Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/84574/1-mlrd-euru-ekonomikai-investuojama-i-inovaciju-proverzi-bei-valstybes-it-modernizavima-ir-sauguma/spausdinti/

1 mlrd. eurų ekonomikai: investuojama į inovacijų proveržį bei valstybės IT modernizavimą ir saugumą

Publikuota: 2022-10-07 13:24
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: LR ekonomikos ir inovacijų ministerija

Iš ekonomikai numatytų 1 mlrd. eurų jau pradedamos pirkimų procedūros, reikalingos inovacinei veiklai skatinti ir valstybės IT valdymo pertvarkai.

Šį pavasarį įkurtai Inovacijų agentūrai ir inovacinei veiklai skatinti skirta 5,9 mln. eurų, tam jau paskelbtas kvietimas.

1 mlrd. eurų ekonomikai: investuojama į inovacijų proveržį bei valstybės IT modernizavimą ir saugumą

Tęsiamas valstybės institucijų ir įstaigų IRT infrastruktūros konsolidavimas ir centralizavimas, šiuo metu jau pradedamos viešųjų pirkimų procedūros, kuriose gali dalyvauti verslas. Iki metų pabaigos planuojama paskelbti dalies IRT infrastruktūros techninės ir programinės įrangos plėtros, dalies kompiuterinių darbo vietų atnaujinimo, ministerijų vietinių tinklų atnaujinimo viešuosius pirkimus, kurių vertė gali siekti 39 mln. Eur. Dalis šių sutarčių, kurių preliminari vertė – 11 mln. eurų, bus baigtos įgyvendinti iki metų pabaigos.

„IRT infrastruktūros konsolidavimas yra reikšminga valstybės informacinių išteklių valdysenos pertvarkos dalis, ji vykdoma siekiant užtikrinti efektyvų šių išteklių valdymą, kuriamų skaitmeninių sprendimų kokybę, skatinti duomenų atvėrimą, jų panaudojimą ir duomenų saugumą. Tai vienas didžiausių mūsų prioritetų, todėl investuojame į valstybės informacinių išteklių ir duomenų valdysenos pokyčius, tolesnę infrastruktūros plėtrą ir modernizavimą. Šiomis pertvarkomis kuriame tvirtą pagrindą visuomenei gauti efektyvesnes ir saugesnes elektronines paslaugas, kurias skaitmeninis viešasis sektorius galėtų suteikti realiu laiku“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Iš viso valstybiniams IT ištekliams centralizuoti per kelerius metus numatyta 95 mln. Eur. Už šias lėšas IVPK plės centralizuotoms IT paslaugoms teikti reikiamą IRT infrastruktūrą – tiek techninę, tiek programinę įrangą, atnaujins biudžetinių įstaigų pasenusių ir saugumo reikalavimų neatitinkančių lokalių duomenų perdavimo tinklų techninę ir sisteminę programinę įrangą, kompiuterines darbo vietas, perkels biudžetinių įstaigų valdomas ir tvarkomas informacines sistemas ir registrus į centralizuotai valdomą debesijos informacinių ir ryšių technologijų infrastruktūrą.

Skaičiuojama, kad, užbaigus valstybės informacinių išteklių infrastruktūros valdymo pertvarką, išlaidos IRT infrastruktūrai būtų iki 30 proc. mažesnės, palyginti su išlaidomis, kurios būtų patiriamos neįgyvendinus šios pertvarkos.

Lietuvos ekonomikai stiprinti Ekonomikos ir inovacijų ministerija iki 2023 metų pabaigos planuoja pradėti taikyti priemones, kurių bendra vertė sieks beveik 1 mlrd. eurų. Iš jų 320 mln. eurų numatyta valstybės ir verslo skaitmenizacijai. Didžioji dalis lėšų bus skirtos efektyviam valstybės informacinių išteklių valdymui ir paslaugų skaitmenizavimui, duomenų valdymo reformai, inovatyviems technologiniams sprendimams kurti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!