Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/91217/visame-pasaulyje-sparciai-daugeja-elektriniu-transporto-priemoniu/spausdinti/

Visame pasaulyje sparčiai daugėja elektrinių transporto priemonių

Publikuota: 2024-04-12 12:10
Tematika: Verslo naujienos
Autorius: Arnas Balčiūnas
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Automobilių rinka kinta ir šiai dienai daugybės dėmesio susilaukia elektromobiliai. Elektriniais varikliais aprūpintos transporto priemonės tampa daugelio gamintojų prioritetu, o ir vairuotojų susidomėjimas tokiais automobiliais nuolat auga.

Visame pasaulyje sparčiai daugėja elektrinių transporto priemonių

Baterijos varomų transporto priemonių pardavimai daugelyje pasaulio vietų pradeda augti ir 2023 metų ketvirtąjį ketvirtį jie pasiekė arba viršijo 5 proc. nuo bendrų pardavimų 31 šalyje. Analitikai tai laiko „lūžio tašku“, nes elektromobilių pardavimai gali staiga išaugti iki 25 proc.

Didžiausios pasaulio rinkos – Kinija, Jungtinės Valstijos ir Europa, peržengė šią ribą ir rodo aiškią pardavimų augimo tendenciją.

Pirmoji šalis, peržengusi 5 proc. ribą buvo Norvegija, kuri lyderiauja visame pasaulyje, kalbant apie elektromobilių naudojimą. Šią ribą ji peržengė 2013 metų trečiąjį ketvirtį, o po jos, sekė Nyderlandai, šią ribą įveikę 2018 metų ketvirtąjį ketvirtį.

Norvegija, kurioje elektromobilių pardavimai praėjusių metų paskutinįjį ketvirtį sudarė 79,6 proc., arba kiek daugiau nei 25 000 transporto priemonių nuo visų naujų automobilių pardavimo šalyje, ir toliau lyderiauja pagal šiuos skaičius.

Didžioji dalis iš trisdešimt vienos „Bloomberg“ sąraše esančios šalies tik visiškai neseniai, per pastaruosius dvejus ar trejus metus, įveikė vadinamąjį „lūžio tašką“.

Ne išimtis ir JAV rinka – 2021 metų ketvirtąjį ketvirtį ji įveikė 5 proc. ribą, o naujų, pilnai elektra varomų (neįskaitant kitų tipų įkraunamų transporto priemonių) automobilių dalis, paskutinį 2023 metų ketvirtį išaugo iki 8,1 proc. Bendras hibridinių ir elektromobilių pardavimas per visus 2023 metus JAV išaugo iki 9,1 proc. nuo visos pardavimų apimties, o tai pridėjo dar 1,4 mln. transporto priemonių ir per metus šis skaičius išaugo 50 proc.

2020 metų ketvirtąjį ketvirtį peržengusi 5 proc. ribą, Kinija visa dar demonstruoja spartų elektromobilių naudojimo tempą. 2023 metų ketvirtąjį ketvirtį šis skaičius padidėjo iki 23,8 proc. Tai yra beveik 1,9 milijono parduotų elektromobilių ir tai yra daugiau, nei likusiose šalyse, kuriose elektromobilių pardavimų dalis bendruose pardavimuose sudaro daugiau nei 5 proc., o bendras jų skaičius vos viršija 1 milijoną.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!