Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/7482/lietuva-viena-geriausiai-pasirengusiu-saliu-prisijungti-prie-sengeno-informacines-sistemos/spausdinti/

Lietuva - viena geriausiai pasirengusių šalių prisijungti prie Šengeno informacinės sistemos

Publikuota: 2007-03-28 08:10
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: LR vidaus reikalų ministerija

Vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys Lisabonoje (Portugalijos Respublika) dalyvauja SISone4all programinių priemonių perdavimo būsimoms Šengeno erdvės valstybėms ceremonijoje.

Lietuvai ir kitoms prisijungti prie Šengeno informacinės sistemos pagal Portugalijos Respublikos pasiūlytą projektą SISone4ALL nusprendusioms šalims Portugalijos vidaus reikalų ministras Antonio Costa perdavė SISone4ALL programinės įrangos paketą. Adaptuota su nacionaline informacine sistema ši įranga taps pagrindine jungtimi, leisiančia Lietuvos teisėsaugos institucijoms, susijusioms su ieškomų objektų duomenų tvarkymu, jau kitų metų pradžioje teikti ir gauti informaciją iš centrinės, visas Šengeno šalis jungiančios, Šengeno informacinės sistemos.

„Nuosekliai dirbdami padarėme viską, kad galėtume dar šiemet testuoti prisijungimą prie Šengeno informacinės sistemos. Belieka Portugalijos parengtą programinės įrangos paketą adaptuoti prie nacionalinės sistemos, išversti vartotojų pranešimus į lietuvių kalbą, atlikti nacionalinių informacinių sistemų modifikavimą ir, nėra abejonių, kad kitų metų pradžioje Lietuvos pareigūnai galės naudotis visais šios sistemos teikiamais privalumais - keistis informacija apie ieškomus asmenis, transporto priemones, daiktus ir dokumentus su kitomis Šengeno erdvės valstybėmis,“ – priėmęs Portugalijos parengtą paketą sakė vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys.

Perėmusios Portugalijos parengtą SISone4all programinės įrangos paketą, šalys pasirašė Supratimo Memorandumą.

Priminsime, kad Portugalijos pasiūlytam Šengeno plėtros variantui SISone4ALL Europos Sąjungos Teisingumo ir vidaus reikalų ministrų taryba pritarė po to kai, Europos Komisija atidėjo naujosios kartos centrinės Šengeno informacinės sistemos SISII įdiegimą.

Lietuvos vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys spaudos konferencijoje Lisabonoje padėkojo Portugalijai už parodytą iniciatyvą ir ištiestą pagalbos ranką naujosioms ES narėms.

„Lietuvos žmonės po nepavykusio euro įvedimo, atidžiai seka Šengeno priemonės įgyvendinimą. Mums labai svarbu laiku įsijungti į Šengeno erdvę ir pateisinti Lietuvos žmonių lūkesčius“, - sakė ministras Raimondas Šukys.

Su dalyviais tele-tilto pagalba bendravo ir Europos Komisijos vicepirmininkas Franko Fratinis, ir šiuo metu ES teisingumo ir vidaus reikalų ministrų tarybai pirmininkaujančios Vokietijos vidaus reikalų ministras Volfgangas Šoiblė. Fratinis ne kartą yra pabrėžęs ypač svarų Lietuvos indėlį siekiant, kad būtų leista įgyvendinti Portugalijos pasiūlytą Šengeno plėtros variantą. Ministro Raimondo Šukio iniciatyva Lietuva pernai rudenį sutelkė 10 naujųjų ES šalių, kurių ministrai susitikę Vilniuje suformulavo vieningą poziciją dėl kuo ankstyvesnės Šengeno plėtros, kuri pernai gruodžio 5 d. lėmė ES ministrų tarybos sprendimą neatidėlioti Šengeno plėtros ir leisti naujosioms šalims į Šengeno erdvę jungtis pagal Portugalijos pasiūlytą projektą.

Europos Tarybos tvarkaraštyje Lietuva įvardinta kaip viena geriausiai projekto SISone4all įgyvendinimui pasirengusi šalis.

Prisijungimas prie Šengeno informacinės sistemos yra svarbiausias darbas, siekiant, kad Lietuva įsijungtų į Šengeno erdvę: 2007-ųjų pabaigoje būtų panaikinta ES vidinių sausumos ir jūrų sienų kontrolė, o 2008-ųjų kovą – oro sienų kontrolė. Kol šalis neprisijungs prie Šengeno informacinės sistemos, ji negalės įsilieti į Šengeno erdvę, net jeigu būtų įvykdžiusi visus kitus reikalavimus.

Portugalijos pasiūlytas variantas leidžia narystei Šengeno erdvėje pasirengusioms šalims jungtis prie dabar veikiančios Šengeno informacinės sistemos SISI+, nelaukiant, kol bus sukurta naujosios kartos sistema SISII ir jau nuo kitų metų garantuoti faktinį vidaus sienų atsivėrimą ir galimybę mūsų šalies piliečiams keliauti po Šengeno erdvės šalis be dokumentų patikros.

SISone4all projektą šalys įgyvendina savo lėšomis. Lietuvos Vyriausybė šio projekto įgyvendinimui skyrė 4,9 mln. litų. Tai tarpinis sprendimas. Prisijungusi prie dabartinės Šengeno informacinės sistemos, Lietuva įsilies į Šengeno erdvę, o naujosios kartos Šengeno informacinė sistema SIS II bus diegiama pagal Europos Komisijos naujai patvirtintą grafiką.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!