Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/verslas/74716/ateities-technologijos-lietuvos-prioritetas-ar-tikrai/spausdinti/

Ateities technologijos – Lietuvos prioritetas. Ar tikrai?

Publikuota: 2020-09-24 21:11
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Daugiau nei prieš mėnesį, rugpjūčio 14 d., Finansų ministerijos ir Vyriausybės kanceliarijos Investicijų komitete buvo patvirtinta dirbtinio intelekto skatinimo priemonė su 16,88 mln eurų biudžetu. Šiandien į klausimus – kur dingo ši priemonė ir Lietuvos dirbtinio intelekto ekosistemos išjudinimui skirti pinigai bei kokios yra delsimo priežastys – atsakyti negali niekas.

Nors ši Vyriausybė, Finansų ministras bei Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra ne kartą didžiavosi savo planais remti ateities technologijas ir Lietuvą paversti inovacijų šalimi, žodžiai, deja, netampa darbais.

Lietuvos dirbtinio intelekto asociacija nuolat teiraujasi tiek Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, tiek Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros, kuriai buvo priskirta ši priemonė, kodėl vis dar nepradėtas priemonės įgyvendinimas. Tačiau susidaro vaizdas, jog valstybė arba nežino kaip valdyti DNR plano įgyvendinimą, arba, jog inovacijų skatinimo prioritetizavimas nėra tikras. Šiandien Lietuvos dirbtinio intelekto asociacija kreipėsi raštu į Lietuvos Respublikos vadovus bei atsakingus ministrus kviesdama pagaliau pradėti rodyti lyderystę ir imtis ryžtingų veiksmų skatinant Lietuvos dirbtinio intelekto ekosistemą, kai mūsų šaliai to itin reikia.

Ši priemonė galėtų būti pavyzdinė, kai valstybė drąsiai investuoja ten, kur mūsų šalies mokslininkai, dirbtinio intelekto vystytojai ir startuoliai gali sukurti realų proveržį, sugeneruoti bent triskart didesnę finansinę grąžą nei investuojama suma ir, pagaliau, pozityviai nuskambėti tarptautinėje bendruomenėje. Ją įgyvendinus, pagal naujų startuolių kiekį bei kuriamas dirbtinio intelekto inovacijas, Lietuva šokteltų į Europos lyderių penketuką.

Apie dirbtinio intelekto naudą ir galimybes bei teigiamą socialinį ir ekonominį poveikį valstybei viešai kalbėta daug kartų, bet realaus dėmesio dirbtinio intelekto temai, kuri yra vienas svarbiausių prioritetų, sulaukti nepavyksta. Mūsų šalis renkasi kelius, statybas, mistinių „jausmomačių“ kūrimo rėmimą, tačiau realioms inovacijoms lieka tik pažadai.

Tad norėčiau paklausti jūsų, gerbiami valstybės vadovai: kas prisiims atsakomybę už tai, kad dirbtinio intelekto ekosistema ir ateities technologijos Lietuvoje vėl liks nuošalyje?

Šis komentaras yra asmeninė autoriaus nuomonė.

Dovydas Čeilutka, Lietuvos dirbtinio intelekto asociacijos prezidentas

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!