Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/86205/lietuviai-savi-svedijos-energetikos-infrastrukturos-statybos-rinkoje/spausdinti/

Lietuviai – savi Švedijos energetikos infrastruktūros statybos rinkoje

Publikuota: 2023-02-23 09:45
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lietuvos energetikai toliau sėkmingai įsitvirtina Skandinavijos rinkoje – vasario 2 dieną bendrovė „Žilinskis ir Co“, UAB pasirašė didžiausią savo kontraktą Švedijoje, kurio vertė siekia 157,5 mln. Švedijos kronų (14,2 mln. eurų (be PVM).

Lietuviams patikėta nutiesti 28 kilometrus 130 kV elektros oro linijos, kuri prie nacionalinio Švedijos tinklo prijungs didžiulį vėjo jėgainių parką. Iš viso šį projektą sudaro keturi vėjų parkai, kurių bendra galia – 561 MW. Parkai įrengti Sollefte ir Kramfors savivaldybėse. Parkų prijungimo prie tinklo užsakovas – kompanija „E.ON Energy Distribution“.

„Žilinskis ir Co“, UAB į Skandinavijos rinką įžengė beveik prieš dešimtmetį. Jeigu iš pradžių įmonės portfelyje buvo įprasti tinklo rekonstrukcijos ir remonto projektai, tai ilgainiui Lietuvos įmonė užsitarnavo patikimos partnerės reputaciją, kuriai galima patikėti ir stambius bei sudėtingus projektus. 2020 m. lietuviai baigė tiesti 130 kV oro elektros liniją Nysäter – Jenåsen. Vien 2022 metais atlikti dviejų 150 kV elektros oro linijų statybos darbai. Šios trasos prie nacionalinio Švedijos tinklo prijungė vieną didžiausių vėjo jėgainių parką Markbydgen.

Iš viso Švedijoje „Žilinskis ir Co“, UAB jau įgyvendino 6 skirtingus oro linijų statybos projektus, bendras aukštos įtampos elektros trasų ilgis – 111 kilometrų, įrengtos ir rekonstruotos 4 aukštos bei vidutinės įtampos pastotės. Šiuo metu įmonė stato dar dvi elektros perdavimo linijas, kurių bendras ilgis 21 kilometras.

„Darbas Švedijoje išsiskiria sudėtingais sprendimais iš pradžių projektuotojams, o vėliau ir darbų vykdytojams. Kaip įprasta sakyti – iššūkių netrūksta. Tai pirmiausia susiję su vietos landšaftu – trasos dažniausiai eina kalnuotomis vietovėmis, aukštos įtampos atramos būna skirtingų tipų bei aukščių, ir, dažniausiai, tvirtinamos į uolienas. Tuo tarpu pastarajame projekte trasa iš kalnuotos uolingos vietovės nusileis tiesiai į pelkėtą žemę“, – darbo specifika dalijasi „Žilinskis Group“ vadovas Žilvinas Žilinskis.

Kokios pamokos išmoktos dirbant Švedijoje?

„Didžiulis postūmis buvo tuomet, kai patekome į Skaidraus verslo registrą. Tuomet plačiau atsivėrė durys į stambesnius konkursus. Na, ir žinoma, aukštos kvalifikacijos darbuotojai, projektuotojai, sugebėjimai vykdyti sudėtingas užduotis. Kai tampi patikimu partneriu santykiai su užsakovais tampa aiškūs, pagarbūs ir lygiaverčiai.

Dalyvaudamas konkurse net privalai nurodyti pelno maržą, nes niekam aiškinti nereikia, kad energetikos įmonės turi uždirbti, samdyti geriausius darbuotojus, turėti naujausią techniką. Tai darbo Švedijoje taisyklė. Lietuvos, deja, ji dar nepasiekė. Paradoksas – bet Švedijoje uždirbtus pinigus dažnai tenka skirti darbuotojams Lietuvoje išlaikyti“, – teigia „Žilinskis Group“ vadovas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!