Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/11534/seniausiai-deganciai-lemputei-107-eri/spausdinti/

Seniausiai degančiai lemputei – 107-eri

Publikuota: 2008-05-11 10:37
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Mažos galios lemputė, esanti Livermore (Kalifornijos valstija, JAV) miestelio gaisrinėje, savo išraitytą anglies siūlelį degina jau šimtą septintus metus. Ši lemputė yra įrašyta ir į Gineso rekordų knygą ir į Ripley's „Norit tikėkit, norit – ne“. Jai netgi yra sukurtas puslapis www.centennialbulb.org, kurį per metus aplanko virš milijono lankytojų, o ypač smalsūs fanai gali 24 valandas per parą patikrinti, ar lemputė tebedega – per internetinę kamerą.

Seniausiai degančiai lemputei – 107-eri

Per visą savo „karjerą“ lemputė nedegė tik 22 minutes – kai ją pernešinėjo į kitą vietą, o tai, kad lemputė nebuvo išjunginėjama, kai kurių žmonių nuomone, paaiškina, kodėl ji iki šiol neperdegusi.

Lemputė, pergyvenusi savo gamintoją „Shelby Electric Co.“, užsidariusį 1914 metais, buvo pagaminta ir įsukta į lizdą dar 1901 metais – kad tamsiu paros metu ugniagesiams nereikėtų apgraibomis uždeginėti žibalinių lempų.

Ne visuomet ji buvo saugoma – ugniagesiai, grįžę iš antrojo pasaulinio ir Korėjos karų neretai draugiškai per ją plekštelėdavo – atseit, kad gerai sektųsi. Kita karta – Vietnamo veteranai ir jaunesni į ją mėtydavo minkštus „NERF“ kamuoliukus.

Tik 1972 metais, vietiniam repoteriui išsiaiškinus lemputės istoriją, ugniagesiai suprato, kad palubėje kabo lobis. Plekšnojimai ir kamuoliukų mėtymai iškart liovėsi.

Dabar ši lemputė pritraukia tūkstančius lankytojų, kurie pasirašo svečių knygoje.

Ripley's porą kartų norėjo nusipirkti šią lemputę, paskutinį kartą – prieš porą metų, bet miestelio atsakymas buvo vienareikšmiškas – „Kurgi ne!“

2001 metais atšventę lemputės šimto metų jubiliejų, Livermore vadovai optimistiškai tikisi ją išlaikyti įjungtą dar šimtą metų.

Apie šias viltis dabartinis lemputės saugotojas gaisrininkas Jeff Zolfarelli atsiliepia taip – „Tikrai, tikrai norime, kad ji neužgestų. Bent jau ne mūsų pamainos metu.“

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!