Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/17527/erdvelaivis-selene-menulio-vaizdai-is-10-9-km-atstumo/spausdinti/

Erdvėlaivis „Selene“: Mėnulio vaizdai iš 10,9 km atstumo

Publikuota: 2009-06-07 16:20
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Japonijos kosminių tyrimų agentūros JAXA kosminių tyrimų zondas „Selene“ pirmą kartą istorijoje sudaro detalų Mėnulio žemėlapį ir didele raiška filmuoja šio dangaus kūno paviršių. Į Žemę nuolat transliuojami puikios kokybės vaizdai, kurie palaipsniui bus daromi iš vis mažesnio atstumo, kol zondas galiausiai nukris ant Mėnulio paviršiaus.

Pirmajame filmuke parodytas iš maždaug 21 km atstumo nufilmuotas Antoniadi krateris, esantis pietiniame Mėnulio pusrutulyje, iš Žemės nematomoje pusėje. Kraterio pakraštys yra netaisyklingos formos ir yra vienas iš kelių mūsų palydovo kraterių, turinčių antrą vidinį žiedą. Žemiausias „Selene“ lazeriniu altimačiu išmatuotas Antoniadi taškas yra 8,8 km gylyje.

Antrame filmuke užfiksuotas zondui skriejant periselenyje (angl. perilune) - artimiausiame Mėnuliui orbitos taške - vos 10,9 km aukštyje. JAXA teigimu, „Selene“ susidūrimas su paviršiumi įvyks birželio 10 dieną 18:30 laiku (pagal Grinvičo laiko juostą) ties koordinatėmis E80 S63, matomoje Mėnulio pusėje, netoli jo pietinio poliaus. Iki tol „Kaguya“ (japoniškas „Selene“ atitikmuo) tęs savo darbą skriedamas ypač žema palydovo orbita.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!