, geriau yra pirkti mažesnio tūrio džiovyklę. Tačiau vertėtų prisiminti ir tai, kad džiovyklė nėra vienkartinio panaudojimo – ji turi tarnauti ilgai. Tad ateityje planuojant pirkti didesnio tūrio skalbyklę, į tai taip pat reikėtų atsižvelgti.

Renkant vietą, kurioje bus montuojama naujai įsigyta džiovyklė, derėtų prisiminti, jog ji turėtų būti įrengiama gerai vėdinamoje vietoje, mat kitaip gali kilti gaisro pavojus. Kalbant apie džiovyklės funkcionalumą, derėtų rinktis tokią, kuri turi pakankamai daug džiovinimo ciklų nustatymų. Naudinga funkcija taip pat yra atidėto veikimo nustatymas su laikmačiu. Pastarasis leis džiovyklei įsijungti nustatytu laiku, pavyzdžiui, anksti ryte ar vėlai vakare, taip padedant sutaupyti elektros energijos sąnaudas.

Naujausios technologijos ir inovacijos neaplenkia ir džiovyklių. Po poros metų greičiausiai visos džiovyklės bus valdomos nuotoliniu būdu ir turės įmontuotus bevielio ryšio imtuvus. Naudojant šias papildomas funkcijas džiovyklę sustabdyti ar paleisti bus galima iš bet kokio atstumo. Atrodo neįtikėtina, tiesa? Tačiau ateityje buitinės technikos gamintojai siekia visų namus paversti išmaniaisiais, taip leidžiant sau skirti daugiau laiko.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!