Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/80551/prancuzija-gelbeja-mazus-knygynus-amazon-neleis-knygu-pristatyti-uz-viena-centa/spausdinti/

Prancūzija gelbėja mažus knygynus: „Amazon“ neleis knygų pristatyti už vieną centą

Publikuota: 2021-11-08 15:23
Tematika: Verslo naujienos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Prancūzija imasi taisyti nelygias konkurencines sąlygas tarp vietinių knygynų ir elektroninės prekybos milžinės „Amazon“. Priėmus įstatymo pakeitimus, bus nustatytas minimalus knygų pristatymo mokestis, kurį privalės taikyti prekybininkai – taip siekiama paskatinti gyventojus daugiau pirkti iš vietinių knygynų, rašo „The Guardian.“

Prancūzija gelbėja mažus knygynus: „Amazon“ neleis knygų pristatyti už vieną centą
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Dėl mokesčio dydžio dar diskutuojama

Pastaruoju metu šalyje augant norui remti mažus verslus, Prancūzijos Vyriausybė imasi žingsnių, kad paremtų vietinius knygynus. Įstatymo pokyčiai numatys, kad ‚Amazon“ negalės siūlyti vos vieną centą kainuojančio knygų pristatymo.

Prancūzijos kultūros ministrė Roselyne Bachelot per karantiną ragino gyventojus nepirkti knygų iš internetinių platformų. Dabar šalies parlamentas ėmė apriboti didžiųjų įmonių turimą konkurencinį pranašumą prieš mažesnius vietinius verslus. Tiesa, dėl minimalaus pristatymo mokesčio, kurį turės taikyti „Amazon“, dar diskutuojama su reguliuotoju, o įsigalioti jis turėtų kitąmet.

Prancūzijos įstatymai taip pat numato, kad tiek internetinės prekybos gigantai, tiek smulkieji knygų prekybininkai privalo tą pačią knygą parduoti už vienodą kainą. Įstatymas taip pat numato, jog knygoms taikoma maksimali nuolaida gali siekti 5 proc. jos kainos. Kaip rašo „The Guardian“, tai padėjo šalyje išsaugoti 3500 nepriklausomų knygynų – 3 kartus daugiau, nei jų yra Jungtinėje Karalystėje.

Įstatymai taip pat draudžia Prancūzijoje nemokamai pristatyti knygas, tačiau „Amazon“ apeina šią tvarką siūlydamas vieno cento mokestį už knygų pristatymą. Tuo metu vietiniai knygynai dažniausiai pristatymą apmokestina 6–7 eurais.

Pokyčiai apsaugos leidėjus

Iš 435 mln. praėjusiais metais Prancūzijoje parduotų knygų apie 20 proc. buvo nupirkta internetu.

Naujasis įstatymas priimtas atsižvelgiant į mažųjų prekybininkų situaciją karantinų metu – Prancūzijoje per pirmąjį karantiną knygynai buvo uždaryti, nepaisant rašytojų ir leidėjų pasipriešinimo, tačiau per antrąjį karantiną Vyriausybė nusprendė padengti knygų, kurias parduoda mažieji knygynai, pristatymo išlaidas. Tai leido pastariesiems išlaikyti 70 proc. verslo.

Per trečiąjį karantiną knygos buvo laikomos būtinosiomis prekėmis ir pirkėjai plūdo į mažuosius knygynus – 2020-aisiais šių knygynų pardavimai krito tik 3,3, proc., nepaisant to, kad tris mėnesius buvo uždaryti dėl pandemijos.

Savo ruožtu „Amazon“, reaguodama į pakeitimus, perspėjo, jog nauji teisės aktai, nustatantys pristatymo mokesčius, paveiks gyventojų perkamąją galią ir skaitytojus mažuose miesteliuose bei kaimo vietovėse. Tačiau prancūzų politikai atremia, kad internetu knygas perkantys žmonės dažniausiai yra iš didžiųjų miestų, o kaimo vietovėse nepriklausomi knygynai taip pat veikia.

Nepriklausomo knygyno „Les Cyprès“ savininkas Wilfridas Séjeau sakė, kad per antrąjį karantiną jis klientams išsiųsdavo apie 70 knygų per dieną, didžioji dalis jų buvo supakuotos kaip dovanos. Kai jo parduotuvė vėl buvo atidaryta, pastebimai padaugėjo klientų iš aplinkinių kaimo vietovių. „Žmonės suprato, kad tam tikri dalykai yra labai brangūs“, – sakė jis, kalbėdamas apie žmogiškąjį ryšį tarp knygyno darbuotojo ir kliento.

Tuo metu Prancūzijos knygų pardavėjų asociacijai priklausantis Guillaume'as Hussonas tikino, kad įstatymas leis apsaugoti leidėjus.

„Nepriklausomi knygynai neparduoda tų pačių dalykų kaip kitos prekybos vietos – juose yra daugiau naujų rašytojų knygų, daugiau sudėtingesnių leidinių. Tai leidžia egzistuoti šimtams leidėjų ir rašytojų“, – sakė G. Hussonas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!