Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/75440/ignitis-gamybos-triju-ketvirciu-rezultatai/spausdinti/

„Ignitis gamybos“ trijų ketvirčių rezultatai

Publikuota: 2020-11-15 13:08
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Esant palankioms dujų kainoms, bendrovė „Ignitis gamyba“ šiemet įspūdingai padidino elektros gamybą. Sausio-rugsėjo mėnesiais Elektrėnų komplekse, Kruonio hidroakumuliacinėje (HAE) ir Kauno hidroelektrinėje (HE) bendrai buvo pagaminta net 1601 gigavatvalandė (GWh) elektros energijos arba beveik 2,5 karto daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu 2019-aisiais. Bendrovės skaičiavimais, šiemet „Ignitis gamybos“ valdomų elektrinių gamybos apimtys sudaro daugiau nei 40 proc. visoje šalyje pagaminto elektros energijos kiekio.

Prie tokio augimo labiausiai prisideda efektyviai išnaudojama Kruonio HAE, kuri per pirmus 9 mėnesius pagamino 27 proc. daugiau elektros energijos (iš viso 533 GWh), ir kombinuoto ciklo blokas (KCB), kurio gamybos rezultatai praėjusių metų 9 mėn. rodiklius viršija net 65 kartus (iš viso pagaminta 873 GWh). Šie metai yra bene pirmieji, kai rinkoje susidarius palankiai situacijai, šis įrenginys gali labai dažnai dirbti beveik maksimaliu pajėgumu. Ateityje taip pat bus išnaudojamos visos KCB galimybės gaminti elektros energiją šalies poreikiams, pasinaudojant rinkos sąlygomis.

„Visuomenei šie metai atnešė reikšmingų permainų. Daugelis verslo sektorių ir jose veikiančių bendrovių turėjo prisitaikyti prie COVID-19 pandemijos padarinių. Kardinalūs pokyčiai įvyko ne viename ar keliuose sektoriuose, bet apėmė kur kas platesnį mąstą: ekonomiką, sveikatos sistemą, tiekimo grandines, vartojimą ir daugybę kitų tarpusavyje susijusių sričių. Tai pamatiniai dalykai, nuo kurių priklauso mūsų visų gerovė, o tarp jų yra ir elektros gamyba. Galime pasidžiaugti, kad „Ignitis gamyba“ šiuo nelengvu periodu sėkmingai tvarkosi su iššūkiais – tai yra įmonė, kurios veikla negali sustoti ir nesustojo, o kaip tik dar labiau paspartino apsisukimus“, – teigia „Ignitis gamybos“ generalinis direktorius Rimgaudas Kalvaitis.

Finansinių „Ignitis gamybos“ rodiklių dalyje fiksuojamas ženklus augimas: per 2020 m. sausio–rugsėjo mėn. įmonės pajamos pagal sutartis su klientais išaugo iki 119,3 mln. eurų – tai 13,4 proc. daugiau nei 2019 m. tuo pačiu laikotarpiu; koreguota EBITDA pakilo 11,4 proc., iki 47,9 mln. eurų.

Žaliosios energetikos srityje ataskaitiniu laikotarpiu paskelbta ne viena skambi naujiena. Po to, kai gegužę Obeniuose buvo atidaryta 1 MW saulės jėgainė, kuri tapo pirmuoju šalies nutolusiu saulės parku ir pažymėjo realios „Ignitis saulės parkų“ platformos veiklos pradžią, rugsėjį čia pradėjo veikti tris kartus didesnė saulės elektrinė. Tad saulės parką išplėtus iki 4 MW galios, jis tapo didžiausiu šiuo metu veikiančiu saulės parku ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse.

Dar viena svarbi atsinaujinančios energetikos naujiena, sulaukusi ir nemenko tarptautinės žiniasklaidos dėmesio – plūduriuojančios saulės elektrinės įrengimo aukštutiniame Kruonio HAE baseine projektas. Vasarą užbaigus pirkimo procedūras, rudenį baigti elektrinės projektavimo darbai, o elektrinę visa apim­timi (60 kW) planuojama įrengti iki metų pabaigos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!