Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/79717/2022-metai-gali-buti-liudnesni-nei-galvota-elektronika-brangs-ir-kitamet/spausdinti/

2022 metai gali būti liūdnesni nei galvota: elektronika brangs ir kitąmet

Publikuota: 2021-09-12 07:20
Tematika: Verslo naujienos
Autorius: Lukas Snarskis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Buitinės technikos ir mobiliųjų telefonų pardavėjai pripažįsta, kad šiuo metu prekių kainos auga. Tai lemia ne tik žaliavų ir šioms prekėms ypač reikalingų lustų brangimas ir trūkumas, bet ir transporto išlaidos. Ir nors rinkos pokyčiai pastebimi jau dabar, tačiau dar prastesnė situacija gali susidaryti kitąmet.

2022 metai gali būti liūdnesni nei galvota: elektronika brangs ir kitąmet

Puslaidininkių kainos kyla jau kuris laikas, o tokia tendencija pradėta fiksuota dar praėjusių metų pabaigoje, skelbia „NikkeiAsia“. Pagrindine to priežastimi įvardijamas pasiūlos trūkumas, o reaguodama į tai, kompanija TSMC, paskelbė apie vieną didžiausių kainų kylimą per pastarąjį dešimtmetį. Šiuo metu bendrovė sudaro maždaug pusę visos rinkos, o tarp jos klientų patenka tokie vardai kaip „Nvidia“, „Apple“, „Qualcomm“ ir daugybė kitų.

TSMC jau kuris laikas dirba maksimaliu pajėgumu, tačiau tai nepadeda išspręsti rinkoje esančių problemų. Prie šios milžinės prisijungia vis daugiau mažesnių bendrovių, tačiau ir jos priverstos kelti kainas, nes rinkos poreikiai yra gerokai didesni nei gamybos galimybės. Aukštesnes kainas nesunku paaiškinti ir brangstančiomis žaliavomis, o taip pat ir didėjančiomis logistikos kainomis. Verta pastebėti, kad kainų augimą įtakoja net ir elektroniką gaminančių bendrovių konkurencija dėl galimybės užsitikrinti kiek įmanoma stabilesnį komponentų tiekimą.

Mes jau rašėme, kad kylanti elektronikos kaina pastebima ir Lietuvoje, tačiau labai realu, jog dar didesnis kainų šuolis bus pastebimas kitąmet, o labiausiai tai turėtų pajusti išmanųjį telefoną ketinantys įsigyti pirkėjai. Tikėtina, kad tokių veiksmų gali būti priversta imtis ir JAV milžinė „Apple“, kuri yra viena pagrindinių TSMC klienčių.

Spekuliuojama, jog „iPhone“ telefonus kasmet pristatanti bendrovė galėtų kainų kylimą sulėtinti dėl savo puikių santykių su daugeliui tiekėju, tačiau tai sukurtų tik laikiną efektą, kuriam pasibaigus vis tiek tektų kelti kainas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!