Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/76425/lietuvos-gelezinkeliai-kritines-svarbos-eismo-valdymo-iranga-talpins-baltnetos-duomenu-centre/spausdinti/

„Lietuvos geležinkeliai“ kritinės svarbos eismo valdymo įrangą talpins „Baltnetos“ duomenų centre

Publikuota: 2021-01-26 18:29
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai (reklama)

Duomenų centrų paslaugas teikianti bendrovė „Baltneta“ ir „Lietuvos geležinkeliai“ sudarė 3 metų trukmės sutartį dėl duomenų centro ploto nuomos, kur bus talpinama naujos kartos GSM-R ryšio įranga. Pasirašytos sutarties vertė – 800 tūkst. eurų su galimybe ją pratęsti dar 2 metams.

„Baltnetos“ duomenų centras
„Baltnetos“ duomenų centras

„Valdydami vieną didžiausių duomenų centrų infrastruktūrų šalyje siūlome aukštus standartus atitinkančias debesijos ir infrastruktūros nuomos paslaugas už konkurencingą kainą. „Lietuvos geležinkeliai“, kaip valstybės valdoma įmonė, pademonstravo racionalų požiūrį pasirenkant paslaugą, kuri bendrovei atneš didžiausią vertę čia ir dabar. Tai galėtų būti sektinas pavyzdys ir kitoms valstybės institucijoms, tokioms, kaip Registrų centras, svarstančioms tarp įrangos nuomos ir nuosavo duomenų centro statybų“, – teigia bendrovės „Baltnetos komunikacijos“ generalinis direktorius Modestas Ancius.

Pasak M. Anciaus, duomenų centro infrastruktūros nuoma „Lietuvos geležinkeliams“ ilguoju laikotarpiu turėtų kainuoti iki 4 kartų pigiau nei nuosavo duomenų centro, atitinkančio analogiškus įrangos ir saugumo parametrus, įsirengimas. Be to, klientui bus užtikrinama nuolatinė įrangos priežiūra pasitelkus duomenų centre dirbančius specialistus, kuriuos kitu atveju tektų samdytis papildomai.

„Baltnetos“ duomenų centras
„Baltnetos“ duomenų centras

Pasak LTG informacinių technologijų centro „LTG Digital“ direktoriaus Elijaus Čivilio, didžiausioje Baltijos šalyse geležinkelių grupėje IT technologijos sudaro didelę dalį sėkmės, o ateityje technologijų rolė tik stiprės.

„Mūsų grupės bendrovės siekia ambicingų tikslų ir kasmet tampa vis išmanesnės. Pažangių IT sprendimų rolė jau šiandien yra didelė, bet esame tikri, jog ateityje tai duos dar didesnę vertę bei leis kurti konkurencingesnes paslaugas geležinkelių rinkos dalyviams“, – sako „LTG Digital“ vadovas E. Čivilis.

Šiuo metu LTG valdo vieną „Tier 3“ standartus atitinkantį duomenų centrą, kuriame yra talpinamos eismo valdymo, komunikacinės GSM-R ir kitos kritinės sistemos. Siekiant užtikrinti nepertraukiamą jų veikimą, ketinama visas sistemas dubliuoti saugiuose partnerių duomenų centruose. Toks sprendimas užtikrins šių kritinių sistemų veikimą įvykus incidentui ar susidūrus su kitais iššūkiais.

„Baltnetos“ duomenų centras
„Baltnetos“ duomenų centras

„Baltnetos“ duomenų centre „Lietuvos geležinkeliai“ ketina įrengti nuosavus serverius, skirtus GSM-R ryšio paslaugų teikimui. Šis specialus ryšio standartas naudojamas valdant eismą geležinkeliais ir pirmiausia užtikrina sklandų apsikeitimą informacija tarp lokomotyvų mašinistų ir eismo valdymo operatorių.

„Lietuvos geležinkelių“ įranga bus talpinama „Baltnetos“ duomenų centre, kuris atitinka „Uptime Institute“ „Tier 3“ kategoriją ir užtikrina ne mažesnį kaip 99,982 proc. duomenų centro veiklos pateikiamumą. Tai reiškia, kad tokiame duomenų centre esančių serverių darbo laikas negali būti sutrikdytas ilgiau kaip 1,6 val. per metus. Per praėjusius metus „Baltnetos“ duomenų centro veikla nebuvo sutrikdyta nei vienai minutei.

Be to, atsižvelgusi į kliento reikalavimus dėl kritiškai svarbių informacinių ir eismo valdymo sistemų darbo nepertraukiamumo, kaupiamų duomenų apsaugos ir atsparumo kibernetinėms grėsmėms, „Baltneta“ savo duomenų centre įgyvendins papildomus saugumo sprendimus fiziškai izoliuodama kliento serverius nuo kitos įrangos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!