Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/79598/svaresnems-gamybos-technologijoms-ketina-skirti-40-mln-euru/spausdinti/

Švaresnėms gamybos technologijoms ketina skirti 40 mln. eurų

Publikuota: 2021-08-31 16:13
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: LR ekonomikos ir inovacijų ministerija

Ekonomikos ir inovacijų ministerija iš Aplinkos ministerijos, kuri administruoja Europos Sąjungos įsteigtą Modernizavimo fondą, iki kitų metų pabaigos ketina gauti 40 mln. eurų pramonės bendrovėms, ketinančioms mažinti žalingų gamtai technologijų kiekį ir pereiti prie aplinkai neutralių gamybos būdų.

Švaresnėms gamybos technologijoms ketina skirti 40 mln. eurų

Aplinkos ir energetikos ministrai patvirtino nacionalines finansavimo kryptis fondo paramai 2021–2022 metams, projektų paraiškas turi vertinti ir patvirtinti Europos investicijų bankas bei Europos Komisijos investicijų komitetas. Šiais ir kitais metais iš fondo po 20 mln. eurų planuojama skirti įmonėms, dalyvaujančioms ES apyvartinių taršos leidimų prekybos sistemoje.

„Tai – dar vienas įrankis skatinti švaresnės gamybos technologijų diegimą pramonės įmonėse. Tokiu būdu įmonės bus paskatintos diegti technologines ekoinovacijas ir sumažinti neigiamas klimato kaitos ir šiltnamio efekto pasekmes. Tikimės ir esame gavę pažadą iš kitų ministerijų, kad galėsime ir toliau skatinti įmones mažinti neigiamas klimato kaitos pasekmes, ieškodami kitų šaltinių“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Skaičiuojama, kad taršių aplinkai technologijų pakeitimas mažiau taršesnėmis vien per artimiausią dešimtmetį maždaug 2,7 mln. tonų leistų sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį.

Bendra Modernizavimo fondo Lietuvai skirta suma 2021–2022 m. – kiek daugiau nei 200 mln. eurų. O šiemet Lietuva iš šio fondo planuoja sulaukti 63 mln. eurų paramos.

Numatoma, kad ne mažiau kaip 70 proc. Lietuvai skirtų lėšų turi būti skiriama prioritetinėms investicijoms: energetikos sistemoms modernizuoti (atsinaujinantys energijos ištekliai, energetikos tinklai, tarpsisteminės jungtys, energijos kaupimas) ir energijos vartojimo efektyvumui didinti (energijos gamyba, išskyrus kietąjį iškastinį kurą, transportas, pastatai, žemės ūkis, atliekos).

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!