Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/16931/amerikos-bibliotekos-priesinasi-google-book-search-projektui/spausdinti/

Amerikos bibliotekos priešinasi „Google Book Search“ projektui

Publikuota: 2009-05-06 20:03
Tematika: Verslo naujienos
Aut. teisės: ©IT bazė
Inf. šaltinis: IT bazė

Amerikos bibliotekų asociacija ir JAV Mokslinių bibliotekų asociacija paragino peržiūrėti susitarimą tarp korporacijos „Google“ ir teisų į knygas savininkų, kuris leis patalpinti internete milijonus spausdintų leidinių.

Asociacijos susirūpinusios tuo, kad minėtas susitarimas leis „Google“ tapti vienintelių skaitmeninių žurnalų ir akademinių knygų šaltiniu.

Amerikos bibliotekos priešinasi „Google Book Search“ projektui

Praėjusiais metais korporacija „Google“ sudarė taikos sutartį su Autorių gildija ir Amerikos leidėjų asociacija, kurios iki tol manė, kad projektas pažeidžia autorinių teisių įstatymą. Susitarimas kol kas negavo teismo palaiminimo.

Daugelio leidėjų žurnalus ir knygas prenumeruojasi bibliotekos, ir kainuoja tai nemažus pinigus. Bibliotekininkai baiminasi, kad jei šie leidiniai bus pasiekiami internete už simbolinę kainą, tai leidėjai gali padidinti „popierinių“ leidinių prenumeratos kainą, o galiausiai bibliotekos taps tiesiog nereikalingos.

Dar viena problema, dėl kurios nerimauja bibliotekų asociacijos, – tai vartotojų teisės. Asociacijos teigia, kad susitarime daug kalbama apie autorių ir leidėjų teises, bet nė žodžio nepasakyta apie vartotojų asmeninės informacijos apsaugą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!