Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/9025/mokslininkai-iveike-sviesos-greiti/spausdinti/

Mokslininkai įveikė šviesos greitį?

Publikuota: 2007-08-24 12:11
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Vokietijos mokslininkams pavyko patvirtinti „nulinio laiko“ zonų egzistavimą ir taip privertė suabejoti A. Einšteino realityvumo teorija. Bandymų metu jie užfiksavo fotono judėjimą, kurio greitis viršijo šviesos greitį, rašo „New Scientist“.

Profesoriams Gunteriui Nimtzui ir Alfonsui Stahlhofenui pavyko išgauti ir išanalizuoti taip vadinamą „tunelio efektą“. Teorija teigia, kad tokiuose tuneliuose egzistuoja „nulinis laikas“.

Atradimas pasiektas šviesos judėjimo tarp dviejų veidrodinių prizmių, esančių metras viena nuo kitos, bandymo metu. Fotonas, kertantis tokį tunelį, galutinį tašką pasiekdavo kartu su šviesa, nors jam teko įveikti pakankamai didelį atstumą.

A. Stahlhofenas teigė, kad tokius bandymus atliko ir kitos laboratorijos ir jos gavo tokius pat rezultatus. „Mes susidūrėmė su paradoksaliu fizikiniu reiškiniu, kai galutiniame taške galima atsidurti nepradėjus judėti“, - sakė jis.

Šis fenomenas patvirtina keletą kvantinės fizikos teiginių apie laiko-erdvės formas, kurios egzistavo iki „didžiojo sprogimo“.

A. Stahlhofenas mano, kad atlikti bandymai patvirtina kitų fizikinių reiškinių buvimą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!