Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/74749/elektrum-lietuva-zaliosios-elektros-portfeli-nuo-2021-metu-papildys-vydmantu-vejo-parko-pajegumais/spausdinti/

„Elektrum Lietuva“ žaliosios elektros portfelį nuo 2021 metų papildys Vydmantų vėjo parko pajėgumais

Publikuota: 2020-09-28 09:31
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Latvijos energetikos bendrovės „Latvenergo“ antrinė įmonė „Elektrum Lietuva“ nuo 2021 metų pradžios supirks visą Vydmantų vėjo parke pagaminamą žaliąją elektros energiją, kuri įmonės portfelį per metus papildys apie 60 gigavatvalandžių (GWh).

„Elektrum Lietuva“ pasirašė 3 metų trukmės sutartį su galimybe ją pratęsti su įmone UAB „Vydmantai wind park“, kuri yra energetikos bendrovės „Inter RAO Lietuva“ grupės antrinė įmonė. Sutarties vertė neatskleidžiama.

„Vydmantai wind park“ per metus iš vėjo pagamina apie 60 GWh elektros energijos, kurios visiškai pakaktų aprūpinti apie 30 tūkst. namų ūkių. Siekiame didinti tvariai, iš atsinaujinančių šaltinių pagamintos elektros energijos dalį savo portfelyje. Juo labiau, kad „Latvenergo“ grupė turi gilias žalios elektros gamybos tradicijas ir yra didžiausia tokio tipo elektros gamintoja Baltijos šalyse. Lietuvoje mes patys žaliosios elektros gamybą pradėsime nuosavame saulės parke Klaipėdos apskrityje, tačiau plėstis šioje srityje turime tikrai didelių ambicijų“, – sako „Elektrum Lietuva“ verslo klientų vadovas Artūras Zatulinas.

Jis teigia, kad „Elektrum Lietuva“ panašių pasiūlymų supirkti žaliąją elektros energiją rinkoje žvalgosi ir toliau, o toks veiklos modelis leidžia sparčiau didinti konkurencingumą liberalizuojamoje ir vis labiau atveriamoje Lietuvos rinkoje.

„Daliai jau įdiegtų žaliosios elektros energijos gamybos pajėgumų baigia galioti valstybės skatinamasis supirkimo tarifas. Tuo tarpu mes esame pasiryžę rinkoje konkuruoti tvarios energijos kryptį palaikydami ne tik nuosavais, bet ir rinkoje prieinamais elektros gamybos resursais. Tai yra mūsų pirmasis, bet ne paskutinis tokio pobūdžio susitarimas, nes šalies rinkoje aktyviai žvalgomės daugiau laisvų žaliosios elektros gamybos pajėgumų“, – teigia A. Zatulinas.

Kol su žaliosios elektros gamintojais nėra pasiekta susitarimų, vykstančios derybos nekomentuojamos.

„Elektrum Lietuva“ vertinimu, ji šiemet Lietuvos rinkai patieks iš viso daugiau kaip 1 TWh (teravatvalandę) elektros energijos.

Kitų metų pradžioje „Elektrum Lietuva“ pajūryje užbaigs 1,5 megavato (MW) galingumo saulės jėgainių parko statybas, į kurias bus investuota beveik 1 mln. eurų. Klaipėdos rajone, netoli Priekulės, 3 hektarų ploto parke bus įrengta 4,41 tūkst. vienetų polikristalinių saulės modulių elektrinė. Saulės parkas per metus sugeneruos apie 1,55 mln. kilovatvalandžių (kWh) elektros energijos – tiek, kiek kasmet vidutiniškai sunaudoja maždaug 800 namų ūkių Lietuvoje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!