Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/17407/kaip-pasirinkti-tinkama-namu-automatikos-iranga/spausdinti/

Kaip pasirinkti tinkamą namų automatikos įrangą?

Publikuota: 2009-06-01 11:00
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Hörmann Lietuva, UAB

Būtų neteisinga manyti, kad taupymas, tai tik mažesnė kaina. Dažniausiai už mažesnę kainą, mažiau ir pasiūloma, tačiau taip neturėtų būti. Kad taip neatsitiktų, yra daug netiesioginių efektyvumo ir kainos įvertinimo būdų. Pateikiame dešimt „Hörmann Lietuva“ specialistų rekomenduojamų kriterijų, kurie svarbūs nustatant įvairios namų įrangos: garažo ir kiemo vartų, automatinių pavarų ir jų valdymo automatikos efektyvumą.

Komplektas

Du aspektai yra svarbūs. Garažo vartų ir automatinės pavaros suderinamumas yra geras ir efektyvus tada, kai juos pagamina ir sertifikuoja tas pats gamintojas. Vartai ir pavara suderinami ne tik medžiagų, dizaino požiūriu, bet dera tarpusavyje ir konstrukciniai sprendimai. Suderintos ir tiksliai apskaičiotos apkrovos taupo elektros energiją. Antras aspektas – vartų ir pavaros komplektas pagal ES reikalavimus turi būti sertifikuotas kaip vienas gaminys. Tai privaloma, bet papildomai nekainuoja!

Priežiūra

Minimali priežiūra – tai mažesni kaštai ir sutaupytas laikas. Mūsų klimato zonai pritaikytos kiemo vartų pavaros be jokios papildomos priežiūros ar paruošimo veikia net esant – 30˚C. Vienintelė sąlyga – netepsi, nevažiuosi – galioja. Garažo vartus lengviau valyti ir reikės mažiau chemikalų, jei vartų dangos paviršius lygus. Medžiagos Atsparus subraižymams garažo vartų stiklas (pvz. DURATEC, toks pat, kaip ir automobilių žibintų stiklas) – tai paprastesnis valymas ir geras vartų vaizdas daugelį metų. Naudojant ypač tankų vartų apšiltinimo poliuretano užpildą pagaminami plonesni vartai. Tai reiškia, kad šilumos izoliacija bus geresnė, o vartai lengvesni – mažiau bus sunaudojama energijos vartų pakėlimui, mažesnis judančių detalių susidėvėjimas.

Kaip pasirinkti tinkamą namų automatikos įrangą?

Dizainas

Architektams dabar yra daugiau galimybių, nes galima tarpusavyje derinti ne tik garažo vartus ir namo laukujas duris, bet ir namo fasado apdailos medžiagas. Efektyvus sprendimas: garažo ir kiemo vartų apdailą dabar galima atlikti statybų aikštelėje kartu su namo apdailos darbais.

Ekologija

Efektyvūs sprendimai: milteliniu būdu dažytus vartus lengviau valyti, vartų užpildui nenaudojamas freonas. Gamintojai mažina būsimus vartų utilizavimo kaštus. Konstruojant vartus numatoma, kaip ateityje jie bus išmontuojami, kaip bus atskiriamos bei išrūšiuojamos susidarančios atliekos.

Komfortas

Automatiniai, nuotoliniu pulteliu valdomi vartai – jau įprastas patogumas. Tikras komfortas – tyliai ir greitai užsidarantys, šilti ir saugūs vartai, galimybė tuo pačiu pulteliu valdyti ne tik garažo ir kiemo vartus, bet ir kitą namų įrangą: stoglangius, žaliuzes, apšvietimą, duris, apsaugos, šildymo ir vėdinimo sistemas.

Saugumas

Įprasta saugumo sąvoka: apsauga nuo įsilaužimo. Žinoma, tai svarbu. Tačiau efektyvaus saugumo samprata žymiai platesnė. Tai ir apsauga nuo pirštų privėrimo ar automobilio sugadinimo judant vartams. Efektyvu ir saugu, jei vartai atsidaro ir užsidaro greitai, ypač kiemo vartai, esantys šalia judrios gatvės.

„Kaimyno“ sindromas

Galioja, tik šiek tiek skiriasi nuo įprastojo lietuviško. Rekomenduojama užsukti pas kaimyną, ir pažiūrėti, kaip pas jį veikia prieš penketą metų sumontuoti vartai. Jei jums pasirodys, kad vartai atrodo ir veikia kaip nauji, drąsiai rinkitės šiuos vartus.

Pasibaigė 10 metų garantija, kas toliau?

Gamintojai visada turės atsarginių dalių net ir pasibaigus garantiniam laikotarpiui. Keičiantis technologijoms, gamintojai išlaiko projektavimo standartus. Senų vartų keitimas naujais ne tik nesukelia jokių problemų, bet sukuria naują vertę. Pvz. keičiant plokštuminius vartus segmentiniais, garaže sutaupoma nemažai vietos, taupoma šiluma ir elektros energija.

Kaina

Efektyvus sprendimas sunkmečio laikotarpiui – produkto kaina mažesnė, tačiau produktas savyje turi visas savybes, išvardintas šiuose dešimtyje punktų.


Hörmann Lietuva, UAB
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!