Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/75055/nustatyta-elektros-energijos-sisteminiu-paslaugu-kaina-2021-metams/spausdinti/

Nustatyta elektros energijos sisteminių paslaugų kaina 2021 metams

Publikuota: 2020-10-17 10:53
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), įvertinusi perdavimo sistemos operatoriaus LITGRID AB pateiktus duomenis apie sistemos stabiliam veikimui būtinų paslaugų pirkimo sąnaudas ir kiekį, nustatė elektros energijos sisteminių paslaugų kainą 2021 metams – 0,762 ct/kWh, t. y. 2,9 proc. mažesnė, palyginus su dabar galiojančia (2020 m. –0,785 ct/kWh).

Nežymų sisteminių paslaugų kainos mažėjimą lėmė mažesnės prognozuojamos tretinio aktyviosios galios rezervo sąnaudos bei reaktyviosios galios ir įtampos valdymo paslaugos poreikis 2021 metams.

Į sisteminių paslaugų kainas įtraukiamos aktyviosios galios pirminio, antrinio avarinio, tretinio rezervo užtikrinimo paslaugų įsigijimo sąnaudos, reaktyviosios galios ir įtampos valdymo bei avarijų, sutrikimų prevencijos ir jų likvidavimo paslaugų teikimo sąnaudos.

Sisteminės paslaugos užtikrina elektros energijos tiekimo kokybės ir patikimumo lygį (palaiko nustatytų ribų įtampą ir dažnį, reikiamas galios ir energetikos išteklių rezervą).

Sisteminių paslaugų kaina įskaičiuojama į galutinį elektros energijos tarifą buitiniams vartotojams.

Nuo 2021 m. sausio 1 d. VERT nustatomi galutiniai elektros energijos tarifai bus taikomi tik tiems buitiniams vartotojams, kurie per metus suvartoja mažiau kaip 5000 kWh ir kurie nebus pasirinkę nepriklausomo elektros tiekėjo.

Nauji elektros energijos tarifai bus patvirtinti ir paskelbti ne vėliau kaip iki 2020 m. lapkričio 30 d.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!