Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/80712/trecia-ketvirti-rekordines-startuoliu-sumoketu-mokesciu-apimtys/spausdinti/

Trečią ketvirtį – rekordinės startuolių sumokėtų mokesčių apimtys

Publikuota: 2021-11-21 13:37
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Trečiąjį šių metų ketvirtį 638-i aktyviai veikiantys Lietuvos startuoliai sumokėjo beveik 50 mln. EUR mokesčių – 54 % daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Sektoriaus vidutinė alga augo 9 % iki 2 804 EUR, o bendras ekosistemos darbuotojų skaičius per metus išaugo 30 % iki 13 045.

Po rekordinio antrojo 2021 m. ketvirčio, kurio metinis augimas siekė 61 %, šio ketvirčio duomenys tik dar kartą parodo, kad šalies startuolių sektorius „užsikūrė“ ir palaiko augimo stabilumą.

„Kodėl akcentuojame būtent sumokėtus mokesčius? Šią metodologiją taikome ne tik mes, bet ir Lietuvos bei užsienio ekspertai, analizuojantys startuolių augimą. Sumokėti mokesčiai (be PVM ir akcizų) objektyviau parodo, kiek bendrovės sumoka mokesčių nuo sukuriamos pridėtinės vertės, pelno, gyventojų pajamų ir turto mokesčių pavidalu“, – sako sėkmingus Lietuvos startuolius vienijančios asociacijos „Vienaragiai LT“ vadovė Inga Langaitė.

Sektoriaus darbuotojų skaičiaus augimas po antro ketvirčio kiek sulėtėjo – jis didėjo 30 % (antrąjį ketvirtį augimas buvo 33 %). Viena to priežasčių yra sulėtėjęs „Tesonet“ grupės darbuotojų skaičiaus augimas.

Tačiau estafetę iš jų perima „Kilo.Health“, trečiąjį ketvirtį darbuotojų skaičių išauginusi 16 % iki 422. Taip pat aktyviai personalą augino šiemet rekordinę 250 mln. EUR investiciją pritraukęs „Vinted“; trečiąjį ketvirtį šios kompanijos darbuotojų skaičius augo 8 % iki 856.

Pandemija stipriai pagreitino nuotolinio darbo įsigalėjimą. „Lietuvos startuoliai vis aktyviau samdo žmones iš bet kurios pasaulio vietos. Pasirinkimo yra nedaug – bendrovės visokeriopai investuoja į vietos rinkoje pritrauktus talentus, bet jų nepakanka. Kita vertus, užsienio darbuotojai skatina vietos kompanijų personalo ir organizacinės kultūros diversifikaciją, kuri turi teigiamos įtakos bendram kompanijų augimui“, – pastebi I. Langaitė.

Tačiau medalis turi dvi puses: ir toliau atidedant pokyčius Lietuvos švietimo sistemoje, šalis gali pradėti vis smarkiau atsilikinėti globaliose talentų varžybose.

Po kurį laiką užsitęsusios stagnacijos pradėjo ženkliau augti algos – per metus sektoriaus vidurkis ūgtelėjo beveik 10 %. Tai dar vienas senkančios darbo rinkos požymis. Didžiausius atlyginimus rinkoje ir toliau moka „Game Insight“, „Dapp Radar“ ir „Planner 5D“, kurių atlyginimų mediana sukiojasi apie 6 000 EUR.

Pirmame mokesčių mokėtojų dešimtuke pokyčių nedaug: „Tesonet“ ir toliau užtikrintai pirmauja su 5,2 mln. EUR sumokėtų mokesčių, antroje vietoje vis didesniu pagreičiu mažinantis atsilikimą „Vinted“ su 3,5 mln. EUR, trečioje – „Kilo.Health“ su 1,3 mln. EUR, ketvirtoje – „Hostinger“ su 1,1 mln. EUR.

Beje, į mokesčių mokėtojų dešimtuką užkopė naujokas – prietaisų ir programinės įrangos mašinoms kūrėja „ODBeleven“ su 0,6 mln. EUR mokesčių (9 vieta).

Šie metai kaip niekada dosnūs buvo investicijomis į startuolius. Iki rudens į šį sektorių jau buvo nukreipta beveik 420 mln. EUR, tačiau metai dar nesibaigė ir panašu, kad 2021-uosius galime baigti su 0,5 mlrd. EUR suma. Tai sudarytų beveik 1 % nuo šalies BVP. Sektoriaus statistika patvirtina, kad Lietuvos startuolių rinka palaipsniui pereina į brandos stadiją.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!