Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/13870/patarimai-megejams-fotografams-blykste-sauletu-oru-ii-dalis/spausdinti/

Patarimai mėgėjams fotografams: blykstė saulėtu oru (II dalis)

Publikuota: 2008-10-31 07:17
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: el. paštas Paulius Vitkus
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Patarimai mėgėjams fotografams: saulės zuikučiai (I dalis)

Tęsiame savo patarimų seriją mėgėjams fotografams. Šįkart– apie blykstės naudojimą saulėtu oru. Mums į pagalbą, kaip visuomet, atėjo specialistai iš „Fotofabriko“.

Fonas aiškus, veidas tamsus

Dažnai būna taip, kada fotografuojant lauke fonas įamžinamas pakankamai aiškiai ir šviesiai, o stovintis žmogus tampa tamsus, jo veido bruožai sunkiai įžiūrimi.

Taip gali nutikti todėl, kad fotoaparatas automatiškai įvertina apšvietimą ir nustato ekspoziciją bei išlaikymą atsižvelgdamas į bendrą kadre esantį apšvietimo intensyvumą.

Tokio fotografavimo rezultatas - pakankamai aiškus fonas ir tamsus žmogaus veidas. Kartais tai bandoma ištaisyti didinant išlaikymą rankiniu būdu, tačiau ir tai ne visada duoda teigiamus rezultatus.

Tokių koregavimų pasekmė taip pat gali sukelti nepasitenkinimą: kartais gali pavykti išspręsti veido apšvietimo problemą, tačiau gali nukentėti fono įtaigumas ir grožis.

Kaip šią problemą galima išspręsti paprasčiau?

Trūkstamą veido apšvietimą galime kompensuoti pasinaudoję aparate esančia blykste. Naudodamiesi ja, galime ištaisyti intensyvaus fono apšvietimo keliamas problemas nuotraukoje.

Veidą pašviesinsime tiek, kiek reikia. Vadinamųjų „pop up“ ir kitų įmontuotų blyksčių naudojimas gali pagelbėti išspręsti netolygaus apšvietimo problemą, ir kadre vaizdas atrodys geresnis. Daugelis visiškai pamiršta, kad aparatas turi blykstę, kuria sėkmingai galime naudotis ir saulėtą dieną.

Pateikti du pavyzdžiai, kuriuose aiškiai matyti skirtumai nuotraukose, kur blykstė nebuvo naudojama, ir kur blykstė panaudota. Vienoje nuotraukoje veidas sunkiai įžiūrimas, o fonas aiškus. Kitoje nuotraukoje panaudota blykstė, kur fonas išlieka aiškus, tačiau išsprendžiama veido apšvietimo problema, nors lauke yra pakankamai šviesos.

Žinoma, galima kabinėtis prie žmogaus stovėsenos ir t.t. Tačiau kelionėse dažnai tenka susitaikyti su tuo, kad visi asmenys nenori arba neturi laiko pozuoti ir reikia naudotis visomis greitai pasiekiamomis priemonėmis normaliam kadrui gauti. Ir kuo skubiau.

Trys trumpi greiti patarimai

  1. Įjunkite fotoaparatą, parinkite dalinai programuojamą režimą P.
  2. Įjunkite priverstinio blykstės veikimo režimą (dažniausiai tai parodo žaibo simbolis), kai kuriuose aparatuose blykstė yra pakeliama rankiniu būdu, arba pakeliama automatiškai, nuspaudus blykstės įjungimo mygtuką.
  3. Fotografuokite. Aparatas parinks tokius darbo parametrus, kad kadre būtų teisingai suderintas ir fono, ir objekto apšvietimo įvertinimas, bei parinkti tam tinkamiausi fotografavimo parametrai.

Pabaigai – video pamokėlė nuo „DSLR“. Sėkmės fotografuojant bet kokiu oru.

Informacijos šaltinis: www.fotofabrikas.lt


Alfa.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!