Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/83815/naujo-saules-parko-vystymui-tips-suteiks-1-6-mln-eur-paskola/spausdinti/

Naujo saulės parko vystymui TIPS suteiks 1,6 mln. Eur paskolą

Publikuota: 2022-08-05 17:48
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

TIPS pasirašė antrą saulės parko vystymo paskolos sutartį su UAB „Solarbank“ dėl saulės parko Didžiasalyje finansavimo. Tai – antrasis saulės parkas su Lietuvoje pagamintais ir tvarumo bei žiediškumo reikalavimus atitinkančiais dvipusio veikimo saulės moduliais ir saulės sekimo sistema. Parkas aprūpins elektros energija 286 gaminančius vartotojus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Saulės parkas Didžiasalyje
Saulės parkas Didžiasalyje

Finansavimas projektui teikiamas Viešųjų investicijų plėtros agentūros (VIPA) kartu su „Europos energijos efektyvumo fondu“ (EEEF) įkurtos investicijų platformos „Tvarių išteklių plėtros skatinimas“ (TIPS) lėšomis. Nauja sutartis skirta finansuoti Ignalinos r., Didžiasalio kaime 7 ha teritorijoje išsidėsčiusį 1840 kW galios saulės parką, kuris per metus sugeneruos ne mažiau kaip 2 484 000 kWh energijos ir sutaupys 181 t. CO2 ekvivalento/MWh. Projektui skirta 1,6 mln. EUR paskola.

„Tai kad saulės parkų vystytojai grįžta pas mus ir kreipiasi dėl finansavimo naujiems projektams, demonstruoja tvarių investicijų patrauklumą ir perspektyvumą. Žalioji energija prisideda prie energetinės nepriklausomybės didinimo ir kartu kuria tvaresnę ateitį, tad finansinės priemonės, leidžiančios greičiau ir paprasčiau įgyvendinti atsinaujinančios energetikos projektus kurią aukštą pridėtinę vertę“, – teigia Asta Gladkauskienė, VIPA Klientų aptarnavimo departamento vadovė.

Tai jau antroji TIPS paskola, teikiama saulės parkų vystytojui Solarbank. 2022 m. sausio mėn. TIPS lėšomis buvo finansuotas Solarbank Grikapalio saulės parko antras vystymo etapas. Pirmasis etapas buvo finansuotas VIPA lėšomis, bendra paskolų suma – 2,4 mln. Eur.

Grikapalio saulės parkas, pastatytas 17 ha plote. Bendra (I ir II etapų) galia sudaro 3350 kW, o per metus parkas pagamina daugiau kaip 4 522 500 kWh energijos. Pasinaudoję Grikapalio saulės parko paslaugomis gaminančiais vartotojais tapo daugiau nei 500 fizinių ir juridinių asmenų.

Didžiasalio saulės parko technologinės naujovės jau išbandytos pirmajame Solarbank projekte ir leidžia generuoti beveik 40 proc. daugiau elektros energijos negu įprasta saulės elektrinė, o pačios elektrinės veikimo garantija - 30 metų . Saulės parkai – galimybė visiems Lietuvos gyventojams tapti gaminančiais žaliosios energijos vartotojais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!