Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/7489/projektavimo-versle-vel-problemos-del-intelektines-nuosavybes/spausdinti/

Projektavimo versle – vėl problemos dėl intelektinės nuosavybės

Publikuota: 2007-03-28 10:55
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: BSA Lietuva

Lietuvos projektavimo versle ir toliau pastebimas polinkis į programinės įrangos piratavimą. Atlikus patikrinimus keliose projektavimo ir dizaino darbais užsiimančiose įmonėse, rasta nelicencijuotos programinės įrangos už daugiau kaip 460 tūkst. litų. Su dviem iš penkių įmonių jau pasirašyti taikos susitarimai, kuriais šios įsipareigojo sumokėti 60 tūkst. litų nukentėjusioms programinės įrangos kompanijoms.

„Statybos, projektavimo bei dizaino darbais užsiimančios bendrovės visuomet buvo tarp verslo segmentų, linkusių naudotis nelicencijuotomis kompiuterių programomis. Viena iš priežasčių ta, kad šioms įmonėms būtina gan specifinė programinė įranga, reikalaujanti ir papildomų investicijų. Deja, neretai tokios bendrovės nusprendžia neteisėtais būdais pasinaudoti svetima intelektualine nuosavybe“, - sako advokatų kontoros „Pranckevičius ir partneriai“ advokatė Edita Ivanauskienė.

Pavyzdžiui, patikrinus Vilniuje įsikūrusią žemėtvarkos ir projektavimo paslaugomis užsiimančią įmonę „CAD ir F Projektservisas“, buvo rasta nelicencijuotos programinės įrangos už beveik 40 tūkst. litų. Įmonė ir jos technikos direktorius buvo pripažinti kaltais ir nubausti atitinkamai 4000 litų ir 1250 litų baudomis. Be to, pagal taikos susitarimą įmonė buvo įpareigota sumokėti beveik 40 tūkst. litų kaip kompensaciją nukentėjusioms programinės įrangos gamintojoms.

Kitas nelicencijuotos programinės įrangos naudojimo atvejis užfiksuotas dizaino darbais ir konsultacijomis užsiimančioje bendrovėje „Strateginių projektų vystymo grupė“. Įmonė pripažinta kalta ir nubausta 4000 litų bauda. Su ja taip pat pasirašytas taikos susitarimas, pagal kurį įmonė įsipareigojo sumokėti beveik 22 tūkst. litų kompensaciją. „Kaip ir pernai, įmonės stengiasi išvengti bylinėjimosi proceso ir, pripažindamos savo kaltę, moka taikias kompensacijas, taip atlygindamos piratavimu padarytą žalą“, – sakė E. Ivanauskienė.

2006-aisiais metais nelicencijuotų kompiuterių programų naudotojams teismai skyrė beveik 85 tūkst. litų baudų. Pagal 23 taikius susitarimus bei teismo sprendimus sumokėta bendra kompensacijų suma viršijo 550 tūkst. litų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!