Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/77617/huawei-didziausias-konkurentas-tampa-geriausiu-kinijos-bendroves-advokatu/spausdinti/

„Huawei“ didžiausias konkurentas tampa geriausiu Kinijos bendrovės advokatu

Publikuota: 2021-04-08 12:14
Tematika: Verslo naujienos
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Kol dalis Vakarų valstybių smarkiai spaudžia likusias nenaudoti „Huawei“ 5G ryšio įrangos, didžiausio Kinijos mobilaus ryšio bendrovės konkurentės bendrovės „Ericsson“ vadovas Börje Ekholmas pastaraisiais mėnesiais pradėjo intensyvią lobizmo kampaniją.

B. Ekholmas susitiko su švedų politikais ir išreiškė nepritarimą valstybės nutarimui uždrausti „Huawei“ 5G įrangą dėl saugumo sumetimų. Jis taip pat skundėsi europiečių ir kinų žiniasklaidai.

Dienraščio „The Wall Street Journal“ teigimu, „Ericsson“ vadovas kreipėsi ir į advokatų kontoras, galinčias padėti „Huawei“ kovoti su draudimas.

Pasak B. Ekholmo, jo vadovaujamą bendrovę domina tampriai integruotas pasaulis. Švedijai uždraudus „Huawei“ įrangą, Kinija grasino atkeršyti „Ericsson“ verslui savoje valstybėje, kur švedai turi nemažą gamyklą. 8 proc. visų pajamų „Ericsson“ uždirba būtent Kinijoje, tuo tarpu Švedijoje apyvarta tesiekia 1 proc.

„Mes priklausomi nuo laisvos rinkos ekonomikos, – WSJ aiškino B. Ekholmas. – Tai reiškia priėjimą prie rinkų, o tai yra visos situacijos esmė“.

Pasak verslo dienraščio, „Huawei“ įrangos uždraudimas Švedijai gali grįžti bumerangu kitais keliais. Keli Kinijos valdžios kontroliuojami žiniasklaidos šaltiniai pranešė, kad draudimas galimai turės pasekmių Wallenbergų šeimai, dar žinomai kaip Švedijos Rockefelleriams. Wallenbergų investicijų įmonė „Investor“ valdo ne tik dalį „Ericsson“, bet taip pat ir kelias kitas dideles bendroves Europoje – technologijų bendrovę ABB, medicinos ir farmacijos įmonę „AstraZeneca“, SEB banką, technikos įmones „Husqvarna“ ir „Electrolux“ ir kitas.

Europa jau tapo mūšio lauku naujame Šaltajame technologijų kare tarp JAV ir Kinijos. Dauguma Europos valstybių vis labiau svyra Vašingtono pusėn. Joe Bideno administracija siunčia signalus, kad vilties atlaisvinti santykius su kinais lieka vis mažiau.

Kai kurios didžiosios bendrovės Senajame pasaulyje vis tik linkusios ginti Pekiną. Kaip pavyzdį jos rodo į Australiją, kuri smarkiai nukentėjo susigadinusi santykius su Kinija. Kai australų valdžia uždraudė „Huawei“ 5G įrangą ir praėjusiais metais paskatino tirti, kaip kinai dorojosi su COVID-19 pandemijos plitimu, Kinija nutraukė vyno, mėsos ir kitų prekių importą iš Australijos.

Britų „Huawei“ draudimas taip pat įžiebė vietinių įmonių protestus. „Vodafone“, vienas didžiausių Europos mobiliojo ryšio operatorių, aiškino, kad šalinti jau sumontuotą „Huawei“ įrangą bendrovei kainuos milijardus.

Buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo politika Kinijos atžvilgiu taip pat buvo kritikuojama vietos verslų, tokių kaip mikroschemų gamintojo „Qualcomm“ ar programinės įrangos milžino „Microsoft“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!