Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/79964/specialistai-perspeja-pasaulis-stovi-ant-krizes-slenkscio/spausdinti/

Specialistai perspėja: pasaulis stovi ant krizės slenksčio

Publikuota: 2021-09-26 13:36
Tematika: Verslo naujienos
Aut. teisės: ©tv3.lt
Inf. šaltinis: tv3.lt

Dėl mažmeninių investuotojų prisiimtos rizikos (rizikavimo), šoktelėjo naujų mobiliosios prekybos programėlių augimas. O didelė skola, pervertintas turtas ir didėjantis noras investuoti į rizikingą turtą, pavyzdžiui, kriptovaliutas, gali sukelti didelę krizę finansų rinkose, pranešė ES vertybinių popierių reguliavimo institucija.

Europos vertybinių popierių ir rinkų institucija (ESMA) savo naujausių tendencijų, rizikų ir pažeidžiamumų ataskaitoje pažymėjo savo susirūpinimus. Vienas iš jų – pastarieji „GameStop“, „Archegos“ ir „Greensil“ įvykiai, kurie yra didėjančio ekonominio netikrumo (neaiškumo) požymiai, rašo politico.eu.

„Manome, kad ir toliau matysime ilgalaikį pavojų instituciniams ir mažmeniniams investuotojams dėl tolesnių – galbūt reikšmingų – rinkos korekcijų ir matysime labai didelę riziką visoje ESMA kompetencijoje“, – sakoma ataskaitoje.

Dėl mažmeninių investuotojų prisiimtos rizikos, padidėjo naujų mobiliosios prekybos programėlių, tokių kaip „Robinhood“, skaičius, leidžiantis žmonėms investuoti pinigus į finansinius produktus be papildomų mokesčių.

Šią mažmeninę prekybą dar labiau skatina „socialiniai tinklai ir internetinės reklamos“, rašoma ataskaitoje, kurioje keliamas susirūpinimas dėl investuotojų apsaugos esant trapiai ekonomikai.

Valstybės ir įmonių skola toliau didėja, todėl centrinis bankas ir vyriausybės patiria didelį spaudimą toliau skirti vis daugiau pinigų ekonomikai. Netikėtas ekonominės paramos pasitraukimas gali sukelti didelius rinkos svyravimus.

Atviras fiskalinės ir piniginės paramos palaikymas taip pat turi savo riziką, pridūrė ESMA, nes tai riboja bankų ir draudikų pelną, kas daro įtaką vidutinės trukmės ekonomikos perspektyvoms.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!