Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/79078/vienas-didziausiu-plieno-gamintoju-imasi-svarbiu-pokyciu/spausdinti/

Vienas didžiausių plieno gamintojų imasi svarbių pokyčių

Publikuota: 2021-07-23 21:02
Tematika: Verslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Apsižvalgykite aplink – kiek plieninių daiktų matote savo aplinkoje? Tikrai bent kelis. Net ir įrenginys, su kurio pagalba skaitote šį straipsnį, greičiausiai turi bent šiek tiek plieno. Iš tikrųjų mūsų civilizacijai plienas yra gyvybiškai svarbi medžiaga ir dabar antrasis pagal dydį plieno gamintojas imasi svarbių pokyčių.

© Bidgee (CC BY-SA 3.0) | commons.wikimedia.org
© Bidgee (CC BY-SA 3.0) | commons.wikimedia.org

Kasmet pasaulyje pagaminama po 1,8 milijardus tonų plieno, tačiau ši pramonė tuo pat metu aplinkai padovanoja dvigubai tiek anglies taršos. Nors plienas yra viena gausiausiai perdirbamų medžiagų, visa plieno apdirbimo pramonė tiesiog nėra labai švari. Ir tai turi keistis.

Tarptautinė korporacija „ArcelorMittal“ ilgą laiką buvo didžiausias plieno gamintojas pasaulyje – šią poziciją kompanija prarado tik pernai. „ArcelorMittal“ 2019 metais pagamino maždaug 5 % viso naujo pasaulio plieno. Dabar korporacija pasirašė susitarimą su Ispanijos vyriausybe, pagal kurį šalyje bus pastatyta pirmoji švari plieno gamykla pasaulyje, aplinkos visiškai neteršianti anglimi.

Ši ypatinga gamykla darbą pradės 2025 metais. Anglies emisijų bus atsisakoma ne viename gamybos etape. Pavyzdžiui, anglis naudojama geležies redukcijoje – dabar tam bus naudojamas vandenilis. Ir lydymo krosnys dažnai yra kūrenamos anglimi – šįkart bus naudojama švari elektros energija.

Tiesa, vandenilis ne visada prieinamas – tuomet būtų naudojamos gamtinės dujos, kurių deginimas, žinoma, išskiria CO2. Tačiau net ir tada naujoji gamykla bus švaresnė už kitus plieno pramonės objektus. Skaičiuojama, kad švarioji plieno gamykla apsaugos atmosferą nuo 4,8 milijonų tonų anglies emisijų (4 milijonų, jei teks naudoti gamtines dujas).

Plieno pramonė yra atsakinga už 7-8 % pasaulinių anglies emisijų, o plienas yra ypatingai svarbi medžiaga. Todėl šios srities švarinimas yra labai prasmingas žingsnis į ateitį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!