Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/82725/preliminariame-es-sprendime-teigiama-kad-apple-pay-pazeidzia-konkurencija/spausdinti/

Preliminariame ES sprendime teigiama, kad „Apple Pay“ pažeidžia konkurenciją

Publikuota: 2022-05-04 09:35
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

„Apple“ sulaukė Europos Sąjungos (ES) antimonopolinių kaltinimų dėl to, kad iš savo mobiliųjų mokėjimų sistemos „Apple Pay“ pašalino konkurentus. ES nusiuntė „Apple“ oficialų prieštaravimo pareiškimą, kuriame preliminariai teigiama, kad „Apple“ piktnaudžiavo dominuojančia padėtimi mobiliųjų piniginių „iOS“ sistemoje srityje, rašo „The Verge“.

Preliminariame ES sprendime teigiama, kad „Apple Pay“ pažeidžia konkurenciją
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Komisija nesutinka su „Apple“ sprendimu neleisti mobiliųjų piniginių programėlių kūrėjams naudotis reikiama aparatine ir programine įranga (NFC įvestimi) savo įrenginiuose, kad būtų galima naudotis jos pačios sprendimu „Apple Pay“, – rašoma sprendime. – Šiandienos prieštaravimo pareiškime nesutinkama tik su trečiųjų šalių mobiliųjų piniginių, skirtų mokėjimams parduotuvėse, kūrėjų prieiga prie NFC įvesties.“

Tai tik pradinis oficialus antimonopolinės procedūros prieš „Apple“ etapas, ir bendrovė turės galimybę atsakyti į Komisijos prieštaravimų sąrašą. ES pažymi, kad prieštaravimų pareiškimo išsiuntimas „nelemia tyrimo rezultatų“.

Sprendimas priimtas po praėjusiais metais pateiktų kaltinimų, kad bendrovė nesąžiningai baudžia konkuruojančias muzikos srautinio perdavimo paslaugas. ES gali skirti baudas, siekiančias iki 10 proc. „Apple“ pasaulinių pajamų (36 mlrd. JAV dolerių), ir priversti pakeisti bendrovės verslo praktiką. Tačiau praktiškai bet kokios baudos, patvirtintos atsižvelgiant į tikėtiną „Apple“ apeliaciją dėl kaltinimų, bus daug mažesnės.

Preliminari Komisijos nuomonė dėl „Apple“ dar kartą rodo, kad ES pirmauja bandydama pažaboti didžiųjų technologijų kompanijų galią. Pastarosiomis savaitėmis blokas priėmė du svarbius teisės aktus, kuriais siekiama kovoti su neigiamu skaitmeninių milžinių poveikiu. Tai Skaitmeninių paslaugų įstatymas (DSA), kuris verčia bendroves griežčiau kontroliuoti žalingą turinį savo platformose, ir Skaitmeninių rinkų įstatymas (DMA), kuriuo siekiama suvienodinti verslo sąlygas ir leisti mažesnėms bendrovėms konkuruoti su didžiausiomis korporacijomis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!