Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/86389/veikla-nutraukia-i-kriptovaliutas-orientuotas-jav-bankas-silvergate/spausdinti/

Veiklą nutraukia į kriptovaliutas orientuotas JAV bankas „Silvergate“

Publikuota: 2023-03-10 13:33
Tematika: Verslo naujienos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Trečiadienį į kriptovaliutas orientuotas bankas „Silvergate Capital Corp“ išplatino pranešimą savanorišką veiklos nutraukimą ir ketinimą likviduotis po to, kai patyrė nuostolių dėl rinką supurčiusio kriptovaliutų platformos FTX žlugimo, praneša užsienio žiniasklaidos priemonės.

Veiklą nutraukia į kriptovaliutas orientuotas JAV bankas „Silvergate“
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Kaip rašo coindesk.com, sprendimas uždaryti banką priimtas po to, kai praėjusią savaitę bendrovė įspėjo, jog vertina savo gebėjimą vykdyti veiklą.

Taip pat buvo atskleista, kad šiais metais „Silvergate“ nuostolingai pardavė skolos vertybinių popierių ir tai, kad tolesni nuostoliai reiškia, jog banko kapitalizacija gali būti „mažesnė nei pakankama“.

Sausio pradžioje „Silvergate“ pranešė, kad 2022 m. ketvirtąjį ketvirtį patyrė 1 mlrd. JAV dolerių nuostolį, kadangi investuotojai suskubo atsiimti daugiau kaip 8 mlrd. JAV dolerių depozitų.

Pats bankas buvo įkurtas 1988 m., o į kriptovaliutų sandėrių aptarnavimą pasuko 2013 m.

Kaip rašo JAV portalas CNBC, „Silvergate“ kartu su Niujorke įsikūrusiu „Signature Bank“ buvo vienas iš dviejų pagrindinių kriptovaliutų bendrovių bankų.

„Silvergate“ turi šiek tiek daugiau nei 11 mlrd. JAV dolerių turto, palyginti su daugiau nei 114 mlrd. JAV dolerių „Signature“. Bankrutavusi kriptovaliutų birža FTX buvo pagrindinis „Silvergate“ klientas.

JAV Senato bankininkystės komiteto pirmininkas Sherrodas Brownas reaguodamas į banko sprendimą, teigė kad tai – būtent kadaise viena didžiausių kriptovaliutų keitykla buvusios FTX žlugimo pasekmė.

„Šiandien matome, kas gali nutikti, kai bankas pernelyg pasikliauja tokiu rizikingu ir nepastoviu sektoriumi kaip kriptovaliutos. Buvau susirūpinęs, kad kai bankai įsitraukia į kriptovaliutų sektorių, rizika pasklinda po visą finansų sistemą, o už tai mokės mokesčių mokėtojai ir vartotojai“, – Senato atstovą citavo coindesk.com.

Viena pagrindinių žalos kriptorinkai ir su ja susijusioms įmonėms sukėlėjų laikoma FTX veiklą nutraukė dar lapkritį po to, šios kriptovaliutų platformos naudotojai per tris dienas iš jos išsiėmė 6 mlrd. JAV dolerių, o konkuruojanti birža „Binance“ atsisakė planuoto gelbėjimo sandorio.

Tuo pačiu metu jos įkūrėjas Samuelis Bankman-Friedas atsistatydino iš FTX generalinio direktoriaus pareigų, vėliau buvo sulaikytas Bahamų salose ir grąžintas į JAV.

Jam ir dar keliems svarbiems FTX ir to paties S.Bankman-Friedo įkurtos „Alameda Research“ aukščiausio rango darbuotojams pateikti kaltinimai sukčiavimu. Pats įkūrėjas savo kaltę neigia.

Teismo procesas turėtų prasidėti spalio mėnesį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!