Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/17750/mokslo-zurnalas-sutiko-skelbti-beprasmiska-straipsni/spausdinti/

Mokslo žurnalas sutiko skelbti beprasmišką straipsnį

Publikuota: 2009-06-19 12:00
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Balsas.lt
Inf. šaltinis: Balsas.lt

Už savo publikacijas susimokantys autoriai mokslo žurnaluose gali skelbti bet kokias nesąmones. Tokią išvadą padarė Kornelio universiteto (JAV) studentas Philipas Davis ir leidinio „The New England Journal of Medicine“ darbuotojas Kentas Andersonas, praneša žurnalas „Nature“.

Nusprendę atlikti eksperimentą, jie šių metų sausio mėnesį JAV leidžiamam mokslo žurnalui „The Open Information Science Journal“ pasiūlė pseudonimu pasirašytą straipsnį. Jo tekstas buvo gramatiškai nepriekaištingas, bet visiškai beprasmiškas – jį sugeneravo speciali kompiuterinė programa. Birželio 3 dieną autoriai buvo informuoti, kad redakcija, peržiūrėjusi rankraštį, nusprendė, jog jis yra tinkamas publikuoti, ir pasiūlė už straipsnio paskelbimą žurnale susimokėti 800 dolerių.

Tačiau eksperimentuotojai savo straipsnį atšaukė dėl neva aptiktų klaidų ir paprašė jo neskelbti. Po to, kai eksperimento rezultatai buvo paviešinti, „The Open Information Science Journal“ vyriausiais redaktorius pranešė ketinantis atsistatydinti. Pasak jo, šio straipsnio jis nebuvo skaitęs, o taip pat nebuvo supažindintas ir su jį vertinusių ekspertų atsiliepimais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!