Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/75437/pratestas-priemones-inopatentas-kvietimas/spausdinti/

Pratęstas priemonės „Inopatentas“ kvietimas

Publikuota: 2020-11-13 16:46
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) toliau skatina verslą ir mokslą pasirūpinti intelektinės nuosavybės apsauga. Pratęstas ES priemonės „Inopatentas“ kvietimas. Lietuvos išradėjai ir dizaino kūrėjai kviečiami teikti paraiškas bei gauti iki 30 000 Eur finansavimą išradimams patentuoti ar dizainui tarptautiniu mastu registruoti.

Pratęstas priemonės „Inopatentas“ kvietimas

„Vystomų produktų ar paslaugų konkurencingumo rinkoje siekiančiam mokslui ir verslui būtina pasirūpinti intelektinės nuosavybės apsauga. Čia į pagalbą ateina MITA ir jos įgyvendinama priemonė „Inopatentas“. Teikiant paraiškas tarptautiniu mastu patentuoti išradimus ir registruoti dizainą, stiprinama intelektinės nuosavybės teisių apsauga tarptautiniu mastu bei skatinamas mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacinių (MTEPI) veiklų vykdymas, – teigia MITA vadovas Gintas Kimtys.

Bendradarbiaudami su mokslininkais vis daugiau verslų siekia patentuoti savo išradimus ir idėjas. 2020 metais finansavimas buvo skirtas 77 projektams, kuriuos pateikė mokslo ir studijų institucijos bei įmonės. Viena iš jų – MB „Tvarios inovacijos“, kurianti naujo tipo laikrodžių dirželius. Laikrodžio korpuso laikymo ant riešo konstrukcijai ji naudoja natūralios vilnos veltinio ir polimerinių klijų kombinaciją. Merino vilna pasirinkta siekiant išspręsti įprastos laikrodžių juostos sukeliamas problemas: riešo prakaitavimą, greitą nusidėvėjimą, alergiją. Kvėpuojanti ir termoreguliuojanti medžiaga neleidžia prakaituoti riešui ir padeda nepastebimai išgaruoti drėgmei, tad puikiai tinka ir sportuojantiems. Be to inovatyvūs dirželiai pasižymi ne tik unikaliu dizainu, bet ir tvariu gamybos procesu. Naudodamiesi MITA pagalba kūrėjai šį dizainą siekia užregistruoti norėdami apsiginti nuo potencialių kopijų ir konkurencijos rinkoje.

Kita mažoji bendrija „Rimti ratai“ kuria vieno asmens vairuojamą, itin mobilią ir aplinkos neteršiančią transporto priemonę. Tikimasi, kad saugi ir kompaktiška uždaro kėbulo triratė priemonė padės spręsti transporto spūsčių problemą. Rinkoje naujam išradimui apsaugoti būtinas išradimo patentavimas, tad įgyvendinant projektą teikiama Europos patento paraiška, skirta transporto priemonei ir jos valdymo būdui patentuoti.

Vertinant projektus ypatingas dėmesys skiriamas patentuojamo išradimo ar registruojamo dizaino pagrindu kuriamo gaminio komerciniam potencialui, atsižvelgiama į produkto pritaikomumą rinkoje, jo unikalumą, potencialius vartotojus, produkto vystymo verslo strategiją ir konkurencinę aplinką. Taip pat projektas turi atitikti Prioritetinių mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros ir inovacijų raidos (sumaniosios specializacijos) prioritetų igyvendinimo programos bent vieno prioriteto įgyvendinimo tematiką.

Paraiškas pateikti galima iki 2021 m. kovo 31 d.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!